Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κρατικοποίηση των τραπεζών που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιλογή του 1980 – Γιατί είναι ανέφικτο αυτό το σχέδιο;

Η κρατικοποίηση των τραπεζών που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  επιλογή του 1980 – Γιατί είναι ανέφικτο αυτό το σχέδιο;
Η κρατικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικής προπαγάνδας αλλά είναι ανέφικτος στόχος στις ελληνικές τράπεζες
Οι διακηρύξεις ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση των τραπεζών είναι πολιτική επιλογή που οδηγεί την Ελλάδα στην 10ετία του 1980.
Το σχέδιο κρατικοποίησης είναι ανέφικτο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί για 6 βασικούς λόγους
1)Ο υφιστάμενος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την λειτουργία του ΤΧΣ ξεκαθαρίζουν πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι εν δυνάμει ιδιωτικές , το ΤΧΣ δημιουργήθηκε για ένα βασικό στρατηγικό σκοπό και έχει ημερομηνία λήξεως ενώ η υφιστάμενη μετοχική διάρθρωση των τραπεζών μέσω των warrants διασφαλίζουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης τους.
Άρα θα πρέπει να αλλάξει όλη η νομοθεσία και να αναιρεθούν πλειάδα αποφάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί.
2)Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς στην κυβερνητική του πολιτική, μάλλον υποστηρίζει ένα μεικτό μετοχικό σχήμα όπου ιδιώτες και κράτος μέσω του ΤΧΣ θα συνυπάρχουν.
Υποστηρίζουμε, μάλλον, γιατί προφανώς δεν μπορεί να αναιρεθεί η υφιστάμενη μετοχική δομή των τραπεζών και το γεγονός ότι μεσοσταθμικά το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατέχει το 55% με 56% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και το υπόλοιπο 45% -44% το κατέχουν ιδιώτες.
3)Οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 θα περάσουν στον άμεσο εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ και με δεδομένη την εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ στα θέματα ρευστότητας είναι προφανές ότι η πολιτική παρέμβαση, η κρατική παρέμβαση θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένη.
4)Οι ελληνικές τράπεζες πέραν του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που στηρίχθηκε στο 10% της ελάχιστης συμμετοχής ώστε οι τράπεζες, να παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές, διέπονται και την νομοθεσία ανωνύμων εταιριών.
Αν ο βασικός μέτοχος που είναι το ΤΧΣ, υποχωρήσει το ποσοστό του κάτω από 33% κάτω από την καταστατική μειοψηφία τότε αυτομάτως χάνει πολλά εκ των δικαιωμάτων που απορρέουν από το γεγονός ότι ελέγχει ποσοστό πάνω από την καταστατική μειοψηφία και σε ορισμένες τράπεζες, ποσοστά πάνω από την πλειοψηφία.
Ως www.bankingnews.gr έχουμε πολλές φορές επισημάνει γιατί είναι απαραίτητες οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όλοι επικεντρώνονται στα stress tests της ΕΚΤ αλλά δεν αποτιμούν τα πολιτικά stress tests που έρχονται στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν την συμμετοχή των ιδιωτών και να μειώσουν το ποσοστό του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Απαιτείται μια πολύ γενναία στρατηγική από τις τράπεζες, ώστε να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Οι τράπεζες ακόμη και σε ένα αριστερό περιβάλλον διακυβέρνησης, μπορούν να επιβιώσουν.
Οι τράπεζες ούτε μπορούν, ούτε επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκάστοτε πολιτική εξουσία.
Όμως ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο με νομικά αλλά και με πρακτικά μέσα.
Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, είναι να αυξηθεί άμεσα η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων και αυτό θα συμβεί μόνο με νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
5)Ορισμένες προτάσεις που προβάλλονται όπως π.χ. να περάσουν τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας στον ESM για να μειωθεί το χρέος, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχουν και μια άλλη σκοπιμότητα να πάρουν από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους τις ελληνικές τράπεζες….στην περίπτωση που κυριαρχήσουν άτοπες ιδέες για κρατικοποίηση.
6)Παρά την προεκλογική πολιτική επιχειρηματολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόντρα στην λογική, την υφιστάμενη μετοχική κατάσταση των τραπεζών και γενικώς στην διεθνή τάση.
Δεν αποκλείεται να υιοθετήσει ένα μοντέλο συνύπαρξης κράτους με ιδιώτες μετόχους με διακριτούς ρόλους.
Το ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης των τραπεζών θεωρούμε ότι είναι μηδενικό.
Μπορεί για ορισμένους αριστεριστές να φαντάζει ωραία ιδέα αλλά η κρατικοποίηση θα είναι ο καταστροφικός δρόμος της οικονομίας.
Το κράτος και η κυβέρνηση έχουν ανάγκη από υγιείς τράπεζες όχι εξαρτημένες τράπεζες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και θέσεις όπως η συνύπαρξη κράτους και ιδιωτών και φωνές για πλήρη κρατικοποίηση.
Η πλήρης κρατικοποίηση, θα οδηγήσει την ασκούμενη οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα συμμετέχει σε αδιέξοδο με μαθηματική ακρίβεια.
Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να υιοθετήσει λύσεις που θα αποτύχουν με βεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης