Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ βάζει veto στην έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια – Το μήνυμα προς την Ελλάδα χωρίς μνημόνια δεν έχει ποσοτική χαλάρωση

Η ΕΚΤ βάζει veto στην έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια   – Το μήνυμα προς την Ελλάδα χωρίς μνημόνια δεν έχει ποσοτική χαλάρωση
Η ΕΚΤ βάζει veto στην Ελλάδα στα σχέδια για έξοδο από τα μνημόνια και θέτει αυστηρότατους όρους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις τράπεζες...
Veto στα σχέδια της Ελλάδος να βγει από τα μνημόνια και να απομακρύνει την Τρόικα έθεσε η ΕΚΤ με πολύ ηχηρό τρόπο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ανέφερε στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε στις 2 Οκτωβρίου ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς ABS στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και καλυμμένων ομολογιών για να ισχύσουν θα πρέπει οι χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Draghi ανέφερε ότι μια χώρα που θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις αμέσως οι τράπεζες της χώρας αυτής θα τίθεται εκτός των προγραμμάτων αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS.
Για την Ελλάδα φωτογραφικά τόνισε ότι όχι πρόγραμμα όχι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Είναι προφανές ότι οι αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ για συνέχιση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των οικονομικών και μεταρρυθμίσεων είτε ένα πολύ καθαρό και ηχηρό μήνυμα προς την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα άφηνε να εννοηθεί ότι κινεί τις διαδικασίες για να βγει από τα μνημόνια να δώσει τέλος στην Τρόικα.
Προφανώς αυτό είναι ένα μύθος γιατί οι έλεγχοι της Τρόικα δεν θα σταματήσουν έως ότου αποπληρωθούν τα δάνεια άρα προφανώς η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι επικοινωνιακού τύπου.
Στα παιχνίδια εντυπώσεων και επικοινωνιακών τρικ η ΕΚΤ έθεσε ένα ηχηρό veto αποδομώντας την ελληνική κυβέρνηση.
Όσοι εγκαταλείψουν τα προγράμματα που ακολουθούν – η Ελλάδα ακολουθεί πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – θα αποκοπούν από την ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ πέραν από το veto που ήταν μια πολύ σκληρό χτύπημα κατά της Ελλάδος, προκάλεσαν απογοήτευση και στις ελληνικές τράπεζες.
Οι παράμετροι που τίθεται ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες που εμφανίζουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση είναι απογοητευτικές.
Ενώ καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι άπαξ και η ΕΚΤ θα δέχεται και assets τραπεζών που βαθμολογούνται με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του ΒΒΒ, άρα οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν….στο τέλος αποδεικνύεται ότι με τους όρους που τίθεται το όφελος είναι σχεδόν μηδενικό.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν κέρδισαν αυτό που ήθελαν, τα collaterals είναι υψηλά ενώ η ΕΚΤ δεν θα δέχεται assets που είναι ήδη collaterals στην ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 100 δισεκ. εγγυήσεις στο ευρωσύστημα.
Άρα η ΕΚΤ επιφύλασσε  αρνητικές εκπλήξεις και στην ελληνική κυβέρνηση και στις ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια το μέτρο των αυστηρών όρων και πλήθος μηχανισμών αντιστάθμισης κινδύνων που επιβάλλει η ΕΚΤ αφορούν όλες τις τράπεζες της Ευρώπης αλλά ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες οι όροι είναι ακόμη πιο δυσμενείς.

Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών καλυμμένων ομολόγων

Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ, το CBPP3.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά καλυμμένα ομόλογα:
- Εφόσον δεν κατέχουν αξιολόγηση CQS3, θα απαιτηθεί μια ελάχιστη αξιολόγηση στο ανώτερο επίπεδο που μπορεί να επιτευχθεί για τα καλυμμένα ομόλογα
- Θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση αναλυτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών των assets σε μηνιαία βάση
- Απαιτείται ελάχιστο over-collateralisation 25%
- Απαιτείται αντιστάθμιση κινδύνου μέσω νομίσματος (currency hedges) αξιολόγησης τουλάχιστον ΒΒΒ-  
- Οι δανειζόμενοι να εδρεύουν εντός Ευρωζώνης

Τα κριτήρια για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS

Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα ελληνικά και κυπριακά ABS (asset-backed securities), προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ, το ABSPP.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις λειτουργικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα ελληνικά και κυπριακά ABS θα πρέπει να εκδίδονται ή να έχουν λάβει εγγυήσεις από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση.
Επίσης:
- Να λαμβάνουν αξιολογήσεις - σε δεύτερη καλύτερη βάση - με τη μέγιστη επιτεύξιμη βαθμολογία
- Να παρουσιάζουν ελάχιστη τρέχουσα πιστωτική ενίσχυση (credit enhancement) 25%
- Να παρουσιάζουν εκθέσεις αναλυτών και πρότυπα των ABS, όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί από την ΕΚΤ
- Όλοι οι συμμετέχοντες στη συναλλαγή (π.χ. λογαριασμός τράπεζας ή πάροχος swap), εκτός από τον διαχειριστή, να διαθέτουν μια υψηλότερη βαθμολογία τουλάχιστον CQS3.

Η αγορά καλυμμένων ομολόγων και ABS

Το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί τα 70-110 δισεκ ABS
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 40 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Για την ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις collaterals 74 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ και 14 δισεκ. για έκτακτη παροχή ρευστότητας εγγυήσεις στην ΤτΕ.
Επίσης στα 30 δισ. λοιποί λογαριασμοί τάξης στην ΤτΕ τα περίπου 12 με 15 δισεκ. είναι απόθεμα εγγυήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στο ευρωσύστημα περίπου 100 δισεκ. για να λάβουν ρευστότητα 40 δισεκ.

Ποιες οι εγγυήσεις κατά τράπεζα;

Αναλύοντας τα στοιχεία για τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ συνολικά στο ευρωσύστημα προκύπτουν τα εξής δεδομένα κατά τράπεζα.

Εγγυήσεις της Εθνικής 15,6 +12,8 δισεκ. ευρώ

Η Εθνική τράπεζα έχει δεσμεύσει ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ 13,8 δισεκ. χρεωστικούς τίτλους, 1,12 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες και 701 εκατ απαιτήσεις κατά πελατών.
Η Εθνική έχει ενεχυριάσει 12,8 δισεκ. τίτλους κυμαινομένου επιτοκίου που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Ειδικά ομόλογα 847 εκατ τα οποία απέκτησε από τον ΟΔΔΗΧ.
Επίσης έχει ενεχυριάσει και 322 εκατ λόγω εγγύησης έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμής του δημοσίου.

Στα 13,1 δισεκ. οι εγγυήσεις της Alpha bank στην ΕΚΤ

Η Alpha bank έχει εκδώσει συνολικά 9,4 δισεκ. ομολογιακά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ για να λαμβάνει ρευστότητα η τράπεζα.
Τα ομολογιακά δάνεια είναι 950 εκατ με λήξη 17/3/2015 και επιτόκιο 12% + euribor.
Ομόλογα 2,6 δισεκ. λήξης 15/8/2014 που αποπληρώθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor +12%.
Ομόλογα 2,3 δισεκ. λήξης 16/9/2014 με επιτόκιο euribor +12%.
Η Alpha bank έχει εκδώσει 3,7 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες.
Οι εκδόσεις αυτές βρίσκονται ως collaterals στην ΕΚΤ ώστε η Alpha bank να λαμβάνει ρευστότητα.
Στα στοιχεία που παραθέτονται δεν έχουν αναφερθεί και οι λοιπές εγγυήσεις από δάνεια.

Στα 10,6 δισεκ. οι τίτλοι που έχουν κατατεθεί ως  εγγυήση από την Πειραιώς

Στα 10,6 δισεκ. ανέρχονται οι εγγυήσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς την ΕΚΤ ώστε να λαμβάνει ρευστότητα.
Να σημειωθεί ότι από τα TLTRs η Πειραιώς θα μπορέσει να αντλήσει 2,75 δισεκ. ευρώ.
Κατά βάση προέρχονται από τα EFSF ομόλογα και βεβαίως του πυλώνα 2 και πυλώνα 3 ομολογιακά.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα αξιολογηθεί σε όλες τις τράπεζες είναι βεβαίως τα δάνεια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Π.χ. η Πειραιώς διαθέτει 30,3 δισεκ. καθαρά δάνεια από τα οποία τα 11,9 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης.

Eurobank - Στα 15 δισεκ. τα ομόλογα εγγύησης ελληνικού δημοσίου και καλυμμένες ομολογίες

Στα 15 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των ομολογιακών και καλυμμένων ομολόγων της Eurobank.
Συγκεκριμένα τα 11,69 δισεκ. αφορούν ομόλογα εγγύησης ελληνικού δημοσίου και 3,55 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες.

Το συμπέρασμα

Από αυτή την μικρή παράθεση στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η καλύτερη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι ήδη υποθηκευμένα στο ευρωσύστημα στην ΕΚΤ, ώστε οι τράπεζες να λαμβάνουν ρευστότητα.
Να υποθέσουμε ότι assets που κατέχουν οι τράπεζες και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν θα μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί θα θεωρεί «επιδότηση» της ΕΚΤ στο ελληνικό κράτος.
Συν τοις άλλοις τα ομολογιακά δεν θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί έχουν ήδη κατατεθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα assets για τα TLTRs γιατί από αυτά άντλησαν  5,35 δισεκ.
Ένα στοιχείο που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί είναι η αξία των assets που θα πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Είναι προφανές ότι θα υπάρξει haircut επί της ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν λιγότερες εγγυήσεις έναντι των άλλων τραπεζών και πρέπει να αποτιμηθεί και ποια είναι η αξία αυτών των assets.
(Να υπενθυμίσουμε ότι στις δύσκολες εποχές, οι ελληνικές τράπεζες για να διασφαλίσουν τα collaterals τους έβαζαν εγγυήσεις και μετρητά...)
Θα χρησιμοποιηθεί και μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου κυρίως στεγαστικά αλλά γεννάται το ερώτημα ποια είναι η δίκαη αξία των στεγαστικών ως προς τις εγγυήσεις (ακίνητα) που φέρουν;  
Όλα αυτά αν τα αθροίσουμε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ποσοτική χαλάρωση για τις ελληνικές τράπεζες ένα ασήμαντο νέο, όπως ασήμαντο νέο είναι και η ποσοτική χαλάρωση με αγορά κρατικούς χρέους γιατί απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ελληνικά ομόλογα πλην 8,5 -9 δισεκ. έντοκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης