Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Σαμαράς ζήτησε τραπεζική στήριξη και νέα δάνεια για να αλλάξει το κλίμα, αλλά οι τραπεζίτες είπαν ναι μεν αλλά...

Ο Σαμαράς ζήτησε τραπεζική στήριξη και νέα δάνεια για να αλλάξει το κλίμα, αλλά οι τραπεζίτες είπαν ναι μεν αλλά...
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όσο οι τράπεζες έχουν 48 δισ χάσμα ρευστότητας και ελάχιστη ζήτηση
Στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος με την συνδρομή των τραπεζών ποντάρει ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε χθες 11 Νοεμβρίου, με τις διοικήσεις των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Ωστόσο οι τραπεζίτες ενώ συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν στηρίξουν την προσπάθεια αλλαγής κλίματος, δήλωσαν ναι μεν αλλά...καθώς η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ και η χρηματοδότηση της οικονομίας προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Πάντως φαίνεται ότι θα υπάρξουν αξιόλογες αλλαγές στους όρους που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και την διαχείριση των NPLs που έχουν φθάσει τα 83 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων ενώ το πάγωμα των πλειστηριασμών με το οποίο συμφώνησαν οι τραπεζίτες ευνοεί επικοινωνιακά την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες μελετούν συλλογικά προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών πελατών καθώς έως τώρα δίδεται βαρύτητα στους ασυνεπείς ή σε αυτούς που για πλείστους λόγους δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική και έμπρακτη μέριμνα για τους συνεπείς πελάτες.
Η κυβέρνηση προφανώς στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα καθώς ποντάρει οι τράπεζες να εξαγγείλουν προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας.
Η κυβέρνηση παραμονές της κρισιμότατης εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και επιστροφής στην ανάπτυξη της οικονομίας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δυναμική ένα αέρα αλλαγής με την στήριξη των τραπεζών...
Αυτό ζήτησε ο Σαμαράς από τους τραπεζίτες τον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς, τον Αλέξανδρο Τουρκολιά της Εθνικής, τον Δημήτρη Μαντζούνη της Alpha bank και τον Χρήστο Μεγάλου της Eurobank.
Η κυβέρνηση ποντάρει παραμονές της κρίσιμης μάχης που θα δώσει αφενός για την νέα χρηματοδοτική συνδρομή αφετέρου για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα βελτίωσης, να περάσει ένα μήνυμα μέσω τραπεζών ότι κάτι αλλάζει, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία.
Ωστόσο οι τραπεζίτες ενώ κατανοούν την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της οικονομίας τόνισαν στον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες για την υλοποίηση του στόχου αυτού.
1)Η ζήτηση βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Είναι πρώτη φορά που το σύστημα έχει τόσο λίγες αιτήσεις για χορήγηση νέων δανείων.
2)Οι περισσότεροι που ζητούν, π.χ. αναχρηματοδοτήσεις, εντάσσονται στις κόκκινες λίστες ενέχουν τεράστιο ρίσκο για τις τράπεζες και δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα πάντα να αντιμετωπίζει ευνοικά τους ασυνεπείς επενδυτές.
3)Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να αλλάξει καθώς τόσο στα στεγαστικά όσο και στα επιχειρηματικά πάσχει.
Ήδη από τις επαφές που πραγματοποίησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης προκύπτει ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια του Δένδια θα τροποποιηθεί ώστε να είναι περισσότερο εναρμονισμένη με το εφικτό.
4)Οι τράπεζες για να στηρίξουν και πολιτικά την κυβέρνηση συμφώνησαν ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών πρέπει να παραταθεί γιατί δεν έχει καμία αξία οι τράπεζες να πουλάνε τα υποθηκευμένα ακίνητα όταν οι τιμές έχουν δραματικά υποχωρήσει και το κυριότερο όταν δεν υπάρχει ζήτηση.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να προβούν σε πλειστηριασμούς 30 ή 40 ή 50 χιλιάδων ακινήτων αλλά σχεδόν καθολικά τα ακίνητα αυτά ή θα έμεναν απούλητα ή αν εκδηλωνόταν κάποιο ενδιαφέρον θα ήταν για εξευτελιστικές τιμές.
Το πάγωμα των πλειστηριασμών, προσκρούει στην Τρόικα αλλά επικοινωνιακά ευνοεί την κυβέρνηση.
Θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυβέρνηση επικοινωνιακά και πρακτικά η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και αν οι τράπεζες δεν εφάρμοζαν το μέτρο στην πράξη.
Θα προκαλούσε μεγαλύτερο αντιλαϊκό ρεύμα.
5)Οι τράπεζες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών πελατών τους, είναι μια συλλογική πρωτοβουλία που ήδη μελετάται από το τραπεζικό σύστημα και προσεχώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις επικοινωνιακού και πρακτικού χαρακτήρα.
6)Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και για πρακτικούς λόγους.
Εμφανίζουν ένα χάσμα 48 δισεκ. σε ρευστότητα το οποίο καλύπτουν μέσω της ΕΚΤ.
Τα δάνεια είναι 212 δισεκ. εκ των οποίων στην Ελλάδα τα NPLs 77 δισεκ. άρα τα καθαρά δάνεια 135 δισεκ. και οι καταθέσεις 164 δισεκ. ευρώ.
Επίσης το κράτος έχει επενδύσει 25 δισεκ. στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ και ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία όπερ σημαίνει ότι ακόμη το ρίσκο χρηματοδότησης είναι μεγάλο.
7)Οι τραπεζίτες αποχώρησαν από την συνάντηση με τον Σαμαρά ο οποίος ζήτησε τραπεζική στήριξη αλλά οι τραπεζίτες ενώ συμφώνησαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση για αλλαγή κλίματος, παρουσίασαν και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ναι μεν αλλά λοιπόν από τους τραπεζίτες, στα σχέδια της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης