Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το big plan για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών – Stress tests με ΑΜΚ, συλλογική λύση για τα NPLs και ιδιωτικοποίηση

Το big plan για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών – Stress tests με ΑΜΚ, συλλογική λύση για τα NPLs και ιδιωτικοποίηση
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται και ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση και συλλογική λύση για τα NPLs - Ο κλάδος πλησιάζει την οριστική εξυγίανση....


To μεγάλο σχέδιο, το big plan για τις ελληνικές τράπεζες, σχέδιο που θα εκτυλιχθεί εντός των επόμενων μηνών παρουσιάζει το www.bankingnews.gr και προέρχεται από πηγές με εξέχουσα θεσμική θέση και με πρόσβαση σε υψίστης αξίας πηγές ενημέρωσης.
Το μεγάλο σχέδιο των τραπεζών περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
1)Τα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν 17 Οκτωβρίου του 2014 εκτιμούν πολλοί ότι απλά είναι μια ακόμη δοκιμασία των ελληνικών τραπεζών.
Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος τα Assets Quality Review δηλαδή η διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας του ενεργητικού και τα stress tests θα αποτελούν μια άριστη ευκαιρία και διαδικασία πλήρους εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.
Εφόσον προκύψουν κάποιας κλίμακας κεφαλαιακές ανάγκες, που ίσως λανθασμένα υποτιμώνται από τις αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν λελογισμένης μορφής αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε ορισμένους ξένους, υπό την έννοια ότι θα θέσουν θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό καταγράφεται ήδη στις επαφές των διοικήσεων των τραπεζών με ορισμένους ξένους επενδυτές.
Ποιο είναι το αντεπιχείρημα των ελληνικών τραπεζών;
Ότι εφόσον προκύψουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες θα κλείσουν οριστικά το επώδυνο κύκλο των αυξήσεων κεφαλαίου, θα έχουν πλήρως θωρακιστεί και ταυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους.
Οι τράπεζες που θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές, θα ιδιωτικοποιηθούν ακόμη περισσότερο, εξέλιξη στρατηγικά σωστή.
Το dilution του ΤΧΣ, το οποίο θα μειώσει το ποσοστό του στις τράπεζες κάτω από το 55% με 56% της τρέχουσας περιόδου θα είναι το όφελος των ιδιωτών μετόχων.
Άρα οι αυξήσεις κεφαλαίου θα επιταχύνουν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Ο ένας εκ των δύο βασικών στόχων των τραπεζών η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα έχει επιτευχθεί.
Προφανώς για την ολοκλήρωση του στόχου θα χρησιμοποιηθούν τα warrants, όπου το ΤΧΣ θα μπορεί με δημόσιες προτάσεις να αγοράζει warrants, να τα ανταλλάσει με μετοχές και εν συνεχεία, τις μετοχές που αποκτά από τα warrants (κάθε warrants εμπεριέχει κοινές μετοχές)  θα τις πουλάει μέσω placement.
Ο τρόπος, το μοντέλο και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει αρχή μέση και τέλος.
2)Το δεύτερο σκέλος του μεγάλου σχεδίου είναι τα NPLs.
Πλην της Πειραιώς σχεδόν όλοι έχουν διαφωνήσει με την συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Με βάση το σχέδιο αυτό ταυτόχρονα με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPLs με ουσιαστικό τρόπο.
Η συλλογική λύση θα επανέλθει και θα στηριχθεί όχι στο υφιστάμενο capital buffer αλλά στο δυνητικό και μελλοντικό capital buffer.
Το ΤΧΣ διαθέτει 11 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.
Το ΤΧΣ από τις δημόσιες προτάσεις στα warrants και τα συνακόλουθα placement που θα υπάρξουν θα ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε στις τράπεζες.
Άρα το κεφαλαιακό απόθεμα από 11 δισεκ. θα αυξηθεί σημαντικά.
Μέρος των νέων κεφαλαίων θα μπορούσαν σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, όχι όμως τραπεζών, να χρηματοδοτήσουν το project συλλογικής λύσης για τα NPLs.

Το συμπέρασμα

Το μεγάλο σχέδιο περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση και αντιμετώπιση των NPLs.
Αν στα NPLs συμπεριληφθούν και τα καθυστερούμενα έως 89 ημέρες και τα αναχρηματοδοτούμενα αλλά και όσα ενώ είναι προβληματικά παρουσιάζονται ως υγιή τότε το πρόβλημα ξεπερνάει τα 110 δισεκ.
Ιδιωτικοποίηση και αντιμετώπιση των NPLs είναι ο χρυσός συνδυασμός ώστε το ελληνικό banking να ανακάμψει.
Ειδάλλως το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης