Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ
(upd12)Σε αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων ομολόγων, με αυξημένα όμως μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χείρα βοηθείας του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, προς τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Η ΕΚΤ επί της ουσίας προχώρησε σε χαλάρωση των κανόνων της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων τα ελληνικά και κυπριακά assets.
Ωστόσο για να καλυμμένη η ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως οι αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων τίτλων θα πραγματοποιηθούν, με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου.
Ειδικότερα, στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ και εντός του τέταρτου τριμήνου του 2014 θα ξεκινήσουν και οι αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού), όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αποκαλύπτοντας βασικές παραμέτρους και τεχνικές λεπτομέρειες της νέας δράσης της ΕΚΤ.
Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νάπολη, το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσει ευθύς αμέσως, ήτοι στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι αγορές ABS θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος τριμήνου.
Το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.
Όπως επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν σημαντική επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διευρύνουν σημαντικά τις δράσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Παρουσιάζοντας περισσότερα στοιχεία του προγράμματος αγορών ABS και καλυμμένων τίτλων, ο Draghi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε αγορές ABS με αξιολόγηση χαμηλότερη του ΒΒΒ.
Ωστόσο διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αγορές δομημένων ομολόγων, τα οποία η κεντρική τράπεζα δέχεται ως εγγυήσεις.
Aυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι πως ο Draghi έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αγορά ABS, οι χώρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο Draghi κατέστησε σαφές: "Όχι πρόγραμμα... όχι αγορές ABS", διευκρινίζοντας πως πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις.
Προφανώς το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η κάθε χώρα, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ABS, θα είναι δεσμευτικό σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικούς στόχους.
"Χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων", είναι η ουσία των σημερινών ανακοινώσεων του διοικητή της ΕΚΤ.
"Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο όφελος εάν δεν υποστηριχθούν ταυτόχρονα από κινήσεις των κυβερνήσεων.
"Χρειαζόμαστε τη συνδρομή κι άλλων πολιτικών για τη στήριξη των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας", πρόσθεσε ο Draghi για να προειδοποιήσει πως η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Draghi χαρακτήρισε επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.
Όπως γνωστοποίησε, επίσης, ο διοικητής της ΕΚΤ, το ΔΣ της ΕΚΤ ομόφωνα αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις δράσεις της σε περίπτωση που χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, κλειδί για το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης παραμένει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.
"Η εγχώρια ζήτηση θα στηριχθεί από τις δράσεις της ΕΚΤ, στηρίζοντας την αύξηση των τιμών κοντά στον στόχο του 2%", εξήγησε ο Draghi.
Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών καλυμμένων ομολόγων
Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ, το CBPP3.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα:
- Εφόσον δεν κατέχουν αξιολόγηση CQS3, θα απαιτηθεί μια ελάχιστη αξιολόγηση στο ανώτερο επίπεδο που μπορεί να επιτευχθεί για τα καλυμμένα ομόλογα
- Θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση αναλυτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών των assets σε μηνιαία βάση
- Απαιτείται ελάχιστο over-collateralisation 25%
- Απαιτείται αντιστάθμιση κινδύνου μέσω νομίσματος (currency hedges) αξιολόγησης τουλάχιστον ΒΒΒ-
- Οι δανειζόμενοι να εδρεύουν εντός Ευρωζώνης
ΕΚΤ: Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS
Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά ABS (asset-backed securities), προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ, το ABSPP.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά ABS θα πρέπει να εκδίδονται ή να έχουν λάβει εγγυήσεις από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση.
Επίσης:
- Να λαμβάνουν αξιολογήσεις - σε δεύτερη καλύτερη βάση - με τη μέγιστη επιτεύξιμη βαθμολογία
- Να παρουσιάζουν ελάχιστη τρέχουσα πιστωτική ενίσχυση (credit enhancement) 25%
- Να παρουσιάζουν εκθέσεις αναλυτών και πρότυπα των ABS, όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί από την ΕΚΤ
- Όλοι οι συμμετέχοντες στη συναλλαγή (π.χ. λογαριασμός τράπεζας ή πάροχος swap), εκτός από τον διαχειριστή, να διαθέτουν μια υψηλότερη βαθμολογία τουλάχιστον CQS3.
Αμετάβλητο στο 0,05% το βασικο επιτόκιο δανεισμού
Aμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία είχε προεξοφληθεί από τους αναλυτές.
Eιδικότερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο -0,2% το επιτόκιο καταθέσεων.
Οι προβλέψεις των αναλυτών
Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται στη Νάπολη, όπου αναμένεται να αποκαλυφθούν ποιους τίτλους θα αγοράζει, με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μερίδα των αναλυτών προτιμούν να κρατήσουν μικρό καλάθι.
Μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τις αγορές πακέτων δανείων, γνωστών ως τίτλων προερχόμενους από την τιτλοποίηση (ABS), φαίνεται ότι θα παραμείνουν αναπάντητα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Και αυτό γιατί ο πυρήνας της Ευρωζώνης αντιδρά στην αποδοχή ABS (Asset-Backed Securities) χαμηλής διαβάθμισης, όπως είναι οι ελληνικοί και οι κυπριακοί τίτλοι.
Βασική ανησυχία είναι ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγοράς των ABSs, όποια ποιότητα κι αν έχουν, και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή "κακή τράπεζα".
Άλλωστε, ήδη έχει διαρρεύσει μέσω των Financial Times ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχεδιάζει την τροποποίηση των κανόνων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά ABS με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα υποστηρίξουν το σχέδιο, καθώς θα θεωρηθεί ότι ανοίγουν οι κρουνοί χρήματος της κεντρικής τράπεζας με τις αγορές αξιογράφων-σκουπιδιών.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στη λήψη μεγάλου κινδύνου.
Γι' αυτό το λόγο ο Mario Draghi έχει μέχρι στιγμής δηλώσει επισήμως ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο τους υψηλόβαθμους τίτλους, εκτός και αν στους υπόλοιπους εγγυηθούν οι κυβερνήσεις.
Η ΕΚΤ αν δεχθεί collaterals και βαθμολογίας Β τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες; - Ρευστότητα 8-9 δισεκ.
Έχει καλλιεργηθεί μια υπερπροσδοκία ή υπεραισιοδοξία ότι η πρόταση της ΕΚΤ να δέχεται και collaterals για ABS δηλαδή στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών ακόμη και πιστοληπτικής διαβάθμισης Β από ΒΒΒ- που δεχόταν έως τώρα, ότι λύθηκε το πρόβλημα ρευστότητας.
Αυτό είναι λάθος.
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη χρησιμοποιούν τον μηχανισμό άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ έχοντας δανειστεί 40 δισεκ. ευρώ.
Γι’ αυτά τα 40 δισεκ. έχουν καταθέσει ως εγγύηση περίπου 104 δισεκ. ευρώ collaterals δηλαδή εγγυήσεις στην ΕΚΤ κυρίως αλλά και στην ΤτΕ συνολικά στο ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ δέχεται εγγυήσεις ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Αν ισχύσει η πρόταση να δέχεται και εγγυήσεις χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης τότε το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο ρευστότητας θα είναι 8-9 δισεκ.
Τι σημαίνει 8-9 δισεκ. ευρώ;
Ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν ρευστότητα 8-9 δισεκ. ευρώ πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας και ουσιαστικά θα μειώσουν την εξάρτηση τους από τον παραδοσιακό μηχανισμό βραχυχρόνιας ρευστότητας.
Ουσιαστικά αν τελικώς η ΕΚΤ δεχθεί και εγγυήσεις χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν με 8 με 9 δισεκ. ευρώ ρευστότητα.
Προσέξτε ρευστότητα και όχι κεφάλαια που είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Να σημειωθεί ότι
Η Standard & Poor's αξιολογεί Ελλάδα και Κύπρο με Β
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με Β και την Κύπρο με Β-
Η Μοοdy's αξιολογεί την Ελλάδα με Caa1 και την Κύπρο με Caa3
Μόνη της η ΕΚΤ δεν θα τα καταφέρει
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα πάντα, αφού η αντίδραση των αγορών οφείλεται εν μέρει και στις αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα των διάφορων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν με σοφία τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, κάτι που θα περιόριζε την ανάγκη για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.
Βεβαίως, διατυπώνονται και ανησυχίες σχετικά με το ποσό του «φθηνού χρήματος» που διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τον βαθμό αφομοίωσης από την πραγματική οικονομία.
Και εδώ έρχονται ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι στόχος της κίνησης ήταν μάλλον μια στοχευμένη πτώση του ευρώ, τόνισε ο ίδιος, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται εν μέσω των γενικών μηνυμάτων πως η οικονομία της Ευρωζώνης γνωρίζει μια περίοδο στασιμότητας και ενδείξεων ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών φθίνει, κάτι που αποτυπώνεται και στις αγορές ομολόγων που καταγράφουν πτώση, κάτι που εκτός των άλλων σηματοδοτεί και την αποδυνάμωση των προσδοκιών για την ικανότητα της ΕΚΤ να προβεί στα σωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Η ΕΚΤ επί της ουσίας προχώρησε σε χαλάρωση των κανόνων της, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων τα ελληνικά και κυπριακά assets.
Ωστόσο για να καλυμμένη η ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως οι αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων τίτλων θα πραγματοποιηθούν, με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου.
Ειδικότερα, στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ και εντός του τέταρτου τριμήνου του 2014 θα ξεκινήσουν και οι αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού), όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αποκαλύπτοντας βασικές παραμέτρους και τεχνικές λεπτομέρειες της νέας δράσης της ΕΚΤ.
Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νάπολη, το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσει ευθύς αμέσως, ήτοι στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι αγορές ABS θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος τριμήνου.
Το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.
Όπως επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν σημαντική επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διευρύνουν σημαντικά τις δράσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Παρουσιάζοντας περισσότερα στοιχεία του προγράμματος αγορών ABS και καλυμμένων τίτλων, ο Draghi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα προβεί σε αγορές ABS με αξιολόγηση χαμηλότερη του ΒΒΒ.
Ωστόσο διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αγορές δομημένων ομολόγων, τα οποία η κεντρική τράπεζα δέχεται ως εγγυήσεις.
Aυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι πως ο Draghi έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αγορά ABS, οι χώρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο Draghi κατέστησε σαφές: "Όχι πρόγραμμα... όχι αγορές ABS", διευκρινίζοντας πως πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις.
Προφανώς το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η κάθε χώρα, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ABS, θα είναι δεσμευτικό σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικούς στόχους.
"Χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων", είναι η ουσία των σημερινών ανακοινώσεων του διοικητή της ΕΚΤ.
"Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο όφελος εάν δεν υποστηριχθούν ταυτόχρονα από κινήσεις των κυβερνήσεων.
"Χρειαζόμαστε τη συνδρομή κι άλλων πολιτικών για τη στήριξη των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας", πρόσθεσε ο Draghi για να προειδοποιήσει πως η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Draghi χαρακτήρισε επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.
Όπως γνωστοποίησε, επίσης, ο διοικητής της ΕΚΤ, το ΔΣ της ΕΚΤ ομόφωνα αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις δράσεις της σε περίπτωση που χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, κλειδί για το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης παραμένει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.
"Η εγχώρια ζήτηση θα στηριχθεί από τις δράσεις της ΕΚΤ, στηρίζοντας την αύξηση των τιμών κοντά στον στόχο του 2%", εξήγησε ο Draghi.
Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών καλυμμένων ομολόγων
Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ, το CBPP3.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα:
- Εφόσον δεν κατέχουν αξιολόγηση CQS3, θα απαιτηθεί μια ελάχιστη αξιολόγηση στο ανώτερο επίπεδο που μπορεί να επιτευχθεί για τα καλυμμένα ομόλογα
- Θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση αναλυτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών των assets σε μηνιαία βάση
- Απαιτείται ελάχιστο over-collateralisation 25%
- Απαιτείται αντιστάθμιση κινδύνου μέσω νομίσματος (currency hedges) αξιολόγησης τουλάχιστον ΒΒΒ-
- Οι δανειζόμενοι να εδρεύουν εντός Ευρωζώνης
ΕΚΤ: Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS
Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά ABS (asset-backed securities), προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ, το ABSPP.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά ABS θα πρέπει να εκδίδονται ή να έχουν λάβει εγγυήσεις από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση.
Επίσης:
- Να λαμβάνουν αξιολογήσεις - σε δεύτερη καλύτερη βάση - με τη μέγιστη επιτεύξιμη βαθμολογία
- Να παρουσιάζουν ελάχιστη τρέχουσα πιστωτική ενίσχυση (credit enhancement) 25%
- Να παρουσιάζουν εκθέσεις αναλυτών και πρότυπα των ABS, όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί από την ΕΚΤ
- Όλοι οι συμμετέχοντες στη συναλλαγή (π.χ. λογαριασμός τράπεζας ή πάροχος swap), εκτός από τον διαχειριστή, να διαθέτουν μια υψηλότερη βαθμολογία τουλάχιστον CQS3.
Αμετάβλητο στο 0,05% το βασικο επιτόκιο δανεισμού
Aμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία είχε προεξοφληθεί από τους αναλυτές.
Eιδικότερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο -0,2% το επιτόκιο καταθέσεων.
Οι προβλέψεις των αναλυτών
Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται στη Νάπολη, όπου αναμένεται να αποκαλυφθούν ποιους τίτλους θα αγοράζει, με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μερίδα των αναλυτών προτιμούν να κρατήσουν μικρό καλάθι.
Μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τις αγορές πακέτων δανείων, γνωστών ως τίτλων προερχόμενους από την τιτλοποίηση (ABS), φαίνεται ότι θα παραμείνουν αναπάντητα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Και αυτό γιατί ο πυρήνας της Ευρωζώνης αντιδρά στην αποδοχή ABS (Asset-Backed Securities) χαμηλής διαβάθμισης, όπως είναι οι ελληνικοί και οι κυπριακοί τίτλοι.
Βασική ανησυχία είναι ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγοράς των ABSs, όποια ποιότητα κι αν έχουν, και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή "κακή τράπεζα".
Άλλωστε, ήδη έχει διαρρεύσει μέσω των Financial Times ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχεδιάζει την τροποποίηση των κανόνων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά ABS με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα υποστηρίξουν το σχέδιο, καθώς θα θεωρηθεί ότι ανοίγουν οι κρουνοί χρήματος της κεντρικής τράπεζας με τις αγορές αξιογράφων-σκουπιδιών.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στη λήψη μεγάλου κινδύνου.
Γι' αυτό το λόγο ο Mario Draghi έχει μέχρι στιγμής δηλώσει επισήμως ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο τους υψηλόβαθμους τίτλους, εκτός και αν στους υπόλοιπους εγγυηθούν οι κυβερνήσεις.
Η ΕΚΤ αν δεχθεί collaterals και βαθμολογίας Β τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες; - Ρευστότητα 8-9 δισεκ.
Έχει καλλιεργηθεί μια υπερπροσδοκία ή υπεραισιοδοξία ότι η πρόταση της ΕΚΤ να δέχεται και collaterals για ABS δηλαδή στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών ακόμη και πιστοληπτικής διαβάθμισης Β από ΒΒΒ- που δεχόταν έως τώρα, ότι λύθηκε το πρόβλημα ρευστότητας.
Αυτό είναι λάθος.
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη χρησιμοποιούν τον μηχανισμό άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ έχοντας δανειστεί 40 δισεκ. ευρώ.
Γι’ αυτά τα 40 δισεκ. έχουν καταθέσει ως εγγύηση περίπου 104 δισεκ. ευρώ collaterals δηλαδή εγγυήσεις στην ΕΚΤ κυρίως αλλά και στην ΤτΕ συνολικά στο ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ δέχεται εγγυήσεις ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Αν ισχύσει η πρόταση να δέχεται και εγγυήσεις χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης τότε το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο ρευστότητας θα είναι 8-9 δισεκ.
Τι σημαίνει 8-9 δισεκ. ευρώ;
Ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν ρευστότητα 8-9 δισεκ. ευρώ πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας και ουσιαστικά θα μειώσουν την εξάρτηση τους από τον παραδοσιακό μηχανισμό βραχυχρόνιας ρευστότητας.
Ουσιαστικά αν τελικώς η ΕΚΤ δεχθεί και εγγυήσεις χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν με 8 με 9 δισεκ. ευρώ ρευστότητα.
Προσέξτε ρευστότητα και όχι κεφάλαια που είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Να σημειωθεί ότι
Η Standard & Poor's αξιολογεί Ελλάδα και Κύπρο με Β
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με Β και την Κύπρο με Β-
Η Μοοdy's αξιολογεί την Ελλάδα με Caa1 και την Κύπρο με Caa3
Μόνη της η ΕΚΤ δεν θα τα καταφέρει
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα πάντα, αφού η αντίδραση των αγορών οφείλεται εν μέρει και στις αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα των διάφορων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν με σοφία τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, κάτι που θα περιόριζε την ανάγκη για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.
Βεβαίως, διατυπώνονται και ανησυχίες σχετικά με το ποσό του «φθηνού χρήματος» που διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τον βαθμό αφομοίωσης από την πραγματική οικονομία.
Και εδώ έρχονται ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι στόχος της κίνησης ήταν μάλλον μια στοχευμένη πτώση του ευρώ, τόνισε ο ίδιος, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται εν μέσω των γενικών μηνυμάτων πως η οικονομία της Ευρωζώνης γνωρίζει μια περίοδο στασιμότητας και ενδείξεων ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών φθίνει, κάτι που αποτυπώνεται και στις αγορές ομολόγων που καταγράφουν πτώση, κάτι που εκτός των άλλων σηματοδοτεί και την αποδυνάμωση των προσδοκιών για την ικανότητα της ΕΚΤ να προβεί στα σωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών