Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι νέες ΑΜΚ θα υλοποιηθούν με ΧΑ στις 900 μονάδες – Ευκαιρία οι τράπεζες να αποκτήσουν επενδυτές και όχι κερδοσκόπους

Οι νέες ΑΜΚ θα υλοποιηθούν με ΧΑ στις 900 μονάδες – Ευκαιρία οι τράπεζες να αποκτήσουν επενδυτές και όχι κερδοσκόπους
Η αγορά πρέπει να αποβάλλει τα φοβικά σύνδρομα και να συνειδητοποιήσει ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι σωτήριες….
Οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες θα υλοποιηθούν με δείκτη στις 900 μονάδες, σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, χρηματιστηριακές,  τραπεζικές και οικονομικές.
(Οι 900 μονάδες δεν θα έρθουν άμεσα, θα προηγηθούν στάσεις, τεχνικές αναλαμπές, άνοδοι και διορθώσεις)
Οι ξένοι έχουν περάσει ένα σαφές μήνυμα, δεν τάσσονται κατά των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά θεωρούν ότι αν είναι απαραίτητες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε δελεαστικές τιμές δηλαδή σε χαμηλές τιμές.
Σε μερίδα επενδυτών επικρατεί μια πλάνη για την χρησιμότητα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η λανθασμένη άποψη που επικρατεί είναι ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται αύξηση είναι επαρκείς κεφαλαιακά και ακόμη και αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests της ΕΚΤ θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις π.χ. μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Οι επενδυτές αυτοί εμποτισμένοι από φοβικά σύνδρομα έχουν δαιμονοποιήσει τις αυξήσεις κεφαλαίου ίσως επειδή θα είναι οι τρίτες αυξήσεις κεφαλαίου στην σειρά.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 ήταν αυξήσεις ανάγκης που δεν προσέδωσαν αξία στους μετόχους.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς αλλά οι τράπεζες στην Ελλάδα παρέμεναν άρρωστες και το momentum που αρχικά δημιουργήθηκε ατόνησε πλήρως.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα υλοποιηθούν θα είναι οι πρώτες αυξήσεις κεφαλαίου που θα παράξουν πραγματικές αξίες για τους μετόχους.
Για να το θέσουμε απλά ακόμη και αν δεν είχαν ανάγκη οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου θα έπρεπε να εφεύρουν λόγους ώστε να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε αντίθεση με τις αυξήσεις του 2013 και 2014 οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου απόρροια των stress tests της ΕΚΤ θα παράξουν ισχυρή προστιθέμενη χρηματιστηριακή αξία.
Παράλληλα θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για να συμβούν δύο στρατηγικής σημασίας εξελίξεις στο ελληνικό banking
1)Να προχωρήσουν με ταχύτατες και καθαρές διαδικασίες οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, μέσω της μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και έτσι από 56% θα υποχωρήσει το ποσοστό του στο 33% με 35% μεσοσταθμικά στον τραπεζικό κλάδο.
2)Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι η πλέον κατάλληλη ευκαιρία ώστε να ξεκαθαρίσει η ελληνική τραπεζική αγορά από τους ευκαιριακούς κερδοσκόπους.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ξένους επενδυτές, όχι ευκαιριακούς κερδοσκόπους που έρχονται στην Ελλάδα επειδή βρήκαν παράθυρο ευκαιριών.
Τα ευκαιριακά hedge funds δεν θα προσφέρουν στρατηγικά στις ελληνικές τράπεζες.
Για να ειπωθεί η αλήθεια ως έχει, τα hedge funds μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες γιατί οι διοικήσεις τους έταξαν γρήγορες και εύκολες αποδόσεις.
Όμως οι  νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα αποδείξουν ποιοι από τους ξένους επενδυτές και funds βλέπουν τις ελληνικές τράπεζες ως ΕΠΕΝΔΥΣΗ με ορίζοντα και στρατηγική και ποιοι απλά είναι ευκαιριακοί κερδοσκόποι που πέραν από την σπέκουλα στο χρηματιστήριο δεν έχουν καμία άλλη θετική συνεισφορά.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δεν θα είναι κακή είδηση θα είναι μια θετική ευχάριστη είδηση για τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και την οικονομία.
Ας ξεφύγουμε όλοι από την βραχυχρόνια αντίδραση, πάντα οι αυξήσεις οδηγούν σε πίεση των τιμών στο χρηματιστήριο και ας δούμε την μεσοχρόνια εικόνα.
Όντας ενισχυμένες οι τράπεζες με νέα κεφάλαια και έχοντας πάρει και το ΟΚ από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν πόλο επενδυτικής έλξης εξέλιξη που θα πριμοδοτήσει χρηματιστήριο και οικονομία.
Επιμένουμε ότι ενώ οι ΑΜΚ του 2013 των τραπεζών ήταν απλά υποχρεωτικές και τραγικές, οι ΑΜΚ του 2014 ενώ ξεκίνησαν θετικά δεν επιτέλεσαν το έργο τους οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα αποδειχθούν ο καταλύτης που θα επιτρέψει στις τράπεζες να γυρίσουν σελίδα.
Ο τρίτος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι η θετικότερη έκπληξη για το ελληνικό banking και επιμένουμε σε αυτό.
Προφανώς θα υπάρξει ένα τίμημα, π.χ. χαμηλές τιμές στις ΑΜΚ, αλλά αν δούμε το μετά σίγουρα το….μετά θα ικανοποιήσει όλους τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης