Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκδηλώνεται υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης για τις ελληνικές τράπεζες από ξένα funds

Εκδηλώνεται υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης για τις ελληνικές τράπεζες από ξένα funds
Από το καλοκαίρι του 2013 έως σήμερα έχουν παρεισφρύσει στο ελληνικό banking κάθε λογής ξένοι επενδυτές... - Μερικοί κακώς ήρθαν στις ελληνικές τράπεζες
Ένα υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης και αμφισβήτησης των ελληνικών τραπεζών από ξένα funds βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη σε όλες τις ελληνικές τράπεζες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες και όσο κορυφώνονται οι αναφορές για τα stress tests και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εκδηλώθηκε ένα υπόγειο ρεύμα απογοήτευσης και αμφισβήτησης των ελληνικών τραπεζών από ξένα hedge funds.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι έχουν δεχθεί πλειάδα διαμαρτυριών από ξένα funds που αναφέρουν τα εξής.
«Το 2013 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έφθασε στα  1,9 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 3 δισεκ. ευρώ που κατέβαλλαν οι ιδιώτες στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2014 στις αυξήσεις των 8,3 δισεκ. περίπου 7,7 δισεκ. κατέβαλαν οι ξένοι επενδυτές δηλαδή 9,6 δισεκ. έχουν επενδύσει οι ξένοι στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου του 2014 στο πλαίσιο των road show για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι διοικήσεις των τραπεζών διαβεβαίωναν ότι οι νέες αυξήσεις που υλοποιήθηκαν το διάστημα Απριλίου – Μάιου του 2014 θα είναι οι τελευταίες.
Υπό αυτό το πρίσμα και με κίνητρο την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών οι ξένοι επένδυσαν σημαντικά κεφάλια.
Τα νέα stress tests της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει αμηχανία στους ξένους.
Όσοι πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ρευστοποιούν τις θέσεις τους.
Όσοι πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια αλλά διατηρούν μεγάλες επενδυτικές θέσεις, αναμένουν και θα καθορίσουν την στάση τους όταν ανακοινωθούν τα stress tests στις 17 και 31 Οκτωβρίου.
Οι πιο στρατηγικοί επενδυτές, προφανώς και είναι ενοχλημένοι αλλά είναι διατεθειμένοι να προστατέψουν τις επενδύσεις τους»
Οι ξένοι είναι απογοητευμένοι γιατί διαβλέπουν και τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες.
 Ωστόσο εφόσον υπάρξει τρίτος γύρος είναι μια άριστη ευκαιρία πέραν από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, να υπάρξει και μια κάθαρση στα μετοχολόγια των τραπεζών.
Στις τράπεζες έχουν παρεισφρήσει  κάθε λογής ξένοι επενδυτές ορισμένοι εξ αυτών κακώς υπάρχουν στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών.
Είναι μια άριστη ευκαιρία για κάθαρση στις τράπεζες, το ελληνικό banking χρειάζεται σταθερούς επενδυτές και όχι ευκαιριακούς funds managers που νομίζουν ότι θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των τραπεζών.
Τέτοιους επενδυτές δεν τους χρειάζεται κανείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης