Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρία επικίνδυνα κύματα sell off μπορεί να χτυπήσουν βίαια το ελληνικό χρηματιστήριο... και τα εγκλωβισμένα hedge funds

Τρία επικίνδυνα κύματα sell off μπορεί να χτυπήσουν βίαια το ελληνικό χρηματιστήριο... και τα εγκλωβισμένα hedge funds
Τα 3 επικίνδυνα sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο και ο ρόλος των εγκλωβισμένων hedge funds
Τρία επικίνδυνα sell off δηλαδή μαζικές ρευστοποιήσεις διαφαίνονται στο βάθος του ελληνικού χρηματιστηριακού ορίζοντα και οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.
Για να μην θεωρηθούμε καταστροφολόγοι, μηδενιστές και άλλα συναφή, πρωτίστως θα παρουσιάσουμε τα 3 σημαντικά γεγονότα τα οποία μπορούν υπό όρους να προκαλέσουν μαζικά sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests…

Τα stress tests θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου του 2014 και όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες που θα είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου και κυρίως οι τιμές - ειδικά οι τιμές - των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο με αφορμή τα stress tests θα υπάρξει ένα sell off όχι όμως ακραίο.
Σε αυτό το πρώτο κύμα sell off οι βασικοί παίκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών τραπεζών δηλαδή τα μεγάλα hedge funds δεν θα πουλήσουν....
Το πρώτο κύμα sell off θα πραγματοποιηθεί από ποιο περιφερειακά hedge funds τα οποία έχουν αποφασίσει ότι δεν αξίζει περαιτέρω διακράτηση του ελληνικού ρίσκου.
Τα βασικά hedge funds που έχουν αγοράσει σημαντικό μέρος ελληνικού κινδύνου με τις επενδύσεις τους στις τράπεζες....στα stress tests  δεν θα πωλήσουν και δεν θα πωλήσουν γιατί έχουν επενδύσει καθαρά 7,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες άρα έχουν εγκλωβιστεί άρα θα στηρίξουν και τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου με βασικό κίνητρο τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και η κεφαλαιακή θωράκιση θα είναι το βασικό επιχείρημα των ελλήνων τραπεζιτών για να δελέασουν εκ νέου τους ξένους επενδυτές.
Βέβαια στην περίπτωση που οι τράπεζες ξεπεράσουν τα stress tests και τις κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς ΑΜΚ,  σενάριο  σχεδόν μηδενικό  το πρώτο κύμα sell off δεν θα πραγματοποιηθεί.

Αν αποτύχει η προσπάθεια εύρεσης λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους…

Η παράμετρος αυτή μπορεί να πυροδοτήσει το πιο επιθετικό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες.
Περί τον Νοέμβριο του 2014 θα ανοίξει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η Τρόικα και η ΕΕ δεν θα θελήσει να επιλύσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με την απερχόμενη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά θα αναμένει τις εκλογές του Μαρτίου του 2014 και την νέα κυβέρνηση συνεργασίας με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν τα hedge funds διαπιστώσουν ότι η Τρόικα και η ΕΕ αδειάζει την σημερινή ελληνική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χρέους, που σημαίνει ότι θα προεξοφλούν το τέλος της κυβέρνησης τότε θα σημειωθεί ένα άκρως επιθετικό sell off από funds που έχτισαν αξιόλογες επενδυτικές θέσεις το 2014.
Από τους επενδυτές του 2013 οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Αυτό το sell off αναμένεται να είναι και το ισχυρότερο αλλά και πάλι τα hedge funds που έχουν μεγάλες θέσεις στο ελληνικό banking είναι αδύνατο να ρευστοποιήσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο και ενώ στο παρελθόν η Ελλάδα ήταν βορά των hedge funds, σε αυτή την συγκυρία μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα έχει παγιδεύσει τα hedge funds καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Όλο αυτό που περιγράφουμε μπορεί να προκαλέσει και το πιο επικίνδυνο sell off γιατί υπάρχουν πολλά funds που κατέχουν π.χ. 10 ή 20 εκατ μετοχές τραπεζών
Προφανώς αν η Ευρώπη στηρίξει έμπρακτα την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν την αδειάσει, τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτραπεί το δεύτερο μεγάλο κύμα sell off.

Αν πέσει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά

Το τρίτο κύμα μεγάλου sell off θα είναι.... το πολιτικό γεγονός.
Σήμερα οι αγορές προδικάζουν προεξοφλούν, την πτώση της κυβέρνησης. 
Αν τον Μάρτιο του 2015, επιβεβαιωθεί το σενάριο..... της πτώσης της κυβέρνησης, της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και της μεγάλης ήττας της ΝΔ και αντίστοιχα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβούν τα εξής.
Μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ο προϋπολογισμός του 2015 δεν θα εκτελείται.
Άρα η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί το 2015, θα υποχρεωθεί σε καθοδική αναθεώρηση βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδος, εκπλήσσοντας αρνητικά τους επενδυτές και τις αγορές.
Όλο αυτό το σκηνικό εκλογές, ήττα κυβέρνησης και καθοδική αναθεώρηση βασικών οικονομικών μεγεθών της εθνικής μας οικονομίας θα προκαλέσει ένα τρίτο κύμα sell off το οποίο θα δώσει και την χαριστική βολή στο χρηματιστήριο.
Προφανώς και το τρίτο κύμα sell off θα αναιρεθεί αν η κυβέρνηση καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, άρα θα αποτραπούν τα χειρότερα.

Η μεγάλη εικόνα μιας πολύ μικρής και αδύναμης Ελλάδος

Όσοι αντιμετωπίζουν στρατηγικά την Ελλάδα και όχι περιστασιακά καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα, το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους.
Το συμπέρασμα αυτό είναι το εξής.
Η Ελλάδα θα διασωθεί στο τέλος αλλά η μεγάλη μάχη είναι για το ποιος θα καρπωθεί και θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της Ελλάδος.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που χρεοκόπησαν την Ελλάδα αλλά είναι αλήθεια έβαλαν πλάτη για να αποτραπεί η ολοκληρωτική χρεοκοπία ή ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα βρει καμένη γη αλλά θα μπορέσει να χτίσει την αριστερή διακυβέρνηση πάνω σε ένα ρεαλιστικό recovery story δηλαδή ένα σχέδιο ανάκαμψης;
Η ΕΕ θα στηρίξει την ΝΔ που έβαλε την πλάτη ή θα αποφασίσει να δεχθεί την αριστερή διακυβέρνηση;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.....
Ένα άλλο θέμα εξίσου σημαντικό είναι τι έχει δεχθεί στο παρασκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ και την Τρόικα....
Αν έχει δεχθεί ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να πάρει μια καλή λύση για το χρέος, τότε είναι 100% βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία ως θριαμβευτής.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο δεν τα έχει βρει ακόμη με την Ευρώπη, όλα είναι ακόμη ανοικτά.
Σε αυτό το πάζλ εξουσίας το ελληνικό χρηματιστήριο ως όργανο της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να προεξοφλήσει, όπως και η αγορά ομολόγων.
Αν επιβεβαιωθούν τα 3 κύματα sell off τότε το fair value στις 900-800 μονάδες είναι όχι απλά δεδομένο αλλά 10000% σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί χωρίς να αποκλείονται και οι 650 μονάδες.
Αν δεν επιβεβαιωθεί κανένα από τα 3 κύματα sell off το βέβαιο είναι ότι θα αξίζει να επενδύσει κανείς στο ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα πολλά λεφτά.....μα πάρα πολλά λεφτά σε τράπεζες, blue chips και παντού....θα αξίζει το ελληνικό ρίσκο.

Η άποψη μας

Εκτιμούμε ότι θα επιβεβαιωθούν και τα 3 κύματα sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο από τα μέσα του 2015 στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου η Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι πάλι σοβαρά επενδύσιμη χώρα.
Στο τέλος της ημέρας για τους ξένους και τα hedge funds είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ίδιο πράγμα.
Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε ένα στρατηγικό σενάριο για την πορεία του χρηματιστηρίου τους επόμενους μήνες, που αποτελεί και άποψη αξιόλογων στελεχών ξένων οίκων όπως Morgan Stanley, J P Morgan, Royal Bank of Scotland και BNP Paribas.
Η πορεία των γεγονότων θα αποδείξει τι θα επιβεβαιωθεί και τι όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης