Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Εθνική τράπεζα εμφάνισε το χαμηλότερο coverage ratio μεταξύ των τραπεζών στο 39,78% εκπλήσσοντας τους πάντες;

Γιατί η Εθνική τράπεζα εμφάνισε το χαμηλότερο coverage ratio μεταξύ των τραπεζών στο 39,78% εκπλήσσοντας τους πάντες;
Η Εθνική με βάση τα stress tests πρέπει να βελτιώσει το coverage ratio και βεβαίως να επαναξιολογήσει τα αποτελέσματα του AQR
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Εθνικής τράπεζας στα stress tests δεν ήταν προφανώς τα 930 εκατ κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν και τα οποία…σχεδόν μηδενίστηκαν στις υποσημειώσεις της ΕΚΤ.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν ότι προέκυψε μια αναντιστοιχία μεταξύ των stress tests της ΤτΕ και των stress tests με την ΕΚΤ.
Με βάση τα stress tests της ΤτΕ του Μαρτίου του 2014 η Εθνική είχε το καλύτερο δείκτη NPLs και από τα υψηλότερα coverage ratio δηλαδή τον δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις.
Το core tier 1 είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ο πλέον καθοριστικός δείκτης για μια τράπεζα.
Το coverage ratio ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι ο πιο ποιοτικός δείκτης του ισολογισμού μιας τράπεζας γιατί μας δείχνει πόσο επαρκείς προβλέψεις έχει διενεργήσει  μια τράπεζα.
Η Εθνική με βάση τα στοιχεία του α΄ 6μήνου του 2014 είχε coverage ratio 56% από τα υψηλότερα στην Ελλάδα που φθάνει το 56% της BNP Paribas.
Όμως στα stress tests αποκαλύφθηκε μια άλλη πραγματικότητα.
To coverage ratio ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις ήταν 39,78%, τα NPLs 29,3% και η κεφαλαιακή ζημία από το AQR το asset quality review -2,247 δισεκ. ευρώ.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και η Εθνική εμφάνισε επιδεινούμενη εικόνα σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει;
Η ΕΚΤ στην αξιολόγηση απέρριψε μεταξύ διαφόρων δανείων κα 500-600 εκατ στεγαστικά που ενώ θεωρούνταν ενήμερα….αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να θεωρούν ως….προβληματικά.
Επειδή αυτό συνέβη την ύστατη στιγμή και δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης η Εθνική τράπεζα βρέθηκε με το χαμηλότερο coverage ratio στο σύστημα 39,78% μακράν από τα στοιχεία που παρουσιάζει η τράπεζα στο 56%.
Βέβαια τα στοιχεία των stress tests αφορούν το τέλος του 2013 και οι ανακοινώσεις της Εθνικής το τέλος του α΄ 6μήνου του 2014….ωστόσο όπως εύλογα αναφέρεται….τα stress tests ανακοινώθηκαν 26 Οκτωβρίου του 2014.  

Υποσημείωση

Η Εθνική είναι η μια από τις δύο τράπεζες που πρέπει να αποπληρώσει και 1,35 δισεκ. προνομιούχων μετοχών.
Η Εθνική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει την πώληση του 20% της Finansbank για να ενισχύσει τα κεφάλαια της αλλά είναι αληθές ότι η Εθνική πρέπει να επανασχεδιάσει την στρατηγική της όσον αφορά την κεφαλαιακή της δομή.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης