Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε επικίνδυνες περιπέτειες μπαίνει το χρηματιστήριο – Πέντε μήνες φθοράς μέχρι τις βουλευτικές εκλογές – Fair value 900-800 μον.

Σε επικίνδυνες περιπέτειες μπαίνει το  χρηματιστήριο – Πέντε μήνες φθοράς μέχρι τις βουλευτικές εκλογές – Fair value 900-800 μον.
To www.bankingnews.gr είναι εργαλείο ενημέρωσης - Από τα τέλη του Ιουνίου του 2014 έχουμε σταθερή άποψη για την πορεία της αγοράς...
Σε επικίνδυνες περιπέτειες εισέρχεται ξεκάθαρα το ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια της 5μηνης προεκλογικής περιόδου που ουσιαστικά έχει ανοίξει καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 από την παρούσα βουλή.
Αν προσπαθήσει κανείς να αποτιμήσει τα γεγονότα που θα επιδράσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο συνηγορεί στην άποψη ότι για 5 μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια πορεία φθοράς.
Ποια είναι τα γεγονότα που θα επιδράσουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά;
Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.
Η ψήφος εμπιστοσύνης, δεν επιλύει το πολιτικό πρόβλημα, η Ελλάδα το αργότερο τον Μάρτιο του 2015 θα οδηγηθεί σε εκλογές λόγω αποτυχίας της παρούσας βουλής να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας.
Βραχυχρόνια η ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να επιτρέψει μια μικρής κλίμακας αναλαμπή, που δεν θα έχει διάρκεια και θα ξεφουσκώσει γρήγορα.
Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα επανέλθει η Τρόικα στην Ελλάδα...για να διευθετήσει ζητήματα, εκείνη την περίοδο επίσης θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά και αναλαμπές παρ΄ότι η αγορά θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση των stress tests.
Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι προφανώς στραμμένο στις 26 Οκτωβρίου ή κατά το ορθότερο 23 Οκτωβρίου αργά το βράδυ οπότε και οι τράπεζες ανεπίσημα θα ενημερωθούν από την ΕΚΤ για τα αποτελέσματα των stress tests.
Το βασικό σενάριο αυτό που κυριαρχεί σχεδόν καθολικά είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάποιας κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν 100% από ιδιωτικά κεφάλαια είναι απόλυτα βέβαιο αυτό.
Το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου, οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και γενικότερα η πολιτική κατάσταση που θα επικρατεί τον Νοέμβριο οπότε και θα ανοίξει το θέμα του χρέους θα διαμορφώσει τις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Επειδή το θέμα του χρέους θα ανοίξει αλλά είναι αμφίβολο αν η Τρόικα αποφασίσει να διευθετήσει το ζήτημα με την υφιστάμενη αλλά με την  επόμενη κυβέρνηση η αγορά θα συνεχίσει να παραμένει παγιδευμένη στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις όπως στο παρελθόν.
Επειδή θα καλυφθούν 100% και επειδή όλοι θα γνωρίζουν ότι θα είναι οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις, ο αντίκτυπος των νέων αυξήσεων κεφαλαίου δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Θα είναι υπαρκτός, θα υπάρξουν πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών αλλά δεν θα επικρατήσουν ακρότητες.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αγορά θα παραμείνει όμηρος των πολιτικών εξελίξεων.
Τον Νοέμβριο οι προσδοκίες για βιώσιμη λύση στο χρέος θα διαψευστούν.
Η Τροίκα θα επιδιώξει να λύσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με την επόμενη κυβέρνηση που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επιλυθεί εντός του 2014 το θέμα του χρέους, το σενάριο αυτό έχει 99% πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Ήδη ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός, ενώ ακόμη και αν υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους θα είναι πολύ μικρής κλίμακας.
Το πιθανό σενάριο είναι οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης όπως Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s θα περιμένουν την κατάληξη των πολιτικών εξελίξεων για να επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Επειδή ο πολιτικός ρους δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση θα πέσει, θα προκηρυχτούν εκλογές τις οποίες θα χάσει με διαφορά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι 100% βέβαιο ότι μέχρι να αποτιμηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρίσκεται στο fair value δηλαδή τις 900 με 800 μονάδες.

Από τα τέλη Ιουνίου του 2014….δεν έχουμε αλλάξει άποψη….

Τέλη Ιουνίου του 2014 το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν στις 1280 μονάδες.
Στο www.bankingnews.gr επισημάναμε με απόλυτο τρόπο ότι η άνοδος στο χρηματιστήριο τελείωσε από εδώ και πέρα μόνο πτώση και με στόχο να δούμε τις 1050 μονάδες και εν συνεχεία 950 μονάδες με προοπτική τις 900-800 μονάδες που είναι το fair value της αγοράς.
Προσέξτε επειδή τα γραπτά μένουν, ήμασταν το μόνο site που με τόσο απόλυτο τρόπο υποστηρίξαμε ότι τα υψηλά έτους τα είδαμε και πλέον το χρηματιστήριο θα έχει μόνο πτώση σημειώνοντας συνεχή χαμηλά.
Η άποψη αυτή στηρίχθηκε στο σενάριο ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες και ότι η κυβέρνηση θα πέσει το αργότερο τον Μάρτιο του 2015.
Επειδή το σενάριο αυτό σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα θα επιβεβαιωθεί το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου προσδιορίζεται στις 900-800 μονάδες επίπεδα στα οποία θα φθάσει και θα παραμείνει για καιρό η αγορά έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Επειδή η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες, δεν θα υπάρξει bank run στις καταθέσεις και γενικώς δεν θα επικρατήσει πανικός μια πτώση έως -18% από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ούτε υπερβολική, ούτε αφύσικη.
Το σενάριο των 650 με 620 μονάδων που επίσης παρουσιάσαμε τέλη Ιουνίου του 2014 ίσως είναι πολύ απαισιόδοξο αλλά παραμένει το βασικό άκρως δυσμενές σενάριο.
Οι ξένοι επενδυτές τα hedge funds δεν θα πουλήσουν μαζικά, δεν θα υπάρξει sell off  αφενός γιατί οι ξένοι θέλουν να προστατέψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και στις τράπεζες αφετέρου γιατί δεν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ…θα φέρει την καταστροφή.
Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται μια επανατιμολόγηση του ρίσκου ώστε να ξαναπάρει εμπρός.
Το ανησυχητικό στοιχείο κατά την υποκειμενική μας κρίση δεν είναι το μέγεθος της διόρθωσης -18% αλλά ο χρόνος της διόρθωσης 5 μήνες πολιτικής αβεβαιότητας είναι πάρα πολύς για ένα τόσο ρηχό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό.
Ο χρόνος και όχι το ύψος της διόρθωσης μας ανησυχεί.

Υποσημείωση

Το www.bankingnews.gr διατυπώνει την άποψη μου όχι κρυβόμενο πίσω από αναφορές τύπου.... ίσως μάλλον, μπορεί, ενδέχεται.
Μας αρέσει το ρίσκο της άποψης και της καθαρής θέσης που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε.
Όταν πολλοί άλλοι μιλούσαν για ράλι στο χρηματιστήριο.... το bankingnews.gr υπερτόνιζε ότι η άνοδος τελείωσε.
Οι ισχυροί ξένοι τα έχουν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τύπου Goldman Sachs και να θυμάστε όσο εύκολα στηρίζουν την ΝΔ τόσο εύκολα μπορούν να την ξεχάσουν και να στηρίξουν ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χρηματιστηριακός και πολιτικός ρους δεν αλλάζει.
Οι 1050 μονάδες αποτέλεσαν το στρατηγικό ορόσημο της θέσης του bankingnews.gr ως στόχος αγοράς αλλά η απόλυτη δικαίωση θα έρθει όταν δούμε τις 980,950,900 και 900 με 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι απόψεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επενδυτική προτροπή αλλά καθαρή κρίση, όπως εκτιμούμε ότι θα εξελιχθούν οι τάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Να θυμάστε το μεγαλύτερο και καλύτερο κριτήριο στην διαμόρφωση επενδυτικής θέσης είναι μόνο η δική σας η εξατομικευμένη λογική σας που είναι και ο καλύτερος επενδυτικός σύμβουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης