Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 344,7 εκατ ευρώ τα κέρδη 9μηνου της Alpha ban

tags :
Στα 344,7 εκατ ευρώ τα κέρδη 9μηνου της Alpha ban
Στα 344,7 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Alpha bank στο 9μηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 39,3% επιβεβαιώνοντας το «Bankingnews».
Στο γ΄ τρίμηνο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 130 εκατ ευρώ επιτυγχάνοντας παραπλήσιες αποδόσεις με το β΄ τρίμηνο.

Τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,901,3 δις ευρώ καταγράφοντας πτώση 1,2%.
Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις δημιούργησαν την διαφορά ανήλθαν στο 9μηνο στα 161,3 εκατ ευρώ ενώ στο γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 62,6 εκατ ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο είχαν ανέλθει τα έκτακτα κέρδη στα 69 εκατ ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 48,6 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 119,2 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2008 πτώση περίπου 59%.
Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 2,9%.
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στο γ΄ τρίμηνο παρέμειναν σε παραπλήσια επίπεδα με τις αντίστοιχες του β΄ τριμήνου δηλαδή στα 170 εκατ ευρώ.
Σε επίπεδο 9μήνου οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 496,7 εκατ ευρώ. Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 1,6 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 3% του χαρτοφυλακίου δανείων.
Από τα ισχυρά στοιχεία πλέον του ισολογισμού της Alpha bank είναι προφανώς ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων που διαμορφώνεται στο 9,3% μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε 4,3 δισ., τα οποία αντιστοιχούν στο 16πλάσιο του ενεργητικού, επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική μόχλευση του ισολογισμού της Alpha bank.
Ο Γ Κωστόπουλoς πρόεδρος της Alpha bank επισημαίνει ότι η αύξηση θα προσδώσει προβάδισμα στην τράπεζα η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς στην ΝΑ Ευρώπη περιοχή με μεσοπρόθεσμο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μαντζούνης υποστηρίζει ότι η Alpha επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ισολογισμού και στην ισχυροποίηση της κερδοφορίας.
Στη διάρκεια του 9μήνου, η Alpha Bank πραγματοποίησε μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων διετούς διαρκείας, ύψους   500 εκατ. τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους 750 εκατ. με διάρκεια τριών ετών. Η δυνατότητα αντλήσεως ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική  βάση ύψους  41,9 δισ. και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την EKT  ύψους  13,2 δισ., αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχειρίσεως ρευστότητας του ομίλου.
Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε 52,6 δισ. έναντι 50,6 δισ. στο 9μηνο  του 2008. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων
στην Ελλάδα κατά 4,9% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Τα υπόλοιπα δανείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση κατά 306 εκατ. έναντι του δευτέρου τριμήνου, ή  άνοδο 2,8%. Σημειώνεται ότι, αύξηση στα δάνεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2009, καθώς από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και μετά η ζήτηση δανείων στην περιοχή άρχισε να υποχωρεί υπό το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσεως. Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 1,565 δις  και 250 εκατ. αντιστοίχως.


Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης