Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει άμεσα την στρατηγική του για τις τράπεζες – Θετικοί οι τραπεζίτες σε ένα μεικτό σχήμα ιδιωτών μετόχων και κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει άμεσα την στρατηγική του για τις τράπεζες – Θετικοί οι τραπεζίτες σε ένα μεικτό σχήμα ιδιωτών μετόχων και κράτους
Με τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα ελέγχεται από τους ιδιώτες....
(upd)Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής οικονομίας και οποιαδήποτε οικονομική πρωτοβουλία περνάει μέσα από τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την στρατηγική του για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι περίπου 1650 ξένοι επενδυτές που επένδυσαν 7,5 δισεκ. στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά οι δυνητικοί επενδυτές χρειάζεται να γνωρίζουν την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει.
Οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται καθαρούς κανόνες και στρατηγικές και δεν είναι τυχαίο ότι στα road show οι συμμετέχοντες ξένοι funds managers και στελέχη επενδυτικών οίκων ρωτούν για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιόπιστη πολιτική πηγή αναφέρει ότι «κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί πολλά μοντέλα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προωθήθηκε η ιδέα της εθνικοποίησης μια πρόταση που θα καταστρέψει με μαθηματική ακρίβεια τις τράπεζες, οι ξένοι θα αποχωρήσουν και το κράτος δεν θα ανακτήσει ποτέ τα κεφάλαια που επένδυσε στις τράπεζες.
Εσχάτως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Φαίνεται να αποδέχεται ένα μεικτό μετοχικό σχήμα όπου οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν την πλειοψηφία και το κράτος την μειοψηφία.
Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις αγορές και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συστημική σταθερότητα που απαιτείται για την λειτουργία των τραπεζών.
Προφανώς το κράτος θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους τραπεζίτες.
Μια τέτοια λύση θα αντιμετωπιζόταν θετικά και από την ΕΚΤ»
Όμως στην περίπτωση που ακολουθηθεί μια αλλοπρόσαλλη στρατηγική στις τράπεζες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο ESM να άρει τις ενστάσεις του και να αποκτήσει τον έλεγχο των 25 δισεκ. που επενδύθηκαν από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ουσιαστικά ο ESM να είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.
Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ελληνικό banking με εθνικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με τις αγορές, το μεικτό μετοχικό σχήμα όπου οι ιδιώτες θα ελέγχουν την πλειοψηφία είναι το βασικό σενάριο για το ελληνικό banking.

(πρώτη ενημέρωση 8 Οκτωβρίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης