Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Risk off για τους αμερικανούς η Ευρώπη – Παγώνουν την Ελλάδα για 6-7 μήνες τα συμπεράσματα από το συνέδριο του ΔΝΤ

Risk off για τους αμερικανούς η Ευρώπη – Παγώνουν την Ελλάδα για 6-7 μήνες τα συμπεράσματα από το συνέδριο του ΔΝΤ
Η Ελλάδα παγώνει για τους ξένους επενδυτές για τους επόμενους 6-7 μήνες....
Risk off αποτελεί για τους αμερικανούς η Ευρώπη και η Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγουν οι έλληνες τραπεζίτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ για το συνέδριο του ΔΝΤ που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.
Μετά από πάρα πολλούς μήνες τα αμερικανικά funds αναδιπλώνονται και ενώ ήδη εδώ και 4-8 εβδομάδες αναδιπλώνονται από την Ελλάδα, αρχίζουν να ανησυχούν και ευρύτερα για την Ευρώπη.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να ενταθεί θεωρούν οι αμερικανοί ενώ γενικώς υπάρχει η εκτίμηση ότι για τους επόμενους μήνες μπορεί τα αμερικανικά funds που έχουν θέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη να αρχίσουν να μειώνουν το ρίσκο.
Το στοιχείο αυτό, προφανώς αρνητική εξέλιξη, δεν υπήρχε πριν λίγες εβδομάδες στις αναλύσεις των παγκόσμιων funds.
Το γεγονός ότι κάποιοι βλέπουν επιβράδυνση στην ευρωζώνη είναι σίγουρα ένα αρνητικό στοιχείο για την πορεία των ροών κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Είναι πλέον πολύ πιθανό να αρχίσουν να μειώνονται οι επενδυτικές ροές εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.
Άρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας σοβαρός κίνδυνος επικρέμεται.
Οι έλληνες τραπεζίτες και βεβαίως πολλοί ξένοι που βρίσκονται στο κρίσιμο συνέδριο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην πορεία της Ελλάδος και στις διάχυτες ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η κλίμακα ρίσκου των ξένων για την Ελλάδα είναι κλιμακούμενη.
Στα stress tests θεωρούν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες διαχειρίσιμες.
Ανησυχούν στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα και να εγκαταλειφθούν τα μνημόνια.
Για τους αμερικανούς η αξιοπιστία της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με την Τρόικα.
Αν η Ελλάδα απομακρύνει την Τρόικα, θα αποκοπεί από τις αγορές εκ νέου πιστεύουν οι περισσότεροι αμερικανοί.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η Lagarde του ΔΝΤ ανέφερε σε δηλώσεις της ότι δεν βλέπει την πιθανότητα πρόωρης αποχώρησης του Ταμείου από την Ελλάδα ενώ για πρώτη φορά….έθεσε στο τραπέζι μια νέα παράμετρο την δημιουργία capital buffer για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Πλήθος ερωτημάτων ετέθησαν και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αμερικανοί θεωρούν δεδομένο ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να διαγνώσουν τις προγραμματικές του θέσεις.
Η συσκότιση που υπάρχει για ορισμένα θέματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επιδρούν καίρια ανασταλτικά.
Όπως αναφέρει έλληνας τραπεζίτης «από τις επαφές που έχουμε πραγματοποιήσει με τους αμερικανούς επενδυτές είναι διατεθειμένοι να παγώσουν τα σχέδια τους για την Ελλάδα για τους επόμενους 6-7 μήνες ή κάποιοι εξ αυτών και να αποχωρήσουν από την Ελλάδα .
Οι λόγοι σχετίζονται με τα stress tests και κυρίως με το χρηματοδοτικό κενό και βεβαίως πτώση της κυβέρνησης και άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ ενός κόμματος που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η πολιτική του.
Μάλιστα σχεδόν σε καθολικό βαθμό οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι είναι βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει»
Αν οι αμερικανοί παγώσουν τα σχέδια τους για την Ελλάδα για 6-7 μήνες είναι προφανές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της μεγάλης και στρατηγικής απόφασης των αμερικανών που διαθέτουν και τα περισσότερα hedge funds στην Ελλάδα, ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και έπεται ο Καναδάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης