Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ οι τράπεζες έχουν πριμοδοτηθεί με 111 δισ. δυνητική ρευστότητα δεν δανείζουν… και η λανθασμένη αριστερή άποψη

Γιατί ενώ οι τράπεζες έχουν πριμοδοτηθεί με 111 δισ. δυνητική ρευστότητα δεν δανείζουν… και η λανθασμένη αριστερή άποψη
Πρώτα οι τράπεζες θα εξυγιανθούν, θα ιδιωτικοποιηθούν και εν συνεχεία θα διαδραματίσουν πάλι τον παραδοσιακό τους θεσμικό ρόλο
Τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν τον Ιούνιο του 2014 στα 214,4 δισεκ. και σημείωσαν οριακή αύξηση μετά από 14 μήνες συνεχούς πτώσης.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται στα 101,6 δισεκ. και τα στεγαστικά  στα 70,2 δισεκ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλη Ιουνίου του 2014.
Οι τράπεζες παράλληλα τόσο από το παλαιό νόμο Αλογοσκούφη όσο και από τα funding gap, τα κεφάλαια του ΤΧΣ,  έλαβαν ρευστότητα που προσεγγίζει τα 111 δισεκ. με βασικό στόχο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να στηρίξουν τους ισολογισμού τους.
Το ελληνικό κράτος έχοντας ως βάση τον νόμο Αλογοσκούφη παρείχε εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξέδιδαν ομόλογα και εν συνεχεία τα κατέθεταν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Έχει υπάρξει μια μεγάλη πλάνη, την οποία κατά καιρούς βλέπουμε να προβάλλεται τόσο από την Αριστερά όσο και από άλλα κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η βασική επιχειρηματολογία της προπαγάνδας είναι ότι άπαξ και το κράτος εγγυάται εκδόσεις, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επενδύονται στην οικονομία στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στα στεγαστικά δάνεια.
Επίσης συχνά πυκνά αναφέρεται ότι το κράτος χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες και όλοι διερωτώνται πως βρήκε τόσα λεφτά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος και γιατί οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία;
Πρωτίστως να επισημανθεί ότι το κείμενο που θα διαβάσετε στηρίζεται σε ανάλυση πραγματικών στοιχείων, χωρίς εικασίες και χωρίς προκαταλήψεις.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Το ελληνικό κράτος πριμοδότησε την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών με τους εξής τρόπους
Προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεις ελληνικού δημοσίου, αυξήσεις κεφαλαίου μέσω του ΤΧΣ και funding gap στις τράπεζες που έσπασαν σε καλές και κακές και το ΤΧΣ κάλυπτε την διαφορά ενεργητικού και παθητικού που προέκυπτε από την αφαίρεση προβληματικών δανείων καθώς και τις ΑΜΚ του 2014.  
1)Μέσω των προνομιούχων μετοχών που πλέον κατέχουν Εθνική 1,4 δισ (μαζί με FBBank) και Eurobank 1,35 δισεκ (μαζί με ΤΤ και Proton bank).
Το κεφάλαιο ως γνωστό των προνομιούχων μετοχών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρευστότητα.
2)Με τον μηχανισμό εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη.
Οι τράπεζες λάμβαναν την εγγύηση του ελληνικού κράτους – προσέξτε το κράτος δεν έδωσε για τα προγράμματα αυτά ούτε πραγματικό 1 ευρώ στις τράπεζες – οι οποίες εν συνεχεία εξέδιδαν ομόλογα που διακρατούσαν και τα οποία τα επένδυαν στην ΕΚΤ η οποία με την σειρά της έδινε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Το ελληνικό κράτος εγγυάτο χωρίς να δώσει ένα ευρώ στο σκέλος αυτό.
Όμως την εγγύηση που παρείχε το ελληνικό κράτος οι τράπεζες την πληρώνουν ακριβά καθώς π.χ. η Alpha bank για την ανανέωση της έκδοσης 3,6 δισεκ. στις 27 Δεκεμβρίου του 2014 που λήγει 27 Δεκεμβρίου του 2015 θα πληρώνει ετησίως euribor 3 μηνών 0,197% +12% δηλαδή επιτόκιο 12,19%.
Άρα οι τράπεζες έλαβαν εγγυήσεις από το κράτος, χωρίς το κράτος να δώσει 1 ευρώ στις τράπεζες ως προς το σκέλος αυτό και οι τράπεζες για την εγγύηση του δημοσίου πληρώνουν επιτόκια euribor +12%.
Οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν πολύ ακριβά την ρευστότητα που εγγυάται το ελληνικό κράτος, χωρίς όμως το ελληνικό δημόσιο να έχει δώσει 1 ευρώ γι’ αυτές τις εγγυήσεις.
Άρα λοιπόν η αριστερή άποψη ότι χαρίζονται λεφτά στις ελληνικές τράπεζες δεν ευσταθεί, τουναντίον είναι απόλυτα ανακριβής.
Πόσα είναι όμως τα ομόλογα που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;
Περίπου 46 δισεκ. ευρώ
3)Τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ τα 25 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες μέσω των ΑΜΚ του 2013 μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ρευστότητα.
Ως γνωστό τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ρευστότητα ενώ η ρευστότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο.
4)Το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΕΚΕ αρχικώς και εν συνεχεία μέσω του ΤΧΣ έχει καλύψει funding gap, την διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού στις τράπεζες που έσπασαν σε good και bad bank.
Συνολικά το funding gap όλων των τραπεζών που έσπασαν, ΑΤΕ, ΤΤ, Proton bank, TBank και συνεταιριστικές τράπεζες φθάνει τα 14,85 δισεκ. ευρώ.
5)Οι τράπεζες ενίσχυσαν περαιτέρω τα κεφάλαια τους το 2014 μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου 8,3 δισεκ. ευρώ τα οποία κάλυψαν εξολοκλήρου οι ιδιώτες.
Συνολικά οι ιδιώτες έχουν εισφέρει 11,4 δισεκ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 και 2014.
Άρα από νόμο Αλογοσκούφη, προνομιούχες, κεφάλαια ΤΧΣ και funding gap η δυνητική ρευστότητα των τραπεζών θα μπορούσε να φθάσει περίπου τα 111 δισεκ. ευρώ.

Ποιες είναι οι εγγυήσεις των τραπεζών;

Πριν απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα γιατί δεν δανείζουν οι τράπεζες θα πρέπει να δούμε την κατανομή των εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Η Εθνική έχει 15,53 δισεκ. ευρώ ενέχυρο στην ΕΚΤ από τα οποία 14,798 δισεκ. ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο που φέρουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται 1,125 δισεκ. καλυμμένο ομόλογο στεγαστικών δανείων καθώς και 4,107 δισεκ. ομόλογα έκδοσης 30 Δεκεμβρίου του 2013 που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Παράλληλα περιλαμβάνονται 847 εκατ ειδικά ομόλογα του ΟΔΔΗΧ και 322 εκατ απαιτήσεις κατά τραπεζών έναντι αθέτησης πληρωμής του δημοσίου από τις εγγυήσεις που παράσχει.
Η Alpha bank διαθέτει ομόλογα που εξέδωσε και τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος 9,8 δισεκ. ευρώ και 3,7 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες.
Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 3,6 δισεκ. ομόλογα που εξέδωσε στις 27 Δεκεμβρίου του 2013 με ημερομηνία λήξης 27-12-2015 η Alpha bank και φέρουν εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου η  Alpha bank τις πληρώνει με επιτόκιο euribor +12%.
Η Eurobank έχει εκδώσει συνολικά τίτλους με εγγύηση του δημοσίου 13,932 δισεκ. ευρώ και κατέχει και 1,35 δισεκ. προνομιούχες με ΤΤ και Proton bank.
Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και 1,918 δισεκ. που είχε λάβει ως ειδικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν την στεγαστική πίστη στην Ελλάδα.
Επίσης συνολικά οι τιτλοποιήσεις φθάνουν τα 1,35 δισεκ.
Σε αυτές τις εκδόσεις περιλαμβάνεται και η έκδοση της Eurobank ύψους 4,28 δισεκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Η Πειραιώς στις 24 Δεκεμβρίου του 2013 εξέδωσε ομόλογο με εγγύηση του ελληνικού κράτους 3,572 δισεκ. λήξης 15 Δεκεμβρίου του 2014 με επιτόκιο euribor 3 μηνών +12%.
Επίσης από funding gap της ΑΤΕ έλαβε 7,45  δισεκ. ενώ διαθέτει και τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών 3,1 δισεκ. και 1,3 δισεκ. τιτλοποιήσεις καταναλωτικών.

Γιατί ενώ οι τράπεζες έχουν πριμοδοτηθεί με 111 δισ. δυνητική ρευστότητα δεν δανείζουν;

Πρωτίστως όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όντως οι τράπεζες δεν δανείζουν ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς δανείζουν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχουν πριμοδοτηθεί.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι τράπεζες διαθέτουν μόλις 161-162 δισεκ. καταθέσεις και τα δάνεια ανέρχονται στα 214 δισεκ. δηλαδή προκύπτει ένα χάσμα 52 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 52 δισεκ. είναι έλλειμμα ρευστότητας άρα ας υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων που έφθασε έως 50 δισεκ. καλύπτει αυτό το έλλειμμα ρευστότητας 52 δισεκ.
Η ρευστότητα όμως είναι δανεική καθώς οι τράπεζες έχουν λάβει 44 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ και αυτή υποχρεωτικά πρέπει να την επιστρέψουν άρα δεν μπορούν να πάρουν κανένα ρίσκο.
Οι τράπεζες έχουν λάβει κεφάλαια από το ΤΧΣ που έχει επενδύσει καθαρά σε τρέχουσες τιμές 24,3 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να επιστραφούν επίσης ή εν πάσει περιπτώσει να μην χαθούν.
Άρα και σε επίπεδο κεφαλαίων οι τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία.
Οι τράπεζες όμως λόγω της χρεοκοπίας της χώρας υπέστησαν καταστροφή καθώς τα NPLs εκτοξεύθηκαν στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων.
Τα funding gap είναι μεν ρευστότητα αλλά ουσιαστικά είναι μη χρησιμοποιούμενη ρευστότητα, πως θα χρησιμοποιήσει μια τράπεζα το funding gap όταν αυτά κλείνει συγκεκριμένες τρύπες στον ισολογισμό;
Άρα από όλα αυτά εξάγονται δύο συμπεράσματα.
Α)Τα 111 δισεκ. δυνητικής ρευστότητας δεν επαρκούν για το επόμενο βήμα δηλαδή στην ισχυρή χρηματοδότηση της οικονομίας
Β)Αν οι τράπεζες είχαν 130 δισεκ. ή 150 δισεκ. δεν είναι βέβαιο ότι και πάλι θα χρηματοδοτούσαν την οικονομία όταν τα προβληματικά δάνεια φθάνουν τα 84 δισεκ.
Άρα η συστηματοποιημένη κριτική που ασκείται στις τράπεζες είναι έωλη καθώς δεν στοιχειοθετείται.
Η απάντηση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας δεν μπορεί να είναι η μη χρηματοδότηση αλλά πρώτα οι τράπεζες πρέπει να λύσουν τα προβλήματα τους, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια και μετά να δανείσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Ξέρετε ότι σε ορισμένες τράπεζες το 38% του χαρτοφυλακίου δανείων τους είναι μη εξυπηρετούμενα, με επίσημα στοιχεία γιατί με ανεπίσημα φθάνουν τα NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% και 48%;
Ποιο είναι το διακύβευμα;
Πρώτα οι τράπεζες θα εξυγιανθούν, θα ιδιωτικοποιηθούν και εν συνεχεία θα διαδραματίσουν πάλι τον παραδοσιακό τους θεσμικό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης