Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξαν τα stress tests για τις ΑΜΚ; - Η αγορά να προετοιμάζεται έρχονται νέες ΑΜΚ με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις

Τι μας έδειξαν τα stress tests για τις ΑΜΚ; - Η αγορά να προετοιμάζεται έρχονται νέες ΑΜΚ με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις
Η ούσα η ισχυρότερη κεφαλαιακά ελληνική τράπεζα θα δείξει τον δρόμο....για την ιδιωτικοποίηση του κλάδου...
Τι μας έδειξαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που πραγματοποίησε η ΕΚΤ και ενώ εμφάνισαν ζημία -2,8 δισεκ. κατέληξε ουσιαστικά σε σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες;
Οι περισσότεροι θα παγιδευτούν στα αποτελέσματα….. τα πολιτικά χειραγωγούμενα αποτελέσματα των stress tests και θα διατυπώσουν την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου.
Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Μετά την 4η Νοεμβρίου οπότε και οι ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ αυτών και οι 4 ελληνικές θα περάσουν στον απευθείας έλεγχο της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα επανακαθοριστεί η στρατηγική για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες προφανώς και δεν θέλουν να εμφανίζονται ότι σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου, για να μην πληγούν περαιτέρω οι χρηματιστηριακές τιμές, ωστόσο δεν έχουν όλες οι τράπεζες την ίδια στρατηγική.

Η Alpha bank εξετάζει ΑΜΚ με στόχο την ιδιωτικοποίηση

Ήδη η Alpha bank εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου ως μοντέλο λύση για την ιδιωτικοποίησης της με στόχο οι ιδιώτες να κατέχουν πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Παρ΄ ότι αποδείχθηκε η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, περνώντας τα stress tests, η Alpha bank σχεδιάζει στην…κατάλληλη χρονική στιγμή να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με βασικό στρατηγικό στόχο όχι επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της.
Οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν το 33,64% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο ποσό το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Alpha bank έχοντας τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,45% στα stress tests και τις μικρότερες ζημίες από το asset quality review μόλις 1,11 δισεκ. ευρώ, σχεδιάζει την στρατηγική της επόμενης ημέρας.
Η Alpha bank είναι επαρκέστατη κεφαλαιακά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε ευρώ αύξηση κεφαλαίου ωστόσο η προτεραιότητα της διοίκησης της Alpha bank είναι η ιδιωτικοποίηση.
Με βάση τις ίδιες πηγές «τα warrants δεν φαίνεται να αποτελούν τον μηχανισμό που θα συμβάλλει στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Η καθαρή λύση στην ιδιωτικοποίηση μιας τράπεζας είναι ο παραδοσιακός τρόπος δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου.
Όμως για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να πληρούνται τα εξής βασικά κριτήρια, η χρονική συγκυρία και η τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Η συγκυρία δεν ευνοεί αυξήσεις κεφαλαίου γιατί πανευρωπαϊκά οι τράπεζες θα σπεύσουν να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όσες απέτυχαν στα stress tests ή όσες βρίσκονται στα όρια της βάσης του 5,5% στο δυσμενές σενάριο.
Στην Alpha bank μελετάται υπεύθυνα και το θέμα της τιμής της αυξήσεως κεφαλαίου, η πρώτη τιμή ήταν 0,44 ευρώ και η δεύτερη αύξηση υλοποιήθηκε στα 0,65 ευρώ»
Η διοίκηση της Alpha bank δείχνει σεβασμό στους μετόχους της ωστόσο πρέπει να αποκατασταθούν και οι παρελθούσες στρεβλώσεις έναντι του ανταγωνισμού ειδικά στην Eurobank και Εθνική όπου υλοποίησαν μεγάλες ΑΜΚ με πολύ μεγάλα discount.
Η στρατηγική της Alpha bank είναι η εξής….ιδιωτικοποίηση.
Κεφαλαιακά είναι επαρκέστατη και σχεδιάζει να βγει στις αγορές με στόχο….την ιδιωτικοποίηση, όχι από αδυναμία κεφαλαίων αλλά με στρατηγική το 33,64% να φθάσει στο 50% ή και υψηλότερα το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο πρέπει να ξεπεραστεί και ένα άλλο εμπόδιο, η στάση του ΤΧΣ που δεν μπορεί να δεχθεί με μεγάλη ευκολία νέο dilution αφενός γιατί δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τα κεφάλαια που επένδυσε αφετέρου γιατί θα υποστεί νέο dilution, το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράμετρο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης αν υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού τον Μάρτιο του 2015.
Χρονικά πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου;
Το θέμα αυτό διερευνάται, ωστόσο στρατηγικά υπάρχει στο τραπέζι ως επιλογή.

Η Eurobank….ακύρωσε την ΑΜΚ τώρα…για να την υλοποιήσει αργότερα

Μπορεί το Διοικητικό συμβούλιο να ακύρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 400-500 εκατ ευρώ που σχεδίαζε αλλά η αύξηση κεφαλαίου παραμένει στο τραπέζι.
Προφανώς οι τράπεζες δεν θέλουν να επικρέμεται σε αυτή την συγκυρία όπου τεχνηέντως πέρασαν τα stress tests, οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η αύξηση κεφαλαίου παραμένει στο τραπέζι για την Eurobank καθώς το Fairfax, το Capital και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές θέλουν η τράπεζα να είναι ισχυρή και επαρκής κεφαλαιακά.
Όσοι σπεύσουν να πουν ότι η Eurobank δεν θα υλοποιήσει ΑΜΚ, ας μην βιαστούν, η αύξηση κεφαλαίου είναι η βέλτιστη λύση για κεφαλαιακή ενίσχυση και ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο το ΤΧΣ είναι εύλογο να προβληματίζεται καθώς θα υποστεί ειδικά στην Eurobank ακόμη μεγαλύτερο dilution.

Εθνική – Μονόδρομος η πώληση του 20% της Finansbank

Οι ποιοτικές αδυναμίες όπως προέκυψαν στα stress tests για την Εθνική δεν μπορούν να αφήσουν την διοίκηση να κοιμάται ήσυχη….  
Ούτως ή άλλως έχει δρομολογηθεί η πώληση του 20% της Finansbank με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλαια της μητρικής της Εθνικής Ελλάδος.
Το AQR έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της Εθνικής μεγαλύτερο από ότι είχε εκτιμηθεί η παρουσιαστεί.
Δεν μπορεί η τράπεζα με το τρίτο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων να εμφανίσει την δεύτερη χειρότερη επίδοση στο banking.

Πειραιώς – Η διοίκηση δηλώνει ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου

Η Πειραιώς δηλώνει ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Με 6,68% core tier 1 και με μηδενικές απαιτήσεις σε κεφάλαια η Πειραιώς θα κληθεί να σχεδιάσει την ιδιωτικοποίηση της που δύο επιλογές υπάρχουν.
Ή θα περιμένει την διαδικασία των warrants ή θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πρώτη ενημέρωση: 00:12, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης