Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες μέσω ΑΜΚ η καλύτερη λύση - Η δύσκολη θέση του ΤΧΣ και οι προνομιούχες μετοχές 2,6 δισ. ευρώ

Ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες μέσω ΑΜΚ η καλύτερη λύση - Η δύσκολη θέση του ΤΧΣ και οι προνομιούχες μετοχές 2,6 δισ. ευρώ
Οι ΑΜΚ προσθέτουν κεφάλαια στις τράπεζες αλλά οδηγούν σε dilution το ΤΧΣ....
Οι ιδιωτικοποιήσεις ή κατά το ορθότερο να αυξηθεί το ποσοστό των ιδιωτών πάνω από 51% φαίνεται ότι αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα των τραπεζών μετά τα stress tests που δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο αλλά διατήρησαν τις σκιές όχι τόσο ως προς την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών αλλά ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Για την Alpha bank η ιδιωτικοποίηση είναι ο στόχος απόλυτης προτεραιότητας.
Η Alpha bank αποδείχθηκε η πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα και ορθά η διοίκηση μελετά τα σχέδια της επόμενης ημέρας και η ιδιωτικοποίηση είναι η απόλυτη προτεραιότητα δηλαδή, ποσοστό ιδιωτών πάνω από 51%.
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών όμως μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με δύο τρόπους.
1)Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας των τραπεζών αλλά θα οδηγήσει σε νέο dilution το ΤΧΣ
2)Μέσω των warrants ενός θεσμού που δεν έχει πετύχει στρατηγικά.
Στον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ΤΧΣ μπορεί να υλοποιεί δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants εισφέροντας μετοχές.
Εν συνεχεία θα μπορεί να προβαίνει σε placement των κοινών μετοχών που εμπεριέχονται στα warrants.
Η Alpha bank θεωρεί ότι η λύση της αυξήσεως κεφαλαίου, από μια τράπεζα που αποδείχθηκε πολύ ισχυρή κεφαλαιακά στα stress tests είναι ιδανική καθώς και θα αυξηθεί το ποσοστό των ιδιωτών από 33,64% στο 51% και περισσότερο και η τράπεζα θα αποκτήσει ακόμη ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Το βασικό πρόβλημα, όμως δεν είναι προφανώς ούτε οι μέτοχοι, ούτε τα κεφάλαια αλλά η στάση του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ έχει δύο βασικούς λόγους να τάσσεται κατά των αυξήσεων κεφαλαίου α) λόγω του dilution που θα υποστεί δηλαδή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ταμείου στις τράπεζες και β)ο πολιτικός κίνδυνος.
Στην πιθανή περίπτωση εκλογών και αλλαγής της κυβέρνησης το ΤΧΣ θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο μικροπολιτικής κοινώς να βρεθεί «κατηγορούμενο για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε η ανακεφαλαιοποίηση και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης».
Ανεξαιρέτως της μικροπολιτικής που θα μπορούσε να υπάρξει, το ΤΧΣ έχει ένα βασικό θέμα να αξιολογήσει.
Το ΤΧΣ έχει επενδύσει σε κεφάλαιο – δεν αναφερόμαστε στο funding gap – 25 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης του ΤΧΣ είναι περίπου 15 δισεκ. ευρώ, υπολείπεται 25 δισεκ. ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προφανώς και σε αυτή την φάση θέλει να προστατέψει τις επενδύσεις του και η αύξηση κεφαλαίου είναι θετική για τις τράπεζες και αρνητική για το ΤΧΣ.
Οι τράπεζες θέλουν να ιδιωτικοποιηθούν αλλά το ΤΧΣ δεν θέλει να υποστεί και νέο dilution, απίσχναση, απομείωση ποσοστού.
Τα warrants ως μηχανισμός ιδιωτικοποίησης θεωρητικά υπάρχει στο τραπέζι αλλά για τα πρώτα 3 χρόνια υποχρεωτικά ισχύουν οι 6μηνιαίες περίοδο εξάσκησης των warrants.
Μόνο αν αποφασίσει το ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών….αλλά οι έσχατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνηγορούν υπέρ της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Η επώδυνη πραγματικότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συμπέρασμα των stress tests, παρά τις αλχημείες είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια τους.
Συν τοις άλλοις και γιατί η Εθνική πρέπει να αποπληρώσει προνομιούχες μετοχές 1,35 δισεκ. και η Eurobank να αποπληρώσει προνομιούχες μετοχές 1,27 δισεκ. ευρώ μαζί με ΤΤ και Proton bank σε εύθετο χρόνο μετά την παράταση που έλαβε η διαδικασία αποπληρωμής.  
Οι αυξήσεις κεφαλαίου συμβάλλουν στην ιδιωτικοποίηση και αυξάνουν τα κεφάλαια.
Η ιδιωτικοποίηση μέσω των warrants δεν προσθέτει νέα κεφάλαια αλλά επιτρέπει στο ΤΧΣ να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε.
Η καθαρή λύση για τις τράπεζες είναι η αύξηση κεφαλαίου, το σενάριο που εξετάζει η Alpha bank και εξέτασε και η Eurobank.
Ωστόσο το ΤΧΣ λόγω ισχυρών πολιτικών εμποδίων και του κινδύνου να βρεθεί κατηγορούμενη η διοίκηση της από το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να πειστεί ότι δεν θα υποστεί ζημία.
Η Alpha bank ωστόσο είναι μια ειδική περίπτωση.
Το ΤΧΣ επένδυσε 4 δισεκ. στην Alpha bank και η τρέχουσα αξία της επένδυσης του είναι 4,95 δισεκ. ευρώ κοινώς η Alpha bank μπορεί να υλοποιήσει ΑΜΚ χωρίς να χάσει στρατηγικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Πειραιώς δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση, παρ΄ ότι θα την ευνοούσε τα μέγιστα ωστόσο μια αύξηση στην Πειραιώς θα οδηγούσε σε ισχυρό dilution το ΤΧΣ.
Στην Εθνική νομοτελειακά θα πωληθεί έως και το 40% της Finansbank για να καλυφθούν και οι προνομιούχες μετοχές.
Στην Eurobank σχεδίαζαν αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ που πάγωσαν αλλά η αύξηση κεφαλαίου παραμένει ως βασικό σενάριο στα σχέδια της διοίκησης της Eurobank.

Ποσοστά ιδιωτών μετόχων στις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες

Ποσοστό ιδιωτών

Core tier 1 – Απόλυτο μέγεθος

Τρέχον core tier 1

Core tier 1 Βασιλεία ΙΙΙ

Εθνική

42,76%

9,4 δισ

16,2%

11,7%

Πειραιώς

33,07%

9,4 δισ

15,1%

11,8%

Alpha bank

33,64%

8,6 δισ

16,3%

12,2%

Eurobank

64,59%

6,54 ή 5,22 δισ

17,8%

11,2%

Σύνολο

43,51%

33,94 δισ

16,35%

11,72%

Ανάλυση - Επεξεργασία www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης