Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα αποκτήσουν αξία οι μετοχές των τραπεζών; - Μετά τα stress tests - Μην παρασύρεστε από τις «θετικές εκθέσεις των ξένων»

Πότε θα αποκτήσουν αξία οι μετοχές των τραπεζών; - Μετά τα stress tests - Μην παρασύρεστε από τις «θετικές εκθέσεις των ξένων»
Πρέπει οι ξένοι να πειστούν ότι ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων, των νέων αυξήσεων κλείνει οριστικά, αν πειστούν θα υπάρξει ράλι στο χρηματιστήριο...
Πότε θα αποκτήσουν αξία οι ελληνικές τράπεζες;
Με τις αυξήσεις του 2013, επειδή υλοποιήθηκαν με στρατηγική αποτροπής της κρατικοποίησης τους, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, δεν είναι ούτως ή άλλως επαρκείς.
Με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 Απριλίου – Μαΐου οι τράπεζες άρχισαν να αποκτούν αξία και δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν να έχουν αξία στο χρηματιστήριο 32 -33 δισεκ. ευρώ.
Με τα νέα stress tests της ΕΚΤ επανεμφανίστηκε ο φόβος και τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης και προφανώς ο φόβος αυτός κρατά καθηλωμένες τις τράπεζες.
Με την ανακοίνωση των stress tests τέλη Οκτωβρίου του 2014 και εν συνεχεία ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα αρχίσει να αποκτά αξία, καθώς οι επενδυτές θα θεωρήσουν ως δεδομένο ότι ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων κλείνει οριστικά.
Οι τράπεζες θα διαθέτουν 33-34 δισεκ. ευρώ κεφάλαια – μετά και τις νέες ΑΜΚ - και με όρους P/BV θα μπορούσαν να αποτιμώνονται από το 2015 και 1,3-1,4 φορές την λογιστική τους αξία.
Αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι 1,5% με 2% το 2015 και οι τράπεζες απλά επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις κερδών από συνέργειες, τότε κάλλιστα η αξία των 4 μεγάλων τραπεζών θα μπορούσε να φθάσει τα 45 δισεκ. ευρώ.
Μετά τα stress tests είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ράλι στις μετοχές των τραπεζών αρκεί βεβαίως να μην υπάρξουν ακραίες πολιτικές επιπλοκές.
Δεν υπονοούμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λόγω εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, που είναι ασαφές αν θα είναι επιτυχής ή όχι από την παρούσα βουλή.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες μετά τα stress tests θα αποκτήσουν αξία και θα είναι λάθος, όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο να μην κατέχουν τραπεζικούς τίτλους.
Όμως ενώ είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία μετά τα stress tests, δεν είναι ξεκάθαρα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ξένων στις τράπεζες.
Η παρελθούσα εμπειρία, διδάσκει ότι οι τράπεζες που προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις κεφαλαίου, όλως τυχαίως οι ξένοι οίκοι τις υποστηρίζουν με θετικές εκθέσεις, αυξάνουν τις μετοχές και….στο τέλος….υποχωρούν οι αποτιμήσεις λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι έσχατες θετικές εκθέσεις των ξένων προβληματίζουν.
Η αξία των τραπεζών δεν θα σημειωθεί άμεσα αλλά μετά τις εκλογές.
Πρέπει οι ξένοι να πειστούν ότι ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων, των νέων αυξήσεων κλείνει οριστικά, αν πειστούν θα υπάρξει ράλι στο χρηματιστήριο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης