Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιήσουν τα stress tests για να αποτρέψουν τα σχέδια απεξάρτησης της Ελλάδος από την Τρόικα

Ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιήσουν τα stress tests για να αποτρέψουν τα σχέδια απεξάρτησης της Ελλάδος από την Τρόικα
H κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ τα 11,4 δισεκ. γιατί τα θέλει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού....
Σοβαρές ενδείξεις, ότι η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ, για να ανακόψουν τα σχέδια απεξάρτησης της Ελλάδος από τα μνημόνια, την Τρόικα και το ΔΝΤ, θα χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης…τα stress tests που διεξάγονται  από την ΕΚΤ και θα ανακοινωθούν για τις 125 ευρωπαϊκές τράπεζες στις 24 ή 26 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ειδικά το ΔΝΤ αλλά και η Τρόικα έχουν ενοχληθεί με την στάση της Ελλάδος, καθώς χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προωθεί την ιδέα της απεξάρτησης από το ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα μέσω των stress tests, όχι προφανώς να αλλοιώσουν δυσμενώς τα αποτελέσματα των stress tests αλλά να πιέσουν προς την κατεύθυνση σκληρού pressing κατά την διαδικασία υποβολής των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών σε stress στο δυσμενές και στατικό σενάριο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες επιπλέον 6 δισεκ. πέραν των 9,2 δισεκ. στο δυσμενές και 6,38 δισεκ. στο βασικό σενάριο που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει «ενώ γνωρίζουμε τις παραδοχές αγνοούμε τον τρόπο τελικού στρεσαρίσματος των ελληνικών τραπεζών, οπότε μπορεί να βγει οποιαδήποτε νούμερο για τις ελληνικές τράπεζες αν αποφασίσουν να φανούν σκληροί».
Η ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι τράπεζες λόγω υψηλών κεφαλαιακών αναγκών να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ δηλαδή το κεφαλαιακό απόθεμα των 11,4 δισεκ. προσπαθεί με διάφορες μεθόδους να μειώσει το δυνητικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών π.χ. μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας και της μετατροπής σε κεφαλαιακή απαίτηση.
Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Το κεφαλαιακό όφελος ανέρχεται σε 3 -2,8 δισεκ. ευρώ για τις τράπεζες.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός να αποτρέψει το ενδεχόμενο χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ και να ελαχιστοποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Θα ήταν καταστροφικό σενάριο οι τράπεζες να χρειαστούν πολλά κεφάλαια και αυτά να χρειαστεί να τα αντλήσουν παραμονές της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας Φεβρουάριο του 2015.
Συν τοις άλλοις μια τέτοια εξέλιξη θα επιδείνωνε πολύ το κλίμα στην αγορά και θα κατέστρεφε τα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει πλήρως τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, λόγω της πρωτιάς ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Όφελος 3 -2,8 δισεκ. από την αναβαλλόμενη φορολογία…

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγράψει συνολικό αναβαλλόμενο φόρο περίπου 12,8-13 δισεκ. ευρώ από το PSI+ και βεβαίως από τα NPLs από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος του οφέλους από την αναβαλλόμενη φορολογία έχει περάσει στις τράπεζες πριν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος δηλαδή στο τέλος του 2013.
Οι περισσότερες τράπεζες είχαν αυξήσει τα κεφάλαια τους κοντά στα 4,6 δισεκ. ενισχύοντας αναλογικά και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο α΄ 6μηνο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες ενέγραψαν στα αποτελέσματα τους έκτακτο αναβαλλόμενο φόρο η Εθνική 894 εκατ, η Alpha bank 419,4 εκατ, η Πειραιώς περίπου 541 εκατ ευρώ ενώ η Eurobank δεν κατέγραψε στα αποτελέσματα της αναβαλλόμενη φορολογία.
Με την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση ενισχύονται οι τράπεζες με χαμηλής και αβέβαιης στάθμης κεφάλαια, θωρακίζεται ευκαιριακά και όχι στρατηγικά ο τραπεζικός κλάδος σε επίπεδο δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο νόμος για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε απαίτηση, μπορεί βραχυχρόνια να δώσει μια ώθηση στις τράπεζες,  αλλά προσοχή ο κίνδυνος των stress tests παραμένει.
Έχουμε επισημάνει ότι όσες τράπεζες δεν περάσουν τα stress tests θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και όσες τα περάσουν οριακά...πάλι φαίνεται ότι θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου που ωστόσο θα μπορέσουν να υλοποιήσουν με καλύτερους όρους αγοράς αλλά όχι με καλύτερους πολιτικούς όρους καθώς στην Ελλάδα αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης