Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η βραχυχρόνια άνοδος του χρηματιστηρίου και των τραπεζών και η θέση του www.bankingnews.gr για τα stress tests

Η βραχυχρόνια άνοδος του χρηματιστηρίου και των τραπεζών και η θέση του www.bankingnews.gr για τα stress tests
H βραχυχρόνια άνοδος της αγοράς, των τραπεζών και των warrants θα έχει ημερομηνία λήξεως
(upd)Τα αποτελέσματα των stress tests ανακοινώθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες έστω και με πολιτικές αλχημείες τα πέρασαν.
Το ερώτημα είναι πως αυτό θα αποτιμηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Βραχυχρόνια θα υπάρξει αντίδραση, οι τράπεζες θα ενισχυθούν σημαντικά ειδικά η Eurobank που κάλλιστα θα μπορούσε να προσεγγίσει την τιμή της ΑΜΚ των 0,31 ευρώ, αλλά και η Alpha- Πειραιώς και γενικώς τράπεζες και warrants θα ενισχυθούν, απόρροια της ψευδαίσθησης ότι οι τράπεζες δεν θα υλοποιήσουν ΑΜΚ.
Η άνοδος των τραπεζών, των warrants  και γενικότερα της αγοράς δεν θα κρατήσει πολύ.
Πολύ σύντομα ο βασικός λόγος που σκιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, ο διάχυτος πολιτικός κίνδυνος θα κάνει εκ νέου την εμφάνιση του, επαναφέροντας την χρηματιστηριακή αγορά στο καθεστώς ομηρίας.
Το πάρτι δεν θα διαρκέσει.

Η θέση του bankingnews.gr για τα stress tests

Το www.bankingnews.gr όλο αυτό το διάστημα είχε δεχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους εντολείς δηλαδή τον Τουρκολιά τον διοικητή της Εθνικής τράπεζας και τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ επαίσχυντες επιθέσεις...
 Το bankingnews.gr είχε από την πρώτη στιγμή μια πολύ καθαρή θέση για τα stress tests την οποία χωρίς αμφιταλαντεύσεις υιοθετήσαμε στηριζόμενοι σε τραπεζικές πηγές.
(Δεν θα επικαλεστούμε ότι σχεδόν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για κεφαλαιακές ανάγκες και ΑΜΚ, ή οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι που ανέφεραν 2 δισεκ. 3,5 δισεκ ή 3 με 4 δισεκ. ή και 6 δισεκ.
Μας ενδιαφέρει τι υποστηρίξαμε και τι υποστηρίζουμε με συνέπεια).  
Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και προέκυψε στο αρχικό στο πρώτο νούμερο ζημίες -8,64 δισεκ. και στα AQR ζημίες -7,34 δισεκ έναντι πληροφοριών  7-8 δισεκ. ευρώ.  
Στο δεύτερο νούμερο το τελικό είχαμε αναφέρει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 3-4 δισεκ. ευρώ.
Στην σελίδα 18 της παρουσίασης των stress tests που δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου της ΕΚΤ με τίτλο Aggregate report on the comprehensive assessment 178 σελίδων  προκύπτουν ζημίες -2,8 δισεκ. ευρώ έναντι εκτίμησης ζημιών και πληροφοριών -3 με -4 δισεκ. ευρώ του www.bankingnews.gr.
Συγκεκριμένα προκύπτουν 1,76 δισεκ. για την Eurobank και 930 εκατ για την Εθνική τράπεζα.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση του bankingnews.gr καθώς όλες οι αναφορές μας αφορούσαν το στατικό δυσμενές σενάριο και όχι το δυναμικό σενάριο.
Το πώς προέκυψαν τα -2,8 δισεκ. να καταλήξουν σχεδόν στο μηδέν το αναλύουμε σε άλλο ρεπορτάζ του site αναλυτικότατα.

Ως προς τις αυξήσεις κεφαλαίου

Η Alpha bank ούσα ορθή στην στρατηγική της αναφέρει ότι ο βασικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και μεταξύ των άλλων εξετάζει και αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank σχεδίαζε αύξηση την οποία ακύρωσε….ωστόσο η δομή των αποτελεσμάτων των stress tests θα οδηγήσουν την Eurobank σε απόφαση κεφαλαιακής ενίσχυσης συν τοις άλλοις και γιατί θα αποπληρώσει τα 1,35 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών.
Η Εθνική θα καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα από την Finansbank.
Η Πειραιώς δηλώνει ότι δεν θα υλοποιήσει ΑΜΚ…ο ανταγωνισμός έχει άλλη άποψη αλλά μετράει προφανώς η επίσημη θέση της διοίκησης της Πειραιώς.

Ως προς το παρασκήνιο…

Το bankingnews.gr επί μήνες κράτησε μια σταθερή θέση και άποψη για τα stress tests των τραπεζών.
Ορισμένοι ΕΚ, Εθνική, ΤτΕ (διοίκηση) και όχι ως θεσμική αρχή….θεωρούσαν εμπόδιο στα σχέδια τους το www.bankingnews.gr .
Χαλούσαμε το σχέδιο πλασματικής ευφορίας που ήθελαν να δημιουργήσουν στην χρηματιστηριακή αγορά αποκαλύπτοντας τους δυνητικούς κινδύνους στις τράπεζες.  
Το www.bankingnewws.gr όπως ορθά παρουσίασε πληροφορίες για την πορεία του χρηματιστηρίου 900-800 μονάδες….έφθασε το χρηματιστήριο 852 μονάδες, όπως ορθά έχει παρουσιάσει πλειάδα τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων θα συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια στην ενημέρωση παρά τον πόλεμο λάσπης…

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης