Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση προς επενδυτές και αναλυτές – Τον Νοέμβριο όλες οι τράπεζες περνάνε στην ΕΚΤ, τα stress tests θα είναι η κάθαρση

Προειδοποίηση προς επενδυτές και αναλυτές  – Τον Νοέμβριο όλες οι τράπεζες περνάνε στην ΕΚΤ, τα stress tests θα είναι η κάθαρση
Τα stress tests της ΕΚΤ είναι ο μηχανισμός κάθαρσης των τραπεζών πανευρωπαϊκά......
Από τον Μάιο του 2014, με απόλυτη συνέπεια, έχουμε παρουσιάσει πληροφορίες ότι στα stress tests της ΕΚΤ που θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2014 (17 Οκτωβρίου του 2014) θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.
Τον πρώτο καιρό, οι αναφορές μας είχαν σχεδόν καθολικά υιοθετηθεί από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης αλλά και των αναλυτών.
Στην πορεία όμως και ενώ συνεχίσαμε με συνέπεια να υποστηρίζουμε τα ίδια πράγματα, ελληνικά μέσα ενημέρωσης περνώντας κατευθύνσεις από συγκεκριμένα κέντρα, προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι «μην διαβάζετε τα καταστροφικά σενάρια οι τράπεζες είναι οκ».
Με την άποψη αυτή συμπορεύθηκαν και οι ξένοι, οι οποίοι πήραν γραμμή από τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το κλίμα στο χρηματιστήριο είχε χαλάσει πολύ η αγορά από τις 1380 μονάδες περίπου υποχώρησε στις 1044 μονάδες, οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν πολύ και γενικώς ξεκίνησε η αμφισβήτηση.
Χρειαζόταν με τονωτική ένεση ανάκαμψης της αγοράς για να μην επικρατήσει χάος από τον πανικό των ρευστοποιήσεων - αποχωρήσεων.
Η προτεραιότητα ήταν η προστασία των μετόχων, της αγοράς και των τραπεζών.
Όλα αυτά τα καταλαβαίνουμε.
Εσχάτως όμως παρατηρούμε πάλι τους ξένους αναλυτές να τα γυρνάνε λέγοντας ότι θα προκύψουν τελικά κεφαλαιακές ανάγκες λελογισμένες, θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Το αποκορύφωμα η δημοσκόπηση της Goldman Sachs σε 125 ξένους αναλυτές και κατέληξε ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Ακολούθησε και ο τύπος και ορισμένα οικονομικά site.
Το μόνο οικονομικό μέσο ενημέρωσης που δεν άλλαξε ούτε μια φορά την θέση του περί των stress tests ήταν το www.bankingnews.gr.
Υποστηρίζουμε με απόλυτη συνέπεια τις πληροφορίες μας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τα επερχόμενα stress tests.
Έχουμε αναλύσει μεθοδολογίες, παραμέτρους, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσο ίσως κανείς σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο μιας εκπλήσσει μια παράμετρος, που δεν έχει τονιστεί και θέλουμε να επισημάνουμε με έμφαση.
Τον Νοέμβριο του 2014 οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θέλει να παραλάβει τράπεζες καθαρές, πλήρως καθαρές, πλήρως εξυγιασμένες.
Το θέμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά η βασική στρατηγική της ΕΚΤ, άπαξ και θα εποπτεύονται από την ΕΚΤ, ότι παραλάβουν πρέπει να είναι 100% ελεγμένο ότι είναι απολύτως εντάξει.
Για τον λόγο και μόνο αυτό και με 84 δισεκ. προβληματικά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται σε μια χώρα με ύφεση 26% τα τελευταία χρόνια, τι πιστεύετε ότι θα πει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.
Παιδιά περάστε….είναι όλα οκ;
Δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες.
Τα stress tests της ΕΚΤ είναι ο μηχανισμός κάθαρσης των τραπεζών πανευρωπαϊκά.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να περάσουν την διαδικασία της κάθαρσης.
Ένας fund manager από την Σιγκαπούρη αν διαβάσει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests τι πιστεύετε ότι θα πει…πολύ αξιόπιστα ή πολύ αναξιόπιστα τα stress tests;
Τι θα λέγατε εσείς στον εαυτό σας ή σε ένα επενδυτή αν μαθαίνατε ότι πέρασαν όλες οι ελληνικές τράπεζες;
Η ΕΚΤ βρήκε την καλύτερη ευκαιρία να υποχρεώσει τις τράπεζες της Ευρώπης να αξιολογηθούν με ίδιους όρους και δεδομένα, βρήκε την καλύτερη ευκαιρία ώστε να υπάρξει κάθαρση.
Από την αρχαία ιστορία στις καθάρσεις, πάντα επιλεγόταν η θυσία ως εξευμενισμός των θεών….σήμερα η κάθαρση των stress tests θα εξευμενίσει τις αγορές.
Τα πιο δύσκολα, πιο περίπλοκα πράγματα στην ζωή έχουν απλές πολύ απλές λύσεις και πολύ απλές και λογικές προσεγγίσεις.
Όσο ποιο δύσκολο και περίπλοκο είναι ένα πρόβλημα, τόσο ποιο εύκολη λύση έχει.
Απαράβατος κανόνας.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης