Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπερδανεισμένες (55 δισ) οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και θα δανεισθούν και άλλα στις 30 Μαρτίου

 Υπερδανεισμένες (55 δισ) οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και θα δανεισθούν και άλλα στις 30 Μαρτίου
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δανεισθεί 55 δις ευρώ από την ΕΚΤ και τα οποία αφορούν διάρκειες από 1 εβδομάδα έως 1 έτος.
Επικρατούσε η αίσθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωναν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Με βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου του 2009 οι τράπεζες είχαν δανεισθεί 42 δις ευρώ και τα οποία διαφαινόταν ότι μειώνονταν προς τα 30 δις ευρώ ή και χαμηλότερα.
Αυτή ήταν η επικρατούσα αίσθηση , ωστόσο τελευταίες πληροφορίες και συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τραπεζικά στελέχη προσδιορίζουν το ύψος της δανειζόμενης ρευστότητας στα 55 δις ευρώ.
Μεταξύ των εκτιμήσεων υπήρχαν αποκλείσεις άλλος υποστήριξε για 57 δις άλλος για πάνω από 50 δις και άλλος για 55 δις ευρώ.
Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι οι τράπεζες γιατί έχουν δανεισθεί 55 δις ευρώ από την ΕΚΤ;
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δανείζονται 55 δις γιατί απλά έχουν ανάγκη 55 δις ευρώ.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι με τα 55 δις ευρώ χρηματοδοτούν ομόλογα ελληνικού δημοσίου, εταιρικά ομόλογα , λήξεις ομολόγων που έχουν εκδώσει καθώς και καλύπτουν αναχρηματοδοτήσεις δανείων.
Τα 55 δις ευρώ λοιπόν ήταν απαραίτητα.
Η δεύτερη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι  γιατί οι τράπεζες ενώ με τα στοιχεία 9μήνου όλες οι περίπου όλες ανακοίνωσαν ότι μειώθηκε η εξάρτηση τους από την ΕΚΤ τελικά αυξήθηκε;
Στο ερώτημα αυτό υπάρχουν πολλές ερμηνείες με κυριότερη την πλέον λογική.
Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να δανεισθούν από την αγορά έστω στο πρόσφατο παρελθόν , υπήρξαν και εκροές καταθέσεων 10-11 δις ευρώ μετά την αύξηση τους τον Δεκέμβριο και έτσι έπρεπε να καταφύγουν στην ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ως εγγύηση διάφορα στοιχεία του ενεργητικού τους άντλησαν ρευστότητα για μικρά ή μεσαία χρονικά  διαστήματα με χαμηλό κόστος.
Η επόμενη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι πότε αυξήθηκε η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ;
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι στην δημοπρασία του Δεκεμβρίου του 2009 και κυρίως στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2010.


Της ρευστότητας θα γίνει …. στις 30 Μαρτίου


Στις 30 Μαρτίου όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr εδώ και εβδομάδες θα υλοποιηθεί η δημοπρασία από την ΕΚΤ διάρκειας 6 μηνών και όπως έχει επίσης τονιστεί όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν πάνω από 15 δις ευρώ αφενός γιατί θα πάρουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος αφετέρου γιατί θέλουν να επιμηκύνουν τον χρόνο της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας τους.
Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος στις 30 Μαρτίου θα γίνει της ρευστότητας.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι 55 συν 15 δις θα φθάσει  δηλαδή η δανεική ρευστότητα στα 70 δις ευρώ;
Όχι οι τράπεζες θα επιστρέψουν την ρευστότητα βραχυχρόνιας διάρκειας με μεσοχρόνια διάρκεια απλά έχουν ρευστότητα 2 εβδομάδων θα την αντικαταστήσουν με ρευστότητα 6μηνών.
Όμως η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων και μάλλον θα ξεπεράσει τα 60 δις ευρώ μετά τις αντικαταστήσεις.
Η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ θα φθάσει λοιπόν να αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.



Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης