Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μείζον θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα – Γιατί τα 2 πιο σημαντικά γεγονότα, πιστωτική γραμμή και stress tests αμφισβητήθηκαν;

Μείζον θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα – Γιατί τα 2 πιο σημαντικά γεγονότα, πιστωτική γραμμή και stress tests αμφισβητήθηκαν;
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί δέχθηκε χτύπημα στην αξιοπιστία της μέσω των stress tests και της νέας πιστωτικής γραμμής;
Ένα μείζον θέμα που πλήττει ή αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ελλάδος έχει ανακύψει εσχάτως και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση.
Δύο κομβικής και στρατηγικής σημασίας οικονομικά γεγονότα αμφισβητήθηκαν πολύ έντονα από τις αγορές.
Μετά την ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών που πραγματοποίησε η ΕΚΤ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις απόρροια ρευστοποιήσεων από hedge funds.
Αυτό δεν συνέβη πουθενά αλλού πλην της Ιταλίας και της Monte Dei Paschi di Siena που εμφάνισε 2,1 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οι ελληνικές τράπεζες Eurobank εμφάνισαν κεφαλαιακό έλλειμμα 1,76 δισεκ. ευρώ και η Εθνική κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκατ ευρώ.
Χρειάστηκε ειδική υποσημείωση για την Ελλάδα που ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες, δεν χρειάζονται κεφάλαια και η υποσημείωση αυτή αφορούσε μόνο τις ελληνικές τράπεζες, παρ΄ ότι συμπεριλήφθησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 για την Eurobank τα 2,86 δισεκ. και για την Εθνική τα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Ενώ η ΕΚΤ υλοποίησε τα stress tests, που αυτό συνεπάγεται αυξημένη αξιοπιστία, ειδικά για την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές τα αμφισβήτησαν.
Δηλαδή αμφισβήτησαν τα stress tests της ΕΚΤ που αφορούσε την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν αμφισβητούνται ξεκάθαρα από τις αγορές και η μεθόδευση που υπήρξε στιγματίστηκε και επικρίθηκε από τους επενδυτές.
Μετά τα stress tests οι χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα και κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.
Άρα τα stress tests που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες αμφισβητήθηκαν εντονότατα.
Μετά τα stress tests άνοιξε το δεύτερο κεφαλαιώδες θέμα που είναι η αντικατάσταση του μνημονίου από μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή.
Είχαν προηγηθεί οι άστοχες και επιπόλαιες κινήσεις της κυβέρνησης, ότι θα αποχωρήσει η Ελλάδα από τα μνημόνια.
Οι διεθνείς επενδυτές, αμφισβήτησαν το σχέδιο της Ελλάδος από έξοδο από τα μνημόνια και εκτόξευσαν το ελληνικό 10ετές ομόλογο έως το 9,3% για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 8%.
Επίσης προκάλεσαν νέα μεγάλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο Eurogroup ενώ αποφασίστηκε η νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) από τον ESM, ο οποίος και είναι ο διάδοχος μηχανισμός του EFSF….το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε βίαια  πτωτικά κλείνοντας με απώλειες -5,38% στις 910 μονάδες και 101 εκατ τζίρο την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου λόγω των αποφάσεων του Eurogroup.
Τι συνέβη;
Οι αγορές εκτίμησαν το αυτονόητο ότι η νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή είναι ένα τρίτο μνημόνιο και αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Μπορεί η κυβέρνηση επικοινωνιακά να πείσει την κοινωνία και τους βουλευτές ότι αποχωρεί από το μνημόνιο όταν….θα υπογράψει νέο μνημόνιο;
Η Ελλάδα επικοινωνιακά εγκαταλείπει το μνημόνιο... υπογράφοντας νέο μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 18 δισεκ. ευρώ για την πιστωτική γραμμή με συνολικές ανάγκες σε κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα 25 δισεκ. δηλαδή κοντά στα 26 με 27 δισεκ. που έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ.
Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθούν  τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ως απόθεμα στην νέα χρηματοδοτική συνδρομή και χρησιμοποιηθούν μόνο τα 8 δισεκ, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο όπως ορίζεται από την διαδικασία με την αυστηρή εποπτεία και συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Άρα η προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο μνημόνιο.
Τελικώς η Τρόικα συνεχίζει να κάθεται στο κάθισμα του συνοδηγού και όχι στο πίσω κάθισμα παραφράζοντας πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα 11,4 δισεκ. θα επιστραφούν στον EFSF και αποπληρωθεί το χρέος ή θα χρησιμοποιηθούν ως ίδια συμμετοχή της Ελλάδος στην νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή ή αν από τα 11,4 δισεκ. χρησιμοποιηθούν μόνο τα 8 δισεκ. και τα υπόλοιπα 3,4 δισεκ. παραμείνουν ως κεφαλαιακό απόθεμα.
Στην πρώτη περίπτωση που απλά επιστραφούν, η Ελλάδα θα υπογράψει νέο μνημόνιο ενώ στην δεύτερη περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα ιδίας συμμετοχής της Ελλάδος στην νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του μνημονίου, συνεχίζοντας ουσιαστικά το μνημόνιο.
Εφόσον η Ελλάδα υπογράψει για μια νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την Τρόικα η οποία θα συνεχίσει να απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.
Στο Eurogroup ρητώς αναφέρθηκε ότι η εποπτεία και ο έλεγχος από το ΔΝΤ θα παραμείνει αλλά δεν προσδιορίστηκε ποιας μορφής θα έχει η εποπτεία του ΔΝΤ.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα…κατά το λαϊκώς γραφόμενο ακολούθησε την ρήση του θυμόσοφου λαού, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Η Ελλάδα επικοινωνιακά εγκαταλείπει το μνημόνιο για να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Με πολιτικούς όρους θα είναι επώδυνο για την κυβέρνηση και σίγουρα θα προκαλέσει πολιτική κρίση.

Το διακύβευμα;

Γιατί στην Ελλάδα αμφισβητήθηκε η νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή και τα stress tests;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές βλέπουν το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης.
Τα stress tests δεν αμφισβήτησαν την ΕΚΤ αλλά θεωρήθηκαν ως μέσο συγκάλυψης του κεφαλαιακού προβλήματος των ελληνικών τραπεζών.
Η νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, επίσης αμφισβητήθηκε σφοδρότατα κυρίως γιατί θεωρείται από τους διεθνείς επενδυτές ως πολιτική ήττα της Ελλάδος, αφού ουσιαστικά θα υπογράψει νέο μνημόνιο.
Το ουσιαστικό της υποθέσεως λοιπόν ποιο είναι;
Ότι η Ελλάδα έχει χάσει σε credibility σε αξιοπιστία.
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά έχτισε αρχικά πάνω στην αξιοπιστία, πάνω στο credibility, έχει χάσει σε αξιοπιστία στους διεθνείς επενδυτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται στην εξουσία προκαλεί ακόμη τεράστια αβεβαιότητα γιατί κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές πρόγραμμα.
Για τις τράπεζες π.χ. θα βαίνουν ιδιωτικοποιούμενες όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή ή θα κρατικοποιηθούν όπως αναφέρει ο Λαφαζάνης;
Βέβαια είναι αληθές ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι κρατικές ή κατά το ορθότερο εν δυνάμει ιδιωτικές.
Όμως είναι προφανές ότι η πολιτική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ σε κεφαλαιώδη ζητήματα, είναι πολύ ασαφής.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε σε αξιοπιστία και τα δύο πιο σημαντικά οικονομικά γεγονότα stress tests και νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή….αμφισβητήθηκαν ξεκάθαρα από τις αγορές.
Αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το μελετήσει με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί αν υποτιμήσει το χαμένο credibility τότε θα καταρρεύσει μια ώρα αρχύτερα….

Υποσημείωση

Η στάση της Γερμανίας....που δηλώνει ότι πρώτα η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά θα αποχωρήσει η Τρόικα και η θέση του Regkling του ESM του μόνιμου μηχανισμού στήριξης....η Ελλάδα μετά το τέλος του 2014 να επιστρέψει το απόθεμα των 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ στον ESM πρέπει όλους να μας προβληματίσουν.
Είναι θέσεις 100% εις βάρος της Ελλάδος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης