Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενοχλημένος ο Δένδιας….με την ενόχληση των τραπεζιτών για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Ενοχλημένος ο Δένδιας….με την ενόχληση των τραπεζιτών για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Είναι γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία στα επιτελεία των τραπεζών για την ρύθμιση του Ν. Δένδια για τα κόκκινα δάνεια.
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπουργός Αμύνης πλέον ο Ν Δένδιας πρώην υπουργός Ανάπτυξης….με την ενόχληση των τραπεζιτών για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων που προκάλεσε αρνητικά σχόλια και σοβαρότατες επικρίσεις.
Είναι γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία στα επιτελεία των τραπεζών για την ρύθμιση του Ν. Δένδια ως υπουργού ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια.
 Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι συγκεκριμένη τράπεζα βρίσκεται πίσω από τα δημοσιεύματα που ήσαν  τα περισσότερα αρνητικά για την ρύθμιση αλλά αυτό δεν είναι ορθό, όλες οι τράπεζες εξέφρασαν την δυσφορία τους και επέκριναν πολλές πτυχές της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
Στο παρασκήνιο βέβαια, συνέβησαν πολλά μέχρι και τραπεζίτης επικοινώνησε στο Μαξίμου διατυπώνοντας την αντίθεση του για την ρύθμιση.
Οι τραπεζίτες είναι ενοχλημένοι συνολικά, με πολλές πτυχές της ρύθμισης και αυτό είναι γεγονός, οπότε ο υπουργός μην αναζητά ενόχους μόνο σε μια άντε σε δύο τράπεζες…..
O Ν Δένδιας βέβαια κατέθεσε μια πρόταση και πρέπει να αναγνωριστεί ότι παρά τα πολλά κενά είναι μια πρόταση – βάση  που μπορεί να τροποποιηθεί σε ορισμένες βασικές πτυχές της.

Τι αναφέραμε πρόσφατα για την ρύθμιση Δένδια για τα κόκκινα δάνεια που προέρχεται από ρεπορτάζ σε 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες

Γιατί θα αποτύχει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια όπως όλες οι ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών ήταν ότι στο σκέλος των στεγαστικών δανείων ήταν απαράδεκτη και στα επιχειρηματικά δάνεια ασαφής με πολλά κενά και ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες.
Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν τα 84 δισεκ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα σε επίπεδο ομίλων.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το bankingnews.gr ανέφεραν τα εξής.
1)Υπό την αναμονή των νέων ρυθμίσεων αλλά και των αναφορών του ΣΥΡΙΖΑ για σεισάχθεια στα προβληματικά δάνεια μέρος των δανειοληπτών καθυστερεί ή αναβάλει την κάλυψη των υποχρεώσεων του.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δόσεων ή άλλων κινήσεων, έχουν αυξηθεί σημαντικά αναφέρει τραπεζικό στέλεχος και το αποδίδει στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και στο γενικότεροι ασταθές πολιτικό κλίμα.
2)Οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια συνολικά δεν επιλύουν το πρόβλημα και θα έχουν την τύχη παλαιότερων ρυθμίσεων που κατέληξαν στην πράξη ημίμετρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3)Στα στεγαστικά δάνεια οι τραπεζίτες θεωρούν 100% λάθος ηθικά και τεχνικά να δέχεται το κράτος ότι έχει απομειωθεί η εμπορική αξία των ακινήτων και αυτό να περνάει σε ρύθμιση, από την οποία όμως δεν θα ωφεληθούν οι συνεπείς δανειολήπτες.
Το κράτος νομιμοποίησε μια παράνομη και ηθικά μεμπτή αποτίμηση της αξίας των ακινήτων.
Ο συνεπής δανειολήπτης στεγαστικού δανείου θα πληρώνει το στεγαστικό δάνειο του όταν θα γνωρίζει ότι το κράτος νομιμοποιεί και αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου έως 30%.
Δηλαδή το κράτος ευνοεί τον ασυνεπή δανειολήπτη ή αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει έναντι του δανειολήπτη που παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Πως είναι δυνατό το κράτος νομοθετώντας να αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά 30% και αυτό να μην ισχύει για όλους τους δανειολήπτες;
Πρόκειται για ηθικό τερατούργημα που νομιμοποίησε η κυβέρνηση με αυτή την άστοχη ρύθμιση.
4)Ενόχληση προκάλεσε στους τραπεζίτες η ρύθμιση να σπάσει ένα προβληματικό στεγαστικό δάνειο στα δύο σε ένα τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε ένα άλλο που θα αρχίσει να αποπληρώνεται σε 15 χρόνια.
Το ερώτημα είναι το διπλό δάνειο πως θα ποσοτικοποιηθεί;
Δηλαδή μπορεί ένας δανειολήπτης να ζητήσει το 50% του δανείου να μπει στην δεύτερη κατηγορία της 15ετίας;
Το δεύτερο σκέλος του στεγαστικού δανείου που θα μπει σε καθεστώς παγώματος για να αποπληρωθεί μετά από 15 χρόνια θα ισούται με το 30% της αξίας του δανείου όση θα είναι και η μείωση της εμπορικής αξίας την οποία νομιμοποίησε το κράτος;
5)Στα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια είναι εύλογο αναφέρουν οι τραπεζίτες να ζητείται η συναίνεση του 51% των πιστωτών αλλά στο σκέλος των διαγραφών το όριο των 500 χιλιάδων και το όριο του 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη προβληματίζει.
6)Στο σκέλος του δικαιώματος υπαγωγής, ποιος επιχειρηματίας θα δεχθεί να περάσει στον έλεγχο των τραπεζών έως και το 90% του ενεργητικού και ο επιχειρηματίας αυτός να αισθάνεται ότι….θα μπορέσει να ανακτήσει την εταιρία του και σε τι βάθος χρόνου.
7)Οι επιχειρηματίες χάνουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων τους και το ερώτημα είναι μπορεί οι τράπεζες να μετεξελιχθούν σε εταιρίες holding δηλαδή σε εταιρίες συμμετοχών αποκτώντας πλειάδα εταιριών που δεν έχουν καμία σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο;

Το συμπέρασμα

Οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την απογοήτευση και δυσφορία τους με τις νέες ρυθμίσεις για τα προβληματικά δάνεια.
Ειδικά στα στεγαστικά εγείρεται μείζον θέμα ηθικής τάξης μεταξύ συνεπών και ασυνεπών δανειοληπτών και βεβαίως η κατηγοριοποίηση σε δύο ζώνες με αποπληρωμή μετά από 15 χρόνια εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Επίσης στα επιχειρηματικά η μετατροπή των τραπεζών σε εταιρίες holding είναι ένα λάθος μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ ζητάει τις τράπεζες να εστιαστούν αυστηρά στο τραπεζικό τους αντικείμενο…..και οι τράπεζες στην Ελλάδα μεταξύ άλλων θα αποκτήσουν τον έλεγχο προβληματικών και υπερδανεισμένων εταιριών.
Δεν είναι αυτός ο σκοπός του banking παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης