Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε δύσβατο ανηφορικό δρόμο – Αν κοιτάξουν πίσω θα κατακρημνιστούν

Η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε δύσβατο ανηφορικό δρόμο – Αν κοιτάξουν πίσω θα κατακρημνιστούν
Η Ελλάδα και το χρηματιστήριο συνεχίζουν στον επώδυνο ανηφορικό δρόμο....
Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο που αντικατοπτρίζει τις δυνατότητας της χώρας μας, βρίσκονται στην πιο περίεργη θέση.
Εμπρός έχουν ακόμη πολύ μεγάλη ανηφόρα να διανύσουν ενώ αν κοιτάξουν πίσω θα κατακρημνιστούν.
Εμπρός ανηφόρα και πίσω χάος παραφράζοντας το εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Η απόλυτη διασύνδεση οικονομίας και χρηματιστηριακής αγοράς καθώς και των τραπεζών λόγω του ειδικού βάρους τους αποτελούν ένα περίπλοκο, δυσκίνητο και ετεροχρονισμένο μηχανισμό που ελλείψει συντονισμού κρατάει την οικονομία καθηλωμένη.
Σε επίπεδο οικονομίας η κυβέρνηση μετά από 6 χρόνια ύφεσης, όπου το σύστημα υπέστη ζημία 240 δισεκ. ύφεση, καταθέσεις, προβληματικά δάνεια, απώλεια εισοδημάτων προσδοκά να αποκτήσει πιστοποίηση βιωσιμότητας, λες και ότι η Ελλάδα απευθύνεται στον ΕΛΟΤ για να πάρει πιστοποίηση κατά ISO.
Προσέξτε από την εποχή των σχεδίων για αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, περάσαμε στην θέση η Ελλάδα διεκδικεί πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Προφανώς και η ΕΕ και συνολικά η Τρόικα, βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, βλέπουν το τέλος της κυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και βλέπουν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΕΕ δεν θα λάβει γενναίες αποφάσεις για το χρέος με αυτή την κυβέρνηση γιατί θα θέλει να διαπραγματευτεί με την επόμενη κυβέρνηση.
Το χρέος που αποτελεί δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δεν θα αντιμετωπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, που έχει ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών αλλά από την επόμενη δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για haircut.
Η ΕΕ ξέρει ότι την μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος θα την κάνει με την επόμενη κυβέρνηση.
Σε μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα οι προσδοκίες όχι απλά διαψεύστηκαν, κατέπεσαν και ο παφλασμός ήταν τόσο έντονος που οι παλμογράφοι άγγιξαν τα όρια τους.
Οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης στην ΔΕΘ ήταν η απόλυτη διάψευση των προσδοκιών.
Πλήρης απογοήτευση.
Αποδεικνύεται ότι η Τρόικα στρίμωξε πολύ άσχημα την ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, για να μην επιτρέψουν στον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό στην ΔΕΘ να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση μοίρασε ψίχουλα που με αδιαφορία η κοινωνία αντιμετωπίζει.
Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας προφανώς και αποτελεί τον απόλυτο καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.
Ψηφίζεται πρόεδρος από την παρούσα βουλή, η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο.
Αποτυγχάνει η παρούσα βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκηρύσσονται εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ νικάει.
Το πιστοποιητικό βιωσιμότητας που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ μπορεί να στηρίξει την πολιτική προσπάθεια η παρούσα βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Όμως η Ελλάδα δυστυχώς, μονίμως διαψεύδεται, δεν έχει πείσει.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη στο επόμενο τρίμηνο είναι ένα θετικό νέο μετά από 6 χρόνια ύφεσης αλλά π.χ. η μεσαία αστική τάξη δεν υπάρχει για να πανηγυρίσει έχει καταστραφεί.
Είναι σαν να δώσαμε μάχη, να νικήσαμε αλλά να μην έχουμε στρατιώτες για να χαρούμε τον θρίαμβο, αυτό έχει υποστεί η Ελλάδα.
Η ελληνική οικονομία οριοθετείται στην εκλογή ή μη του προέδρου της δημοκρατίας και δεσμεύεται χρονικά από το γεγονός αυτό.
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και το χρηματιστήριο.
Αν δει κανείς στρατηγικά την πορεία του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα επίπεδα αρχών Αυγούστου του 2011 στις 1200 μονάδες.
Δηλαδή ενώ πέρασε η ελληνική οικονομία καταστροφές, προσβλέπει σε θετικό ΑΕΠ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011.
Οι ελληνικές τράπεζες στα νέα stress tests στις 24 ή 31 Οκτωβρίου θα χρειαστούν να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου με λελογισμένες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα έχει περιθώρια από 6 έως 9 μήνες αλλά προφανώς όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη που χρειαστούν νέα κεφάλαια θα υλοποιήσουν εμπροσθοβαρή προγράμματα αυξήσεων κεφαλαίου.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν έχει νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες και βεβαίως την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2015.
Τόσο η οικονομία όσο και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε μόνιμο ανηφορικό δρόμο.
Αν κοιτάξουν προς τα πίσω η κατρακύλα δεν θα έχει τελειωμό.
Αν συνεχίσουν μπροστά θα συνεχίσουν στον επώδυνο ανηφορικό δρόμο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό βρίσκεται στα επίπεδα του 2011 αντί να προεξοφλεί τις καλύτερες ημέρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είναι απλό το χρηματιστήριο, δεν ανησυχεί τόσο για τις τράπεζες αυτές θα ανακεφαλαιοποιηθούν, ανησυχεί για την πορεία της χώρας.
Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρχικά ένα σοκ για το χρηματιστήριο αλλά θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή πορεία ανάκαμψης ανάλογα με το πραγματικό οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένες θέσεις είναι ενδιαφέρουσες άλλες πάλι είναι απλά τραγικές και άλλες δεν εφαρμόζονται ούτε στην Βόρειο Κορέα.
Η αγορά όλα αυτά βλέπει και είναι μονίμως καθηλωμένη.
Οι πολιτικοί μιλούν για καλύτερες ημέρες αλλά το χρηματιστήριο δεν τις προεξοφλεί και ξέρετε γιατί, γιατί η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Η Ελλάδα και το χρηματιστήριο συνεχίζουν στον επώδυνο ανηφορικό δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης