Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριακή η βελτίωση της «ψαλίδας» του Target-2 της ΕΚΤ μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη παρά τα σημαντικά μέτρα

Οριακή η βελτίωση της «ψαλίδας» του Target-2 της ΕΚΤ μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη παρά τα σημαντικά μέτρα
Παραμένει το χάσμα μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν συνεχείς εκροές και εκείνες όπου το κεφάλαιο ρέει συνεχώς εντός, αναζητώντας ασφάλεια
Παραμένουν οι ρωγμές στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και μετά τις τόσες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel, το οποίο μελέτησε τα στοιχεία του διακρατικού συστήματος πληρωμών του ευρω-συστήματος (Target-2).
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επίμονες ρωγμές που έχουν διαμορφωθεί στο σύστημα Target-2 από το 2007, το κενό της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχει μειωθεί ελάχιστα σε σχέση με την κεντρική γερμανική τράπεζα, Bundesbank.
Ουσιαστικά, αυτό το σύστημα πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιείται από μεγάλα ιδρύματα ώστε να κάνουν μεγάλες, διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.





Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η εικόνα αποδίδεται στο γεγονός ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής υπήρξε σε αρκετά μεγάλο βαθμό δυσλειτουργικός.
Αυτό αντανακλάται στα υψηλά διαφορικά επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων καθώς τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ δεν μεταφράζονται σε μείωση του κόστους του χρήματος για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Στην πράξη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το σύστημα λειτούργησε περισσότερο ως ένα σύστημα μεταφοράς μεταξύ των χωρών που είχαν δει αύξηση της ροής κεφαλαίων εντός ή εκτός της χώρας.
Μέσω αυτού του προγράμματος, η ΕΚΤ ενήργησε ουσιαστικά ως αγωγός μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν συνεχείς εκροές και εκείνες όπου το κεφάλαιο ρέει συνεχώς εντός, αναζητώντας ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης