Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το haircut στο χρέος στα δάνεια του EFSF δεν είναι ανέφικτος στόχος αλλά η κρατικοποίηση των τραπεζών θα ήταν αυτοκτονία

Το haircut στο χρέος στα δάνεια του EFSF δεν είναι ανέφικτος στόχος αλλά η κρατικοποίηση των τραπεζών θα ήταν αυτοκτονία
Τα δύο καίρια ζητήματα είναι ΧΡΕΟΣ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ για την Ελλάδα
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν με όρους, πολιτικούς, οικονομικούς, τραπεζικούς και αγοράς καθώς έρχονται μεγάλες πολιτικές αλλαγές.
Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε, παγιδεύτηκε στο σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και η Τρόικα και ειδικά η Γερμανία απαιτούν πρώτα μεταρρυθμίσεις.
Η νέα προαιρετική πιστωτική γραμμή που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο μνημόνιο και η πολιτική προπαγάνδα της κυβέρνησης έχει αποτύχει.
Η Τρόικα προτείνει την πιο αυστηρή εκδοχή στο νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα όχι με στόχο…να τιμωρήσει την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται.
Η νέα πιστωτική γραμμή, αποτελεί νέο μνημόνιο και η εξέλιξη αυτή αποτελεί δυσμενή πολιτική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση αποκλείοντας έως μηδενίζοντας τις πιθανότητες να βρει τους 180 βουλευτές.
Η Τρόικα και η Γερμανία χαράσσουν την στρατηγική τους για το πώς θα δεσμεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όπου έρχεται στην εξουσία.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με διττή έως αντιφατική γραμμή προκαλώντας σύγχυση στις αγορές και δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το ποια είναι η πραγματική θέση τους σε καίρια ζητήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει Βαβέλ θέσεων, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος ενώ ο Λαφαζάνης εκ των βασικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ  επιχειρηματολογεί για το haircut στο χρέος.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε έστω και με οριακή πλειοψηφία υπέρ ενός μηχανισμού ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ή μεικτού σχήματος ενώ ο Λαφαζάνης συνεχίζει να μιλάει για κρατικοποίηση τραπεζών.
Τα δύο καίρια ζητήματα για την Ελλάδα δεν είναι η πιστωτική γραμμή δηλαδή το νέο μνημόνιο γιατί το μνημόνιο υπήρχε και θα συνεχίζει να υπάρχει.
Τα δύο καίρια ζητήματα είναι ΧΡΕΟΣ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Το ελληνικό χρέος και το σενάριο haircut στα δάνεια του EFSF

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 144,6 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων  ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική  ικανότητα  και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 144,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 εκατ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Ο Λαφαζάνης που αποτελεί την σκληροπυρηνική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δίκιο όταν αναφέρεται σε haircut γιατί είναι η μόνη πρακτική λύση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση μπορεί να λέει ότι θέλει το θέμα είναι έχει πολιτικά ερείσματα στην Ευρώπη για να περάσει η λύση του haircut χωρίς να υπάρξουν μονομερείς λύσεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικά ερείσματα αλλά από την άλλη είναι απαράδεκτο η Ελλάδα δια των σημερινών εκπροσώπων της να μιλάει για βιώσιμο χρέος, όπως ο Βενιζέλος.
Η Ευρώπη για να υποχρεώσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υπογράψει νέο μνημόνιο….την έστειλε εκτός αγορών.
Το γεγονός ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 8% επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές άρα εξαρτάται από ένα νέο μνημόνιο.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετατρέψει τα δάνεια της Τρόικα σε ιδιωτικό χρέος δηλαδή μέσω δημοπρασιών θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Αυτή η διαδικασία χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ.
Το haircut θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε default εκ νέου, ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ουσιαστικότερη.
Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο.

Κρατικοποίηση τραπεζών η λύση αυτοκτονίας για την εθνική οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει για την σταθερότητα των θέσεων του καθώς το αρχικό σχέδιο για κρατικοποίηση των τραπεζών στην πορεία άλλαξε ενώ εσχάτως πάλι ο Λαφαζάνης το επανέφερε στην ημερίδα του iskra.
Ενώ το haircut έχει πρακτικό όφελος για την Ελλάδα η κρατικοποίηση των τραπεζών θα είναι επιλογή αυτοκτονίας τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας.
Οι τράπεζες δανείστηκαν σημαντικά κεφάλαια 25 δισεκ. από το ΤΧΣ και άλλα 15 δισεκ. σε funding gap για τις good και bad bank.
Με τις ΑΜΚ του 2013 και τις ΑΜΚ του 2014 επενδύθηκαν 11,4 δισεκ. από ιδιώτες ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι όσο η ΕΚΤ εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες και όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, δεν μπορεί να υπάρξει κρατικοποίηση τραπεζών.
Ένα μεικτό σχήμα όπου το κράτος θα είναι μέτοχος μειοψηφίας μπορεί να υπάρξει και να τύχει της συναίνεσης της ΕΚΤ αλλά το κράτος να είναι μέτοχος με 51% ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρώ.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών ως μοντέλο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και δεν απέδωσε.
Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες ενώ όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στην λογική του λιγότερου κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.
Άρα πρακτικά η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της.
Το επιχείρημα Λαφαζάνη, είναι έωλο, διάτρητο και δεν λαμβάνει υπόψη τις βασικές παραδοχές που διέπουν την λειτουργία της ΕΚΤ και της ΕΕ.
Το κράτος επίσης όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις τράπεζες αλά ελληνικά όπως συνέβαινε επί πολλά χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει απόλυτα και υπεύθυνα την στάση του όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Η κρατικοποίηση για κάποιους αριστεριστές μπορεί να ακούγεται ωραία, αλλά θα ήταν η αυτοκτονία των τραπεζών και της  ελληνικής οικονομίας.
Οι μετοχές θα κατάρρεαν, οι τράπεζες που ελέγχονται και εξαρτώνται απόλυτα από την ΕΚΤ θα βρεθούν σε καθεστώς σύγκρουσης και στο τέλος ο χαμένος θα είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών αποτελεί ένα φανταστικό αριστερό σενάριο που και ο πιο ακραιφνής αριστερός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης