Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το tax credit των 2,3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες είναι μια επικίνδυνη παγίδα, μπορεί να θεωρηθεί state aid από την DGCom

Το tax credit των 2,3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες είναι μια επικίνδυνη παγίδα, μπορεί να θεωρηθεί state aid από την DGCom
Η αναβαλλόμενη φορολογία μπορεί να νομιμοποιείται από τα IAS αλλά δεν αποτελεί σταθερή βάση για το ελληνικό banking...
Οι σοβαρότατες ενστάσεις που πρόβαλε η ΕΚΤ για την μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική επέκταση στις ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο.... έχει θορυβήσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ο βασικός κίνδυνος είναι να μην χαρακτηριστεί από την DGCom state aid δηλαδή κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες και ουσιαστικά ακυρωθεί ως μέτρο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Η ΕΚΤ βέβαια δήλωσε ότι αποδέχεται τις εθνικές νομοθεσίες αλλά έστειλε σαφές μήνυμα ότι έχει ενστάσεις.
Η απόφαση της μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση έδωσε ένα κεφαλαιακό bonus στις ελληνικές τράπεζες περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο αποτιμώντας ορισμένα δεδομένα αποδεικνύεται ότι κάτι δεν έχει πάει καλά στην όλη διαδικασία.
Η ΕΚΤ δεν είναι παιδικός σταθμός να δέχεται ότι πατέντα ο καθένας σκεφθεί σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης.
Τι θα συμβεί αν αύριο η Ελλάδα μειώσει δραστικά την φορολογία στην Ελλάδα;
Έχει σκεφθεί κανείς τι επίδραση θα έχει αυτή η απόφαση στην μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε tax credit δηλαδή σε πιστωτική απαίτηση;
Θα επωμιστεί ή όχι η ελληνική κυβέρνηση την ζημία από την διαφορά του συμψηφισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας ναι ή όχι;
Σωρευτικά έως τώρα έχει αναγνωριστεί αναβαλλόμενη φορολογία 11 δισεκ. ευρώ δηλαδή από τα κέρδη του μέλλοντος των τραπεζών έχουν καταγραφεί σε παρούσες αξίες 11 δισεκ τα οποία ευνοούν τις τράπεζες και ορθώς λόγω PSI+ αλλά ουδείς γνωρίζει αν ευνοήσουν και το κράτος.
Η άποψη που επικρατεί είναι ότι το tax credit δηλαδή η μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση δεν αρέσει στην ΕΚΤ και είτε το όφελος αυτό των ελληνικών τραπεζών θα το απομειώσει μέσω ενός ισχυρού στρεσαρίσματος των stress tests, είτε η DGCom ενδεχομένως να κρίνει ότι αποτελεί κρατική βοήθεια και να περιπλέξει τα πράγματα.
Συν τοις άλλοις υπάρχει ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μην λάβει υπόψη το 100% των 2,3 δισεκ. του tax credit αλλά μόνο 50% ή κάποιο μικρότερο ποσοστό από το 100%.
Δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία και γνώση στο banking θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες χτίζουν πάνω σε κρατικά θεμέλια.
Έχουν λάβει 25 δισεκ. από το ΤΧΣ και έχουν λάβει και 11 δισεκ. από την αναβαλλόμενη φορολογία ως συνολική αξία.
Η κρατική βοήθεια έχει αυξηθεί σημαντικά και η ΕΚΤ μέσω των stress tests και μέσω της άμεσης εποπτείας που θα έχει στις ελληνικές τράπεζες θα τα καθαρίσει, γιατί στο μέλλον το tax credit δεν θα γίνεται αποδεκτό.
To ελληνικό banking χρειάζεται να είναι ισχυρό κεφαλαιακά, ιδιωτικό και να στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια.
Η μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση δεν είναι τα σοβαρά και σταθερά θεμέλια του ελληνικού banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης