Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική εξέλιξη - Τα hedge funds συναινούν σε ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες αλλά σε χαμηλές τιμές και με καθολική παραίτηση του ΤΧΣ

Θετική εξέλιξη - Τα hedge funds συναινούν σε ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες αλλά σε χαμηλές τιμές και με καθολική παραίτηση του ΤΧΣ
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι μετά το πρώτο σοκ των stress tests…το τελικό νούμερο που θα βγει για τις τράπεζες θα οδηγήσει σε νέες ΑΜΚ
Μια άκρως σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει θετικά στην σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών ενόψει των stress tests της ΕΚΤ αποκαλύπτει το www.bankingnews.gr.
Τα hedge funds και των 4 συστημικών τραπεζών έχουν δώσει το πράσινο φως στην περίπτωση που υλοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου να τις καλύψουν, εξέλιξη που διασφαλίζει εκ των προτέρων την συστημική σταθερότητα και απομακρύνει τους κινδύνους δυσμενών εξελίξεων, καθώς η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου είναι εξασφαλισμένη.
Το www.bankingnews.gr εδώ και πολύ καιρό με μεγάλη συνέπεια έχει παρουσιάσει όλες τις παραμέτρους των stress tests.
Έχουμε παρουσιάσει την μεθοδολογία, τις δυνητικές κεφαλαιακές ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τραπεζών αλλά και τις παραμέτρους των δυνητικών αυξήσεων κεφαλαίου.
Τα hedge funds και ειδικότερα αναφερόμαστε στο group του Fairfax στην Eurobank, το Paulson, το Baupost, το York Capital, το Wellington Capital Management και το Stratford στην Πειραιώς, το Paulson στην Alpha bank είναι θετικά σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου λογικής κλίμακας.
Να σημειωθεί ότι από τα 75 εκατ μετοχές Alpha bank, που κατέχει άμεσα χωρίς τα warrants η Citigroup Global Markets  ως θεματοφύλακας η πλειοψηφία αυτών ανήκει στο Paulson που μαζί με το International Bank of Qatar είναι από τους βασικότερους ξένους επενδυτές στην Alpha bank.
Το Qatar επίσης διάκειται θετικά στην περίπτωση που προκύψει η ανάγκη για νέα αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank λογικής κλίμακας.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές.
Στην Εθνική η νέα αύξηση θα διαμορφωθεί στα 1,5-1,8 ευρώ έναντι των 2,2 ευρώ της ΑΜΚ του 2014 και 4,29 ευρώ του 2013.
Στην Alpha bank η νέα αύξηση θα διαμορφωθεί στα 0,48  ευρώ έναντι των 0,65ευρώ της ΑΜΚ του 2014 και 0,44 ευρώ του 2013.
Στην Πειραιώς η νέα αύξηση θα διαμορφωθεί στα 0,8 ή 1 ευρώ έναντι των 1,70 ευρώ της ΑΜΚ του 2014 και 1,71 ευρώ του 2013.
Στην Eurobank η νέα αύξηση θα διαμορφωθεί στα 0,25 ευρώ με RS 10 προς 1 στα 2,5 ευρώ , έναντι των 0,31 ευρώ της ΑΜΚ του 2014 και 1,54 ευρώ του 2013.
Το ΤΧΣ που αποτελεί τον βασικό μέτοχο των τραπεζών με 57,24% στην Εθνική, 66,93% στην Πειραιώς, 66,36% στην Alpha και 35,41% στην Eurobank δηλαδή κατά μέσο όρο 56,48% θα υποστεί θεαματικό dilution.
Στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ θα παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων του και θα υποστεί νέο μεγάλο dilution, απίσχναση με βασικό στρατηγικό στόχο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών άμεσα και καθολικά.
Το dilution που θα υποστεί το ΤΧΣ από τις ΑΜΚ θα είναι διπλό και από το γεγονός ότι θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου αλλά και από το γεγονός ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Παραίτηση δικαιωμάτων και dilution θα μειώσουν σημαντικά το ποσοστό του ΤΧΣ στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
To μείζον πολιτικό θέμα που είναι πως θα δεχθεί το ΤΧΣ και η κυβέρνηση να χάσει πάλι ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης έχει απαντηθεί.
Οι με τους ιδιώτες και μάλιστα φθηνά ή με το ΤΧΣ και bail in.
Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Τα warrants θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση, δεν θα είναι τα warrants το βασικό εργαλείο άμεσης ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Επειδή θα συνεχίσουν να έχουν ένα ακόμη μικρότερο ρόλο, το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις – σε μελλοντική φάση θα μπορούν και οι τράπεζες να επαναγοράζουν τα warrants – προς τους κατόχους των warrants.
Όμως προσοχή τα μεγάλα κέρδη δεν θα βγουν από τα warrants, τα Bermudan warrants εγκλωβίστηκαν στο τρίγωνο των Βερμούδων και δεν θα ικανοποιήσουν τους κατόχους τους.
Η απαξίωση τους είναι σχεδιασμένη.
Με την ολοκλήρωση και των νέων αυξήσεων κεφαλαίου και την συνακόλουθη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό banking θα έχει ιδιωτικοποιηθεί σε τέτοια κλίμακα και βαθμό που στην κυριολεξία θα κάνει restart δηλαδή επανεκκίνηση.
Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των τραπεζών.
Τα managements οι διοικήσεις θα παραμείνουν αν οι κεφαλαιακές ανάγκες λογικές, εξέλιξη επίσης ιδιαίτερα θετική.  
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι λύτρωση για τις τράπεζες θα αποτελέσουν βάση για να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα κυρίως στις αδικημένες Πειραιώς και Alpha, να θωρακιστούν οι τράπεζες και να δημιουργήσουν εν συνεχεία νέες σημαντικές προσδοκίες και υπεραξίες στην χρηματιστηριακή αγορά.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι επιβεβλημένες καθώς ακόμη και στο ακραίο σενάριο μηδενικών πιθανοτήτων που καμία τράπεζα δεν χρειαστεί κεφάλαια, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ που αν αποτιμηθούν και με όρους Βασιλείας ΙΙΙ τότε καμία τράπεζα δεν θα πληρεί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια, ενώ με χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.  
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για το ελληνικό banking, δεν πρέπει οι νέες αυξήσεις να λειτουργούν ως φοβικό σύνδρομο αλλά ως ευκαιρία οριστικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση των νέων αυξήσεων κεφαλαίου και εφόσον αποτραπούν οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, τότε είναι βέβαιο ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα εκτοξευθούν.
Με βάση ένα λογικό σενάριο, οι νέες ΑΜΚ θα υλοποιηθούν με P/BV 0,7 με 0,8 σε επίπεδο κλάδου.
Σε βάθος εύλογου διαστήματος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποτιμώνται ακόμη και 2 φορές το P/BV.
Για να το θέσουμε απλά.
Αν οι τράπεζες έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 31 δισεκ. θα μπορούσαν να βρεθούν στα 60-65 δισεκ. σε βάθος χρόνου, εξέλιξη που προφανώς θα πυροδοτήσει μια ριζική αναγέννηση και επανεκκίνηση των ελληνικών τραπεζών.
Έχοντας κλείσει όλα τα κεφάλαια…κεφαλαιακής επάρκειας, το κράτος μέσω του ΤΧΣ θα μειώσει από 57% στο 33% με 35% το ποσοστό συμμετοχή του και εν συνεχεία μέσω των warrants θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης που αναμένεται το 2016 οι τράπεζες – ήδη από το 2015 – θα αρχίσουν να παράγουν σημαντικά κέρδη κυρίως λόγω συνεργειών στηρίζοντας την οικονομία και την κοινωνία.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καθοριστούν στα 5-6 δισεκ. ευρώ τότε
Για την Εθνική θα προκύψουν ανάγκες 1,8 δισεκ.
Για την Πειραιώς 1 δισεκ.
Για την Alpha bank 800 εκατ
Για την Eurobank 1,9 δισεκ.
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες υποχωρήσουν στα 3,8 δισεκ. ευρώ τότε
Για την Εθνική θα προκύψουν 1,2 δισεκ. ευρώ
Για την Πειραιώς 1 δισεκ. ευρώ
Για την Alpha bank 500 εκατ ευρώ
Για την Eurobank 1,1 δισεκ. ευρώ.

Πως θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Το πρώτο νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών που θα δημοσιευθεί στα stress tests θα είναι 100% μεγάλο για να προκαλέσει σοκ και να καταδείξει ότι η ΕΚΤ είναι αυστηρή.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψουν από 5 έως 7 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως όταν θα κατατεθούν τα capital plans η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ορισμένες παραμέτρους που θα μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες έχει αποκλειστεί το σενάριο να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στην τελική φάση.
Το αρχικό σοκ θα είναι μεγάλο αλλά αυτό που δεν μπορεί να αποτιμηθεί είναι το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών.
Το www.bankingnews.gr είχε προειδοποιήσει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 5-6 δισεκ. στο δυσμενές και 3,5 με 3,8 δισεκ. στο βασικό σενάριο και η εκτίμηση αυτή έχει πλέον πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης που προσεγγίζει το 100%.
Όμως αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι το τελικό μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών και αυτή την στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια…ούτε ως προς την αισιόδοξη ούτε ως προς την απαισιόδοξη του διάσταση.

Η διαδικασία

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στις 31 Οκτωβρίου του 2014 ημέρα Παρασκευή τα stress tests για τις 128 τράπεζες στις οποίες εκτελεί σενάρια ακραία προσομοίωσης.
Το πρώτο νούμερο που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μεγάλο αυτό πλέον είναι 100% βέβαιο.
Το σοκ που θα υποστεί η αγορά θα είναι μεγάλο γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεγάλες.
Σε αυτή την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι 5-6 δισεκ. ή και 7 δισεκ. ευρώ.
Εν συνεχεία και σε διάστημα 15 ημερών δηλαδή το αργότερο έως τις 14 Νοεμβρίου  και οι 128 ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ αυτών και οι 4 ελληνικές Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πρέπει να υποβάλλουν capital plans στην ΕΚΤ για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Τότε θα προσμετρήσουν και τα εξής δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες, τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα προ προβλέψεων έσοδα για το 2014 χωρίς να αναφέρεται για ποιο διάστημα του 2014 και ο αναβαλλόμενος φόρος.
Τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών προφανώς μειώνοντας το σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σοκ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το όφελος
1)Από τα πλάνα αναδιάρθρωσης restructuring plan θα είναι 4 δισεκ. αν προσμετρήσουν όλες οι παραδοχές τους.
Η ΕΚΤ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη ποιες παραδοχές των πλάνων αναδιάρθρωσης θα λάβει υπόψη.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν πλήρως αποδεκτά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.  
2)Η ΕΚΤ δέχεται να συμπεριληφθούν και τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 αλλά δεν διευκρινίζεται ποιας περιόδου.
Το καλό σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν να δεχθεί τα προ προβλέψεων έσοδα όλου του 2014 αν και δεν αποκλείεται να περιοριστεί στο 9μηνο ή 6μηνο του 2014.
Τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 όλης της χρονιάς εκτιμώνται σε 2 δισεκ. ευρώ.
3)Να προσμετρήσει όλη η αναβαλλόμενη φορολογία χωρίς εποπτικό φίλτρο δηλαδή αποδοχή 100% που σημαίνει όφελος 4,4 δισεκ.
Η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τα θετικά στα stress tests αλλά και τα αρνητικά και αυτά που προκαλούν ζημίες.
4)Θα προσμετρήσει η ΕΚΤ την  διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια που χαρακτηρίζονται NPLs (δηλαδή καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) συγκριτικά με αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί δάνεια σε καθυστέρηση δηλαδή μη εξυπηρετούμενα.
Από το σκέλος αυτό οι τράπεζες θα υποστούν ζημία τουλάχιστον 1,5 δισεκ.
5)Θα προσμετρήσει στα αρνητικά προφανώς τα NPLs ως συνολικό ποσό των χαρτοφυλακίων δανείων καθώς και την αύξηση του haircut στα ακίνητα από 40% στο 47%.
Το πακέτο αυτό των παραμέτρων θα ζημιώσουν τις τράπεζες τουλάχιστον 5-6 δισεκ.
6)Οι παράμετροι των γενικών όρων ΑΕΠ, ανεργία, πορεία NPLs, αποτίμηση εταιρικών δανείων και άλλα θα ζημιώσει τις τράπεζες από 1,5 έως 2 δισεκ.
7)Υπάρχει και η πολιτική παράμετρος των stress tests που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε αυτή την φάση πόσο θα ζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες.
Άρα θα έχουμε στις 31 Οκτωβρίου το πρώτο ποσό κεφαλαιακών αναγκών που θα είναι μεγάλο και στις 14 Νοεμβρίου που οι τράπεζες υποβάλλουν τα νέα capital plans θα μειωθούν οι αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτή είναι η διαδικασία.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σε αριθμούς;

Κακό σενάριο για το ελληνικό banking.

Στην περίπτωση του κακού σεναρίου η ΕΚΤ καταλήγει ότι στο base scenario δηλαδή στο βασικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 5 δισεκ. και στο δυσμενές σενάριο μεταξύ 7 με 8 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς το αρχικό σοκ των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι μεγάλο για τις τράπεζες, τους μετόχους και την αγορά.
Σε αυτή την περίπτωση και αφαιρώντας τα οφέλη δηλαδή DTA αναβαλλόμενη φορολογία, προ προβλέψεων έσοδα, πλάνα αναδιάρθρωσης και άλλα θα προκύψει ζημία 3,5 δισεκ. στο βασικό σενάριο και 5-6 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.
Σε αυτό το σενάριο όλες οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου.

Καλό σενάριο για το ελληνικό banking

Στην περίπτωση του καλού σεναρίου η ΕΚΤ καταλήγει στο δυσμενές σενάριο μεταξύ 5-5,5 δισεκ. αλλά αφαιρώντας τα οφέλη, πλάνα αναδιάρθρωσης, αναβαλλόμενη φορολογία, προ προβλέψεων έσοδα, θα καταλήξουν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 1,7 με 2 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου μόνο 2 ή 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες.


Τράπεζες - Κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα stress tests της ΕΚΤ

(πρώτες εκτιμήσεις)

Ποσά σε δισεκ.


Τράπεζες

Βασικό σενάριο ΤτΕ

Δυσμενές σενάριο ΤτΕ

Σενάριο ΕΚΤ με 2,5 δισ

Σενάριο ΕΚΤ με 5,5 δισ.

Σενάριο ΕΚΤ με 6-7 δισ

Εθνική

2,183

2,502

0,900

1,8

2

Πειραιώς

0,425

0,757

0,400

1

1,3

Eurobank

2,945

4,980

1

1,9

2,1

Alpha

0,262

0,560

0,200

0,8

1,2

Σύνολο

5,816

8,798

2,5

5,5

6,6

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ


Τράπεζες

Τιμές ΑΜΚ 2013

Τιμές ΑΜΚ 2014

Βασικό σενάριο   τιμών ΑΜΚ 2014

Δυσμενές σενάριο τιμών ΑΜΚ 2014

Εθνική

4,29

2,2

1,5-1,8

1,2

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1

0,80

Alpha

0,44

0,65

0,48

0,40

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

0,25 ή RS 2,5

Attica bank

0,30

-

0,08 με RS 0,80

0,05 με RS 0,5

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


To ποσοστό του ΤΧΣ πριν και μετά τις ΑΜΚ
(με υπόθεση ότι οι ΑΜΚ θα είναι 5 δισ)


Τράπεζα

Υφιστάμενο ποσοστό ΤΧΣ

Ποσοστό ΤΧΣ μετά την νέες ΑΜΚ που θα υλοποιηθούν

Εθνική

57,24%

38% -37%

Πειραιώς

66,93%

44% -40%

Alpha bank

66,36%

45% -41%

Eurobank

35,41%

8%

Σύνολο

56,48%

33%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης