Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 1,62 δισ η επανέκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων - Τι κερδίζει το ελληνικό δημόσιο; - Έρχεται και το 7ετές ομόλογο

Στο 1,62 δισ η επανέκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων  - Τι κερδίζει το ελληνικό δημόσιο; - Έρχεται και το 7ετές ομόλογο
Αυξημένο το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές και τις ελληνικές τράπεζες....αλλά στην κατανομή παίρνουν ελάχιστα

(upd6)Στο 1,62 δισεκ ευρώ ανέρχεται το ποσό που αναδιάρθρωσε μέσω αντικατάστασης εντόκων με 3ετή και 5ετή ομόλογα το ελληνικό δημόσιο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Η αύξηση από αρχικό σχέδιο 1 δισεκ. σε 1,5-1,6 δισεκ. πραγματοποιήθηκε για να καλυφθεί το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε...από ξένους επενδυτές και βεβαίως τις ελληνικές τράπεζες...
Με βάση ενδείξεις, στην διαδικασία της κατανομής, κάθε τράπεζα δύσκολα θα πάρει πάνω από 100-180 εκατ ευρώ.

Τα έντοκα που συμμετείχαν στη διαδικασία επανέκδοσης



Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, χθες έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Η Ελληνική Δημοκρατία προσκάλεσε τους επενδυτές σε πράξη ανταλλαγής 3μηνων και 6μηνων εντόκων έναντι 3ετών και 5ετών ομολόγων για αρχικό ποσό 1 δισ. ευρώ και σε επίπεδα αποδόσεων χαμηλότερα από εκείνα στα οποία εκδόθηκαν.
Η πρόσκληση βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Οι  στόχοι της συναλλαγής επετεύχθησαν εξ ολοκλήρου καθώς:
1) Μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.
2) Μειώθηκε το stock  των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. σε 13,4 δισ. Κατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση  εντόκων 18μηνης διάρκειας  η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής  καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  
Η έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο  να προσδώσει αποδόσεις  καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους.
Κατ αυτόν τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.
3) Δίνεται  η δυνατότητα στις ελληνικές  τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος  στην αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς καθώς στις άλλες χώρες της περιφέρειας, η συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών στις αγορές ομολόγων υπερβαίνει το 30%.
Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα προσδώσει στην αγορά ομολόγων μεγαλύτερη ρευστότητα καθιστώντας την πιο λειτουργική, συμπιέζοντας το κόστος των συναλλαγών και προσελκύοντας  περισσότερους επενδυτές.

Τι θέλει να κερδίσει το δημόσιο με την ανταλλαγή εντόκων με ομόλογα και γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν ψίχουλα; - Έρχεται και η 7ετία


Τι πραγματικά θέλει να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο με την διαδικασία ανταλλαγής των εντόκων με 3ετή και 5ετή ομόλογα τα οποία θα επανεκδώσει με στόχο 1 δισεκ. ευρώ και χωρίς να αποκλείεται και αύξηση του ποσού στο 1,5 δισεκ.
Ο στόχος είναι απλός το ελληνικό κράτος θα πληρώσει κάτι παραπάνω για να κερδίσει χρόνο.
Τα έντοκα είναι 3μηνης ή 6μηνης διάρκειας και αυτά αντικαθιστώνται με ομόλογα 3 και 5 ετών.
Άρα κερδίζει χρόνο, παρατείνει τον χρόνο και μετατρέπει μέρος του βραχυχρόνιου χρέους σε μεσοχρόνιο χρέος.
Ως προς τα πρακτικά θέματα της διαδικασίας.
Οι τράπεζες ελληνικές και ξένες θα δώσουν μέρος των εντόκων που κατέχουν, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 9 δισεκ. σε σύνολο 14,8 δισεκ. εντόκων και θα πάρουν 3ετή και 5ετή ομόλογα.
Τα έντοκα στην δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται στο 0,4% με 0,8% έναντι 1,75% με 2% όταν εκδόθηκαν.
Όσοι διαθέσουν τα έντοκα θα πάρουν 3ετή και 5ετή ομόλογα.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 103,10 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,99% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,60 μ.β.  με απόδοση 3,15% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες θα πάρουν λοιπόν ομόλογα υψηλότερης απόδοσης.
Το ερώτημα είναι τι θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες;
Με δεδομένο ότι όλοι οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία καθώς θα πάρουν μεγαλύτερη απόδοση, δύο πράγματα θα συμβούν
1)Αν το ποσό παραμείνει στο 1 δισεκ. τότε όλοι θα πάρουν ψίχουλα 50-100 εκατ και αν
2)Να αυξηθεί το ποσό στο 1,5 δισεκ. ώστε όλοι όσοι συμμετάσχουν στην διαδικασία να πάρουν κάτι παραπάνω.
Το αρχικό σχέδιο να μπουν μόνο οι 4 ελληνικές τράπεζες έχει προφανώς αναιρεθεί.
Εν τω μεταξύ με βάση πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει έκδοση 7ετών ομολόγων και με βάση ενδείξεις μπορεί η έκδοση να υλοποιηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου με στόχο 3 δισεκ. ευρώ.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Στις 11 Σεπτεμβρίου η επανέκδοση των 3ετών ομολόγων ύψους 1 δισεκ. ευρώ που θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες


Σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων εκδόσεων δηλαδή των εντόκων, να μετριάσει τις πιέσεις της ΕΚΤ και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα των 3ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην επανέκδοση του 3ετούς ομολόγου.
Πιθανή ημερομηνία της επανέκδοσης θεωρείται η 11η Σεπτεμβρίου του 2014 ή 16 Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να αντικατασταθούν έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με 3ετή ομόλογα αξίας έως 1 δισεκ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Βέβαια υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τρόικα είχε απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην δημοπρασία των 3ετών ενώ ενόψει και των stress tests μπορεί η απόφαση αυτή να επιδράσει αρνητικά.
Αν και τα stress tests υλοποιούνται με όρους 2013 ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών ίσως να αξιολογηθεί από την ΕΚΤ, παρ΄ ότι π.χ. αγορές ομολόγων θα επιδράσουν στα stress tests του 2015 που υλοποιηθούν εκ νέου και όχι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Από την άλλη πλευρά ήταν παράδοξο – όπως είχαν επισημάνει τότε εμφατικά οι τραπεζίτες – οι ελληνικές τράπεζες να μην κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,55 μ.β.  με απόδοση 3,16% από 3,5% όταν εκδόθηκε

Ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί….

Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 50 δισεκ. ελληνικού χρέους που αυτό απέφερε ετήσιο κέρδος 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ σε τόκους.
Οι τράπεζες στους προϋπολογισμούς που συντάσσουν γνώριζαν ότι θα έχουν έσοδα από τόκους ομολόγων 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στην παρούσα περίοδο όπου δεν κατέχουν κρατικό χρέος και διαθέτουν ωστόσο έντοκα γραμμάτια τα έσοδα από τόκους τίτλων ελληνικού δημοσίου έχουν περιοριστεί στα 160-190 εκατ ευρώ.
Πραγματικό χάος.
Η κατάρρευση των τραπεζών στην Ελλάδα προήλθε λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της αδυναμίας του να πληρώσει τα ομόλογα.
Εύλογα η ΕΚΤ δεν θέλει οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν εκ νέου εκτεθειμένες στο μέλλον.
Όμως το ελληνικό banking δεν μπορεί να αποτιμάται με όρους Ευρώπης στα stress tests από την ΕΚΤ αλλά η σύνθεση ενεργητικού π.χ. να πραγματοποιείται με όρους Ελλάδος.
Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου αλλά η ουσία είναι ότι και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά χρέους και όχι μόνο κατ΄ ανάγκη ελληνικού.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 08:11 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης