Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια πρόταση λύση για τα NPLs στην Ελλάδα - Αν δεν αντιμετωπιστούν ούτε η ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα stress tests θα βοηθήσουν

Μια πρόταση λύση για τα NPLs στην Ελλάδα - Αν δεν αντιμετωπιστούν ούτε η ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα stress tests θα βοηθήσουν
Η λύση του προβλήματος των NPLs θα αποδειχθούν καίριας σημασίας για την ενεργοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Όσο τα NPLs δεν αντιμετωπίζονται ως κυρίαρχο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες και όσο το σύστημα αποφεύγει να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος, ούτε η ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα stress tests θα είναι ικανά να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες.
Συνομιλώντας με τραπεζικά στελέχη, στελέχη ικανά που έχουν παραγωγικές ιδέες και προτάσεις μας ανέφεραν μια πρόταση την οποία και υιοθετούμε ως την βέλτιστη για την αντιμετώπιση αυτού του ακανθώδους προβλήματος.
«Τα NPLs είναι 84 δισεκ. στο σύστημα.
Η εμπειρία διεθνώς μας έδειξε ότι τα δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα διμερή δηλαδή δάνεια που έχει συνάψει ένας επιχειρηματίας ή ιδιώτης με μία μόνο τράπεζα και τα κοινοπρακτικά ή δάνεια που η επιχείρηση έχει συνάψει με πολλές τράπεζες.
Τα διμερή προβληματικά δάνεια θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, κάθε τράπεζα να αποτιμήσει τους κινδύνους και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Όμως στα κοινοπρακτικά προβληματικά δάνεια θα πρέπει να υπάρξει συλλογική λύση και ως τέτοια νοείται η μεταφορά σε ένα άλλο σχήμα ας το ονομάσουμε NAMA τύπου Ιρλανδίας.
Μια τέτοια διττή λύση θα έδινε τεράστια ώθηση στο ελληνικό banking καθώς από τα 84 δισεκ. περίπου 25-28 δισεκ. θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα τέτοιο σχήμα αποδοχής και αξιοποίησης των NPLs.
Μια τέτοια διττή λύση θα έδινε ισχυρό κεφαλαιακό momentum και ισχυρό αέρα ανανέωσης στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αργά ή γρήγορα το σύστημα θα εγκαταλείψει την μεμονωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα και θα επιλέξει τον συνδυασμό συλλογικής και μεμονωμένης λύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης