Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιδιωτικοποιήσεις ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη υγεία των τραπεζών η μόνη λύση για να αποτραπούν οι τράπεζες ζόμπι

Ιδιωτικοποιήσεις ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη υγεία των τραπεζών η μόνη λύση για να αποτραπούν οι τράπεζες ζόμπι
Τα stress tests του Οκτωβρίου του 2014 της ΕΚΤ θα αποδειχθούν μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες….
Μέσω ενός επιθετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να αποκατασταθεί η κλονισμένη υγεία των ελληνικών  τραπεζών.
Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν πλέον όλοι οι τραπεζίτες, όλοι κατανοούν ότι μόνο μέσω ιδιωτικοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα που πλήρωσε τα λάθη του κράτους θα μπορέσει να αποτραπεί ο κίνδυνος να τράπεζες να μετεξελιχθούν σε ζόμπι.
Για να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών υπάρχουν δύο τρόποι.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Ο πρώτος θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δομικά, θα ξεκαθαρίσει την μετοχική σύνθεση των τραπεζών από αυτούς που βλέπουν τις επενδύσεις στο ελληνικό banking ως επένδυση και αυτούς που την βλέπουν ως ευκαιριακή κερδοσκοπία και ταυτόχρονα θα αυξήσει δομικά και όχι κερδοσκοπικά τις κεφαλαιοποιήσεις.
Ο τρόπος αυτός είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το βασικό αντεπιχείρημα είναι μα γιατί οι ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες για 3η συνεχόμενη φορά;
Δεν θα χαρακτηριστούν οι τράπεζες αφερέγγυες προς τις αγορές και εν τέλει γιατί να υλοποιήσουν ΑΜΚ όταν π.χ. η Eurobank διαθέτει 17,7% core tier 1;
Τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα αλλά όπως επισημαίνει έμπειρος τραπεζίτης «αν στα stress tests προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ της πώλησης περιουσιακών στοιχείων είναι προτιμότερο να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές ώστε και οι 4 συστημικές τράπεζες να αποτιμώνται με ίδιους όρους».
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι καθαρή λύση γιατί θα αυξήσει εκ νέου την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών, θα οδηγήσει μέσω της παραίτησης του ΤΧΣ σε ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και οι χαμηλότερες τιμές θα δώσουν επενδυτικό έναυσμα για ισχυροποίηση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο.
Δυστυχώς μέρος των επενδυτών πάσχει από φοβικά σύνδρομα, θεωρεί τις αυξήσεις κεφαλαίου λάθος.
Από το να αποεπενδύει από δραστηριότητες μια τράπεζα είναι προτιμότερη η αύξηση κεφαλαίου.
Οι χαμηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στους ξένους που βλέπουν το ελληνικό banking ως επένδυση να επανατοποθετηθούν δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα ενώ οι ευκαιριακοί κερδοσκόποι απλά θα αποχωρήσουν.
Αυξήσεις κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιδιώτες ξένοι θα επενδύσουν και 3η φορά στο ελληνικό banking, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν.
Μέσω της πώλησης assets η τράπεζα θα βρει κεφάλαια μεν αλλά θα έχει μειώσει τον ισολογισμό.

Δημόσιες προτάσεις στα warrants και αλλαγή νόμου για επαναγορά warrants

Οι δημόσιες προτάσεις στα warrants και το σχέδιο οι τράπεζες να μπορούν να επαναγοράζουν τα warrants ωσάν ίδιες μετοχές κατά την άποψη ορισμένων  δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη λύση.
Αν το ΤΧΣ υλοποιεί δημόσιες προτάσεις, έναντι κοινών μετοχών δηλαδή δημόσιες προτάσεις σε είδος οι κάτοχοι των warrants θα λάβουν μια αξία χωρίς όμως να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών.
Το ΤΧΣ εν συνεχεία θα μπορεί να υλοποιεί placement.
Το ΤΧΣ θα ανακτήσει κάποια κεφάλαια που έχει επενδύσει στις τράπεζες αλλά το μπαράζ placement θα προκαλέσει τις ίδιες συστημικές αναταράξεις με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με την διαφορά ότι στα placement δεν προστίθενται νέα κεφάλαια, όπως στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η επαναγορά warrants από τις τράπεζες κατά τα πρότυπα επαναγοράς ιδίων μετοχών προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό το υφιστάμενο καθεστώς.
Συν τοις άλλοις επειδή θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests, η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει να δαπανήσουν κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να επαναγοράσουν warrants.

To συμπέρασμα

Αντιμετωπίζοντας τις επερχόμενες προκλήσεις με ρεαλισμό, η καλύτερη λύση για τις τράπεζες και τους μετόχους είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τα φοβικά σύνδρομα δεν επιτρέπουν σε ορισμένους να δουν κατάματα την πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης