Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρχίζει να μην αρέσει το ελληνικό story σε ορισμένους ξένους – Κίνδυνος για σκληρό sell off σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Αρχίζει να μην αρέσει το ελληνικό story σε ορισμένους ξένους – Κίνδυνος για σκληρό sell off  σε χρηματιστήριο και ομόλογα
Τα ξένα funds δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να  προσφέρουν αξία....σε όλους.... αλλά για να ασελγήσουν σε μια προβληματική οικονομία σε ένα προβληματικό χρηματιστήριο....
Αλλάζει, προς το χειρότερο, η άποψη των αγορών για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική αγορά ομολόγων.
Ο τριπλός συνδυασμός μεγάλης αύξησης του πολιτικού κινδύνου, ανησυχίας ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις και βεβαίως τα stress tests των τραπεζών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει αλλάξει την άποψη των ξένων για την Ελλάδα και το χρηματιστήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο road show που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, στην αναφορά του πολιτικού κινδύνου, της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και γενικότερα ο κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης με ορόσημο την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, οι ξένοι δεν φάνηκε ότι ανησυχούν.
Όταν άρχισαν να αναλύουν οι έλληνες τους δυνητικούς κινδύνους, οι ξένοι επενδυτές, αναλυτές και funds managers κατανόησαν ότι έχουν υποτιμήσει ή υποβαθμίσει το πολιτικό κίνδυνο.
Σε οικονομικό επίπεδο, οι ξένοι αρχίζουν να αναλύουν το ενδεχόμενο μεταρρυθμιστικής κόπωσης και κυρίως τι θα σημάνει αν πέσει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ασκήσει μια πολιτική που δεν θα είναι εναρμονισμένη με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί...αριστερό κόμμα αγοράς... αλλά μέχρι ότου κατανοήσουν τις θέσεις του οι ξένοι επενδυτές χρηματιστήριο και ομόλογα θα έχουν βυθιστεί στα τάρταρα.
Δεν θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την καταστροφή αλλά μέχρι ότου η ασάφεια του οικονομικού του προγράμματος, αποτυπωθεί και αποτιμηθεί οι αγορές θα έχουν σπεύσει να αποτιμήσουν τον κίνδυνο του αρχικού σοκ και εν συνεχεία....θα αναζητήσουν τις νέες ισορροπίες.
Επίσης η πλειοψηφία των αναλυτών δεν θεωρεί ότι με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  μπορεί να επιλυθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο, καθώς η Τρόικα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με την επόμενη κυβέρνηση....που έρχεται. 
Το ελληνικό story για κάποιους ξένους αρχίζει να ξεθωριάζει.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο είναι γεγονός ότι υπάρχουν funds που είναι έτοιμα να αποχωρήσουν από την Ελλάδα καθώς θεωρούν ότι η αγορά θα παραμείνει καθηλωμένη και εγκλωβισμένη για καιρό λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο ενώ εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε καλό νέο την αποχώρηση του ΔΝΤ, για τους διεθνείς επενδυτές είναι κακό νέο, θεωρούν ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, οι μεταρρυθμίσεις θα επιβραδυνθούν ή ανακοπούν και γενικώς η Ελλάδα θα μπει εκ νέου σε περιπέτειες.
Σε αυτό το πάζλ των ανησυχιών προφανώς παραμένουν και τα  stress tests των τραπεζών που αρχικώς προκαλούσαν μεγάλη ανασφάλεια και είναι γεγονός ότι λειτούργησε καταλυτικά ο κίνδυνος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ώστε να χαθεί η δυναμική της αγοράς.
Όμως ο κίνδυνος αυτός έχει περάσει σε κάποιο βαθμό στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών.
Ούτως ή άλλως οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες για τις τράπεζες.
Τι σημαίνει όμως αρχίζει να μην αρέσει το  story Ελλάδα σε ορισμένους ξένους επενδυτές;
Αν οι ξένοι πάρουν την απόφαση να κλείσουν οριστικά θέσεις στην ελληνικά αγορά θα προκληθεί μαζικό sell off το οποίο θα οδηγήσει βίαια το χρηματιστήριο στις 900-800 μονάδες.
Το σενάριο καταστροφής, που έχει αναλυθεί διεξοδικά, θα μπορούσε να οδηγήσει το χρηματιστήριο στις 650 μονάδες.
Ταυτόχρονα αν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να υπάρξει έως και 200 μονάδες άνοδος στα ομόλογα π.χ. η 10ετία από 6% να εκτιναχθεί στο 8% εξέλιξη που όχι απλά θα διεύρυνε τα spreads και τα CDS αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα εκ νέου από τις αγορές για μεγάλο διάστημα.
To πολιτικό σύστημα, οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί ένα μαζικό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα καταρράκωνε πλήρως την επενδυτική ψυχολογία και θα μετέβαλλε δραματικά και επί τα χείρω την εικόνα των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα.
Οι έσχατες δηλώσεις για bank run όχι μόνο προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση αλλά απέδειξαν ότι η Ελλάδα παρά την χρεοκοπία, παρά το σοκ παραμένει ακόμη ασόβαρη χώρα.
Η Ελλάδα απλά υπάρχει στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών για κερδοσκοπικές αρπαχτές, μια τελειωμένη χώρα, χρεοκοπημένη, υπερδανεισμένη, εξαρτημένη, με ασταθή οικονομία και χωρίς όραμα πραγματικής και όχι λογιστικής ανάπτυξης, προσελκύει τους χειρότερους επενδυτές, αυτούς που άλλες ώριμες αγορές (η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά με ισχυρό νόμισμα) δεν εντυπωσιάζονται με την παρουσία τους.
Τα hedge funds.
Οι επενδυτές αυτοί, λόγω της καιρδοσκοπικής τους μανίας, ασελγούν σε μια αγορά και γιαυτό τον λόγο έχουν έρθει στην Ελλάδα, όχι να προσφέρουν αξία σε όλους αλλά για να ασελγήσουν σε μια προβληματική οικονομία, σε ένα προβληματικό χρηματιστήριο.

Υποσημείωση

Σε μια περίοδο όπου πολλοί γράφουν ότι αν δεν πέσει η αγορά θα ανέβει...το www.bankingnews.gr από τα τέλη Ιουνίου του 2014 όταν η αγορά ήταν 1250-1270 μονάδες, υποστηρίξαμε ότι η άνοδος της αγοράς για το 2014 τελείωσε και πλέον έρχεται μεγάλη πτώση που θα οδηγήσει στις 1050 μονάδες (έφθασε 2 φορές σε αυτά τα επίπεδα), 950, 900 και ίσως να ολοκληρωθεί στις 800 μονάδες.
Η εκτίμηση αυτή δεν στηρίχθηκε μόνο στις τεχνικές αναλύσεις αλλά στα stress tests και στο δυσμενές σενάριο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Οι ξένοι μέχρι τώρα, έχουν φανεί ψύχραιμοι αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί άλλα λάθη (bunk run, αποχώρηση ΔΝΤ) αν υπάρξουν θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Υποσημείωση 2

Το www.bankingnews.gr με την συνεχή ενημέρωση για τα stress tests απέτρεψε την μεγάλη παγίδα, απέτρεψε την επανάληψη του γνωστού κόλπου, οι ξένοι να φουσκώνουν τις μετοχικές αξίες για να  φορτώσουν τις μετοχές στα κορόιδα τους έλληνες μετόχους, με στόχο είτε να υλοποιήσουν ΑΜΚ, είτε να αποχωρήσουν με κέρδη.
Οι έλληνες επενδυτές δεν είναι πλέον κορόιδα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης