Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όσο οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 25 δισεκ. στο ΤΧΣ και 40 δισ. ρευστότητα στην ΕΚΤ ξεχάστε τα δάνεια στην οικονομία

Όσο οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 25 δισεκ. στο ΤΧΣ και 40 δισ. ρευστότητα στην ΕΚΤ ξεχάστε τα δάνεια στην οικονομία
Στρατηγικά είναι λάθος οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία σε αυτή την συγκυρία.
Όσο οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 25 δισεκ. στο ΤΧΣ και 40 δισ. ρευστότητα στην ΕΚΤ ξεχάστε τα δάνεια στην οικονομία.
Με αφορμή τα stress tests της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε πολιτικά, οι ελληνικές τράπεζες….να τα περάσουν για να μην υπάρξει νέα μεγάλη εσωστρέφεια στην Ελλάδα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι στον σχεδιασμό των τραπεζών και ήδη η Alpha bank θα χρησιμοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου….για να ιδιωτικοποιηθεί, στον χρόνο που κριθεί σκόπιμο και εφικτό.
Με αφορμή τα stress tests και την παρέμβαση που υπήρξε ώστε να μην πληγούν κεφαλαιακά, ορισμένοι αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δανείσουν την οικονομία.
Αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένα μύθο για τρείς λόγους.
1)Όσο οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 25 δισεκ. στο ΤΧΣ και 40 δισ. ρευστότητα στην ΕΚΤ ξεχάστε τα δάνεια στην οικονομία.
Καμία τράπεζα δεν θα πάρει το ρίσκο να χρηματοδοτήσει την οικονομία με δανειακά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα εν μέσω μάλιστα διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.
Ποια διοίκηση θα λάβει τέτοιο ρίσκο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί υπόλογη στην περίπτωση που αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος;
2) Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ζήτηση.
Οι αρμόδιες αρχές και ειδικά η ΕΚΤ, ορθά ανέφεραν ότι η χορήγηση δανείων δεν σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση αλλά την ζήτηση που παραμένει πολύ χαμηλή.
Ειδικά στην Ελλάδα η ζήτηση παραμένει τόσο χαμηλή που ίσως είναι η πρώτη ή δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.
3)Το τρίτο στοιχείο που πρακτικά αποθαρρύνει και ορθά τις τράπεζες είναι τα προβληματικά δάνεια που φθάνουν στο σύστημα στα 83 δισεκ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων.
Τα NPLs μπορεί να αποκλιμακώνονται σε ορισμένες τράπεζες αλλά παραμένουν σχεδόν διπλάσια του αντίστοιχου ρυθμού στην Ευρώπη.
Μια τράπεζα που χρεωστάει στο ΤΧΣ κεφάλαια, μια τράπεζα που χρωστάει ρευστότητα στην ΕΚΤ, μια τράπεζα που έχει υψηλά NPLs και μια τράπεζα που έχει χαμηλή ζήτηση από τους πελάτες της….απλά δεν θα χορηγήσει δάνεια στην αγορά.
Στρατηγικά είναι λάθος οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία σε αυτή την συγκυρία.
Θα ήταν επιζήμια κίνηση για τους μετόχους τους….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης