Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απόλυτη ευκαιρία τα stress tests για την κεφαλαιακή και πολιτική θωράκιση των τραπεζών πριν την αριστερή στροφή

Απόλυτη ευκαιρία τα stress tests για την κεφαλαιακή και πολιτική θωράκιση των τραπεζών πριν την αριστερή στροφή
Προσεχώς πρέπει να αποφασιστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών με όρους κεφαλαιακούς και πολιτικούς....
Τα stress tests είναι η απόλυτη ευκαιρία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών πριν την αριστερή στροφή της Ελλάδος.
Τα stress tests της ΕΚΤ, έχουν δαιμονοποιηθεί, θεωρούνται ως η αιτία της αποσταθεροποίησης της οικονομίας και των τραπεζών και γενικώς χαρακτηρίζονται ως σοβαρό πρόβλημα.
Και όμως τα stress tests είναι η απόλυτη ευκαιρία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Τα stress tests έχουν δαιμονοποιηθεί κατά τρόπο απόλυτα λανθασμένο.
Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί;
Ότι τα stress tests θα αναδείξουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, άρα θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές, άρα θα χάσουν οι μέτοχοι και θα υποχρεωθούν να επενδύσουν εκ νέου κεφάλαια.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά έχει δύο θετικές όψεις.
1)Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν σε υποχρεωτικές ή προαιρετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα μειωθεί εκ νέου το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα αυξηθεί το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων που φθάνει στο 43,5% με μέγιστο στην Eurobank 64,59%.
Τι σημαίνει υποχρεωτική και τι προαιρετική αύξηση κεφαλαίου;
Υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ότι η τράπεζα που απέτυχε στα stress tests υποχρεούται να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Προαιρετική αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ότι η τράπεζα πέρασε π.χ. οριακά τα stress tests στο δυσμενές – στατικό σενάριο πέτυχε core tier 1 π.χ. 5,9% από κατώτερο 5,5% αλλά η ΕΚΤ «την παροτρύνει» να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Καθίσταται κατανοητό ότι η έννοια προαιρετική αύξηση κεφαλαίου είναι σχετική με διαφορετική σημειολογία και ερμηνεία από την ισχύουσα….
Τα νέα κεφάλαια θα θωρακίσουν τις τράπεζες με όρους αγοράς και ταυτόχρονα θα θωρακίσουν πολιτικά τις τράπεζες, ενόψει της αριστερής στροφής της Ελλάδος εντός των επόμενων 5 μηνών.
Με  τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες θα θωρακιστούν κεφαλαιακά, καθώς θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους και τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο.
2)Για να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες έχουν δύο τρόπους, νέες αυξήσεις κεφαλαίου με αφορμή τα stress tests ή μέσω των warrants.
Το παράδοξο είναι το εξής.
Με τα warrants πάλι οι μέτοχοι καλούνται να τα εξασκήσουν δηλαδή να καταβάλλουν νέα κεφάλαια στο ΤΧΣ πλέον που σημαίνει θα επενδύσουν νέα κεφάλαια.
Στο εναλλακτικό σενάριο που το ΤΧΣ υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και εν συνεχεία υλοποιήσει placement πάλι οι ξένοι θα επενδύσουν νέα κεφάλαια με την διαφορά ότι αυτά δεν θα καταλήξουν στις τράπεζες αλλά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν δει κανείς όλα τα σενάρια ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, εξάγει το σίγουρο συμπέρασμα ότι οι μέτοχοι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα κληθούν να καταβάλλουν νέα κεφάλαια.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τα κεφάλαια των μετόχων ή νέων επενδυτών θα καταλήξουν στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στο ΤΧΣ;
Βέβαια έχει εξεταστεί μεταξύ άλλων το σενάριο οι τράπεζες με μια πρακτική επαναγοράς ιδίων μετοχών να αγοράζουν warrants – εφόσον αλλάξει η κείμενη νομοθεσία – και έτσι να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο τα κεφάλαια αυτά πάλι θα καταλήξουν στο ΤΧΣ γιατί οι μετοχές ανήκουν στο ΤΧΣ.
Άρα το πρακτικό και ηθικό συμπέρασμα είναι ιδιωτικοποίηση με ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών ή ιδιωτικοποίηση με ενίσχυση των κεφαλαίων του ΤΧΣ;
Προφανώς και οι τράπεζες αλλά και το ΤΧΣ θα πρέπει να θωρακιστούν κεφαλαιακά και να ανακτήσουν τα κεφάλαια που επένδυσε το ταμείο.
Όμως ενόψει της αριστερής διακυβέρνησης της Ελλάδος η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με ταυτόχρονη ενίσχυση των κεφαλαίων τους είναι προτιμότερη ή η ιδιωτικοποίηση με ενίσχυση των κεφαλαίων του ΤΧΣ;
Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη.
Ιδιωτικοποίηση με περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών για να θωρακιστούν και πολιτικά ενόψει της αριστερής διακυβέρνησης.
Όσες τράπεζες προετοιμαστούν κατάλληλα θα είναι και οι μεγάλοι νικητές του επόμενου μεγάλου παιχνιδιού που θα διαδραματιστεί στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο το banking.
Για την αριστερή διακυβέρνηση, το μοντέλο ιδιώτες στην πλειοψηφία και δημόσιο την μειοψηφία θα υιοθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες ένα μοντέλο….χωρίς εκπλήξεις….


Ποσοστά ιδιωτών μετόχων στις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες

Ποσοστό ιδιωτών

Core tier 1 – Απόλυτο μέγεθος

Τρέχον core tier 1

Core tier 1 Βασιλεία ΙΙΙ

Εθνική

42,76%

9,4 δισ

16,2%

11,7%

Πειραιώς

33,07%

9,4 δισ

15,1%

11,8%

Alpha bank

33,64%

8,6 δισ

16,3%

12,2%

Eurobank

64,59%

6,54 ή 5,22 δισ

17,8%

11,2%

Σύνολο

43,51%

33,94 δισ

16,35%

11,72%

Ανάλυση - Επεξεργασία www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης