Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Μεροληπτική η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ βάσει της χρήσης του ELA από τις κυπριακές τράπεζες

tags :
ΕΚΤ: Μεροληπτική η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ βάσει της χρήσης του ELA από τις κυπριακές τράπεζες
Η ΕΚΤ δεν είχε την εποπτεία της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά στηρίχθηκε στις διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις κυπριακές τράπεζες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα των New York Times.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να παράσχει ή να εγκρίνει έκτακτη ρευστότητα για μία τράπεζα.
Το ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών, εν προκειμένω της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία παρέχει ρευστότητα στη Λαϊκή Τράπεζα μέσω του μηχανισμού ELA.
Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΚΤ ζήτησε διαβεβαιώσεις από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου για τη φερεγγυότητα της Λαϊκής Τράπεζας, τις οποίες παρείχε η ΚτΚ.
Η ΕΚΤ δεν είχε την εποπτεία της τράπεζας και βασίστηκε πλήρως στις διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Όποτε σύμφωνα με την ΕΚΤ, δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για την τραπεζική εποπτεία η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τη χρήση του ELA από τις κυπριακές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times ανέφεραν ότι η Λαϊκή Τράπεζα, στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA, παρά την αφερεγγυότητα της. 
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις της επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, Ντανιέλ Νούι, η οποία εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι επενδυτές θα γνωρίζουν το περιεχόμενο των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ερωτήματα προκύπτουν όμως, σύμφωνα με τους αρθρογράφους, από τις προηγούμενες πρακτικές των Κεντρικών Τραπεζών σε σχέση με την προθυμία τους να σταματήσουν να στηρίζουν μια «άρρωστη» τράπεζα και να την αφήσουν να καταρρεύσει.
Το 2013, η ΕΚΤ ενέκρινε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνειο στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, τη Λαϊκή.
Τα χρήματα εισέρρευσαν στη Λαϊκή, παρά τις διαφωνίες ενός από τους κορυφαίους αξιωματούχους, ο οποίος διατύπωνες τη θέση ότι η Τράπεζα ήταν αφερέγγυα.
Ως εκ τούτου, η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών τον τελευταίο χρόνο οδήγησε τις ευρωπαϊκές αρχές να κάνουν δεύτερες σκέψεις, σε σχέση με την προσέγγιση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης