Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα σενάριο χρηματιστηριακής καταστροφής - Αν κυριαρχήσει το ακραία αρνητικό σενάριο έρχεται πτώση έως -40% στις 600 μον.

Ένα σενάριο χρηματιστηριακής καταστροφής - Αν κυριαρχήσει το ακραία αρνητικό σενάριο έρχεται πτώση έως -40% στις 600 μον.
Ένα σενάριο χρηματιστηριακής καταστροφής θα παρουσιάσουμε σήμερα όχι με σκοπό να σπείρουμε τον πανικό ή να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις πτώσης αλλά να καταδείξουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Το σενάριο χρηματιστηριακής καταστροφής για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις αυτές αποτελούν το ακραία δυσμενές σενάριο και αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα μπορούσε να υπάρξει πτώση έως -40% στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το www.bankingnews.gr από τα τέλη Ιουνίου του 2014 είχε αναφέρει με συνέπεια και όπως αποδείχθηκε με αξιοπιστία ότι η άνοδος για το 2014 τελείωσε και η αγορά θα δει νέα χαμηλά με στόχο τις 1050 μονάδες και ακολούθως τις 900-800 μονάδες που αποτελούν το fair value της αγοράς.
Ωστόσο ο τεχνικός μας αναλυτής της Τradepedia ήδη από τα τέλη Ιουνίου του 2014 σε ειδική ανάλυση του είχε εκτιμήσει και ορθά όπως αποδείχθηκε ότι η αγορά θα κινηθεί με προοπτική τις 1050, 850 και εν συνεχεία 600 μονάδες.
Πάνω σε αυτό το σενάριο, το σενάριο της καταστροφής για το χρηματιστήριο καθώς 600 μονάδες σημαίνει πτώση 40% από τα τρέχοντα επίπεδα, προσπαθήσαμε να διαγνώσουμε στο βαθμό του εφικτού, στον βαθμό μιας ρεαλιστικής εκτίμησης ποιοι θα μπορούσε να ήταν οι παράγοντες του ακραία δυσμενούς σεναρίου που θα έφερνε την χρηματιστηριακή καταστροφή.
Οι 600 μονάδες είναι ένας στόχος σε βάθος 5-7 μηνών από σήμερα δηλαδή αρχές Οκτωβρίου του 2014.
Συνεκτιμώντας όλες αυτές τις παραμέτρους ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι παράγοντες καταστροφής;
1)Στις 26 Οκτωβρίου να ανακοινωθούν στα stress tests κεφαλαιακές ανάγκες τέτοιας κλίμακας, που να οδηγήσουν όλες τις τράπεζες σε ΑΜΚ πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα.
2)Τέλη Νοεμβρίου διαπιστωθεί ότι η Τρόικα και η Γερμανία αδειάζουν την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του.
Η Ελλάδα θα πόνταρε σε μια μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση 5 βαθμίδων ώστε να ξεφύγει από την κλίμακα junk bond και μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε όλο το status ρίσκου της Ελλάδος και θα άλλαζε άρδην όλα τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία.
Το σενάριο αυτό έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιβεβαίωσης λόγω του διάχυτου πολιτικού ρίσκου αλλά και της λογικής εκτίμησης ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά με την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
3)Τον Μάρτιο του 2015, αποτυγχάνει η διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και προκηρύσσονται εκλογές στην Ελλάδα όπου κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση περνάει ένα χρονικό διάστημα τέτοιο που διογκώνει το χρηματιστηριακό πρόβλημα.
4)Η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να αναθεωρήσει επί τα χείρω και τις εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2015 που θα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και τους στόχους της οικονομίας ως προς τις υποχρεώσεις της προς την Τρόικα.
5)Οι ξένοι οίκοι δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα για τους επόμενους 9 μήνες ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του διαστήματος 2015 με 2016.
Αυτοί οι 5 λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 600 μονάδες ή πτώση 40% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η άποψη μας

Πολύ βραχυχρόνια το χρηματιστήριο θα στηριχθεί στην απόλυτα αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια προσωρινή αναλαμπή.
Είναι πιθανό να υπάρξει ανοδική αντίδραση αλλά δεν αίρει τον ρου της ιστορίας.
Το fair value της αγοράς είναι 900-800 μονάδες και θεωρούμε ή ευχόμαστε καλύτερα ότι θα αποτραπεί το σενάριο καταστροφής των 600 μονάδων.
Ωστόσο για το www.bankingnews.gr θα αποτελέσει ηθική δικαίωση κόντρα σε όλους και με ισχυρές πιέσεις, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάσαμε με ρεαλισμό και σοβαρότητα εκτιμήσεις για το χρηματιστήριο και δικαιωθήκαμε 100%.
Στις 1270 μονάδες είπαμε ότι η άνοδος για το 2014 τελείωσε, ότι έρχεται πτώση που θα μας οδηγήσει στις 1050 και εν συνεχεία 950 μονάδες.
Οι 950 μονάδες μόλις 57 μονάδες υψηλότερα από τον στόχο θα είναι η απόλυτη δικαίωση για το bankingnews.gr το οικονομικό site ενημέρωσης με άποψη….και όπως αποδεικνύεται με σωστή άποψη, καθώς 4 μήνες νωρίτερα ενημερώνουμε γι΄ αυτά που θα συμβούν 4 μήνες αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης