Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα σχέδιο που οι τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αγνοήσουν – Γιατί ΑΜΚ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών;

Ένα σχέδιο που οι τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αγνοήσουν – Γιατί ΑΜΚ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών;
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί να υλοποιηθεί ανώδυνα μέσω των warrants ή επώδυνα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου....
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως ο Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha bank αλλά και άλλοι κορυφαίοι τραπεζίτες, έχουν ξεκάθαρα αναδείξει το μείζον ζήτημα για το ελληνικό banking που είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κλάδου.
Με ρεαλιστικούς όρους, μόνο με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κλάδου μπορεί να διαμορφωθούν οι βάσεις για ενεργοποίηση των τραπεζών.
Η απεξάρτηση από την ιδιότυπη ομηρία κεφαλαίων του ΤΧΣ θα αποτελέσει τον παράγοντα κλειδί για την ανάκαμψη του κλάδου.
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί να υλοποιηθεί ανώδυνα μέσω των warrants ή επώδυνα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Μέσω των warrants δεν θα προστεθούν κεφάλαια στις τράπεζες αλλά θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ενώ μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα προστεθούν κεφάλαια στις τράπεζες, θα ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο, ωστόσο οι παλαιοί μέτοχοι ή θα χρειαστεί να επενδύσουν νέα κεφάλαια ή θα υποστούν dilution.
Ήδη οι παλαιοί μέτοχοι στις περισσότερες τράπεζες έχουν μειώσει τα ποσοστά τους και είναι αμφίβολο αν μπορούν να τα αυξήσουν.
Ο Λάτσης του 44% στην Eurobank στο 1,2% στην Εθνική με τον γνωστό και παράταιρο τρόπο, ο Γιάννης Κωστόπουλος από 9,5% στην Alpha bank με άμεσο ποσοστό κάτω από 1% (χωρίς τα warrants) κ.ο.κ.
Η οικογένεια Κωστόπουλου μακράν ο πιο σταθερός μέτοχος στην Alpha bank με 9% με 9,2% για πολλά χρόνια βρίσκεται κάτω του 1% ως άμεσο ποσοστό ενώ κατέχει και το 5% των warrants.
Το ίδιο ισχύει και για τους διαχρονικά παραδοσιακούς μετόχους της Πειραιώς.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 και μερικώς του 2014 προκάλεσαν dilution στους παραδοσιακούς και σταθερούς  έλληνες μετόχους των τραπεζών.
Προφανώς ένας νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο dilution ενώ το δυνητικό όφελος από τα warrants θα μετριαστεί γιατί η αξία των warrants θα απομειωθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως προαναφέραμε δύο μόνο τρόποι υπάρχουν για να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες ή warrants που δεν προσθέτουν κεφάλαιο στις τράπεζες ή νέες αυξήσεις κεφαλαίου που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τις τράπεζες κεφαλαιακά αλλά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απίσχναση στους παλαιούς έλληνες – και όχι μόνο - μετόχους.
Ταυτόχρονα θα προκαλέσουν – ήδη προκαλούν για να είμαστε ακριβείς – δυσφορία και προβληματισμό και σε ορισμένους παλαιούς ξένους μετόχους που σταθερά στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες.
Το επιχείρημα τους τόσο ξεκάθαρο «δεν είναι δυνατό σε 15 μήνες να υλοποιηθούν 3 αυξήσεις κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα είναι ακραίο και απαράδεκτο».
Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν αρέσουν στους μετόχους, δεν αρέσουν στους έλληνες παλαιούς μετόχους, γενικώς δεν αρέσουν στους επενδυτές.
Τα warrants από την άλλη είναι ένα ουδέτερο εργαλείο ιδιωτικοποίησης που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Δεν είναι άχρηστο εργαλείο ιδιωτικοποίησης τα warrants αλλά μπορούν να συμβάλλουν, στην οριστική ιδιωτικοποίηση του κλάδου και στη πλήρη αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες στο μέλλον.  
Όλοι λοιπόν θα σκεφθούν, ωραία τότε θα προτιμήσουμε τα warrants που είναι η ανώδυνη λύση.
Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος.
Ας δούμε ένα σενάριο το οποίο πρέπει όχι απλά να αποτιμηθεί αλλά να εξεταστεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του κλάδου.
Τα stress tests θα ανακοινωθούν 24 Οκτωβρίου του 2014 εκτός απροόπτου με δεύτερη ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.
Στις 21 ή 22 Οκτωβρίου ή 28-29 Οκτωβρίου θα ενημερωθούν ανεπίσημα οι τράπεζες ώστε να προετοιμαστούν για τις ανακοινώσεις των stress tests δύο ημέρες αργότερα από την ΕΚΤ.  
Έχουν αναφερθεί πολλά σενάρια για τα stress tests.
Οι απαιτήσεις για νέο κεφάλαιο θα είναι 3,5 δισεκ. θα είναι 3 με 4 δισεκ. θα είναι 5-6 δισεκ θα είναι 1,8 με 2 δισεκ. καθώς και το σενάριο ότι δεν θα έχουν καθόλου κεφαλαιακές ανάγκες.
Υπάρχει μια πλήρης γκάμα εκτιμήσεων και το εύρος δείχνει ότι όλοι εμείς και εσείς εκτιμούμε και συνδέουμε πληροφορίες, δεν ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Εικάζουν ότι λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας – θα ψηφιστεί προσεχώς ο νόμος – οι τράπεζες θα γλιτώσουν 2,4 δισεκ. άρα θα μειώσουν δραστικά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Ένα σενάριο που ωστόσο κατά την άποψη μας είναι ρεαλιστικό και συνάμα μεγάλη ευκαιρία είναι το εξής.
Να προκύψουν μικρής κλίμακας κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.
Ας υποθέσουμε ως παράδειγμα το αναφέρουμε ότι για μια Χ τράπεζα προκύπτουν 500 εκατ ευρώ κεφαλαιακή ανάγκη.
Για την τράπεζα αυτή οι αγορές δεν θα πανικοβληθούν.
Τα 500 εκατ μπορούν να αντληθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η διοίκηση όμως αυτής της Χ τράπεζας επιλέγει τον εξής δρόμο αντί να υλοποιήσει ΑΜΚ 500 εκατ για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα των stress tests, επιλέγει να υλοποιήσει ΑΜΚ 1,2 ή 1,4 δισεκ με στόχο….να ιδιωτικοποιηθεί.
Δηλαδή στα road show που θα υλοποιήσει και οι ξένοι θα συμμετάσχουν διαμαρτυρόμενοι γιατί πάλι νέα αύξηση η διοίκηση της τράπεζας αυτής θα επικαλεστεί το απόλυτο επιχείρημα.
«Η ΕΚΤ κατέληξε ότι η Χ τράπεζα χρειάζεται 500 εκατ αλλά αναζητούνται 1,2 με 1,4 δισεκ. ώστε να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια των τραπεζών»
Ποιος ξένος θα πει όχι σε νέα αύξηση όταν θα γνωρίζει ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα των stress tests είναι μικρό αλλά η τράπεζα επιλέγει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για λόγους ιδιωτικοποίησης;
Συν τοις άλλοις οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σίγουρα πρόσθετα κεφάλαια και για ένα άλλο λόγο που κανείς ακόμη δεν αγγίζει ή δεν τολμάει να επικοινωνήσει προς τα έξω.  
Αν οι τράπεζες βρεθούν σε ένα αριστερό πολιτικό περιβάλλον λειτουργίας, (πολύ καλά διαβάσατε, λόγω ΣΥΡΙΖΑ προφανώς) θα υποχρεωθούν μεταξύ άλλων και σε ορισμένα haircut στα δάνεια.
Haircut σημαίνει δαπάνη σε κεφάλαιο και οι τράπεζες πρέπει να έχουν κεφάλαια για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία.
Το σχέδιο – σενάριο δεν είναι επανάσταση, το εφάρμοσαν τόσο η Alpha bank όσο και η Πειραιώς στα stress tests της ΤτΕ του Μαρτίου του 2014.
Σήκωσαν από τις αγορές περισσότερα κεφάλαια με μια στρατηγική αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών και η στρατηγική αυτή απέδωσε.
Μπορεί να υπάρξει ιδιωτικοποίηση στις τράπεζες, ενισχύοντας περαιτέρω κεφαλαιακά τον κλάδο.
Θα υπάρξει dilution για το ΤΧΣ και λόγω νέων τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά….την αξία θα την καθορίσουν οι αγορές.
Ως www.bankingnews.gr έχουμε μια πολύ καθαρή θέση.
Κατανοούμε τις γκρίνιες των ξένων μετόχων, τις ανησυχίες των παλαιών ελλήνων μετόχων αλλά οι τράπεζες, πρέπει να προετοιμαστούν όχι απλά για την επόμενη αλλά και για τις μεθεπόμενες ημέρες.
Όσοι δεν κατανοήσουν την σημασία της πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα ξαναβρούν μπροστά τους το πρόβλημα που  δεν θα έχει μόνο χαρακτήρα τεχνικό – τραπεζικό αλλά και πολιτικό.
Οι νέες αυξήσεις θα είναι οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, αυτό είναι 1000% σίγουρο αλλά θα είναι και οι πιο ουσιαστικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που θα διασφαλίσουν το μέλλον τους, θα ιδιωτικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και κυρίως θα θωρακιστούν ώστε να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων.

Προτρέπουμε τους τραπεζίτες να διαβάσουν το κείμενο αυτό που δεν είναι μόνο δική μας άποψη.

www.bankingnews.gr

Πρώτη δημοσίευση 08:12 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης