Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

S. Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Μεγάλες οι προκλήσεις – Δεν πρόκειται να δούμε κάτι θεαματικό στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια

tags :
S. Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Μεγάλες οι προκλήσεις – Δεν πρόκειται να δούμε κάτι θεαματικό στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια
"Η ζώνη του ευρώ πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας"
"H νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη είναι το χαμηλό ύψος των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο 0,4% και η δεύτερη είναι ο πληθωρισμός ο οποίος βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το 2% που είναι ο στόχος μας. Επίσης οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα είναι ανησυχητικές, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτρέπουν τους ξένους επενδυτές".
Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Sabine Lautenschlaeger, σε ομιλία της σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο.
"Οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο από τις αγορές όσο και από τους πολιτικούς είναι υψηλές. Κάθε μήνα οι άνθρωποι, μας δώσουν καλές συμβουλές, συχνά δε, αναφέρονται σε δράσεις που έχουν αναληφθεί από άλλες κεντρικές τράπεζες. Και το κάνουν αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μας από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τεθούν σε πλήρη ισχύ.
Λοιπόν, τι άλλο μπορεί να κάνει μια κεντρική τράπεζα  στην παρούσα κατάσταση; Πόσο καινοτόμες μπορεί να είναι οι κεντρικές τράπεζες;  Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε εύκολα ότι η καινοτομία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της. Η σταθερότητα των τιμών είναι η κατευθυντήρια αρχή των ενεργειών μας. Ο ορισμός της εντολής μας, δεν επιτρέπει καινοτομίες. Επιπλέον, σε αβέβαιους καιρούς κρίσης η σαφής εστίαση σε κρίσιμα θέματα είναι διπλά σημαντική. Ως εκ τούτου, καινοτόμα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται με βάση την εντολή μας για τη διατήρηση και τη δημιουργία της σταθερότητας των τιμών. Όπως και για κάθε απόφαση, η καινοτομία απαιτεί μια νηφάλια ανάλυση του κόστους και των οφελών, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους", τόνισε.
Αναφερόμενη στο πληθωρισμό η κ Sabine Lautenschlaeger  τόνισε ότι και τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό, παρά μόνο μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού.
Η ζώνη του ευρώ πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, η οποία φυσικά λαμβάνει διαφορετικές μορφές σε κάθε κράτος μέλος. Τα διαρθρωτικά προβλήματα καθώς και η τρέχουσα αδύναμη ζήτηση οδηγούν σε μη ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη και απαράδεκτα υψηλή ανεργία σε πολλές χώρες. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μακροπρόθεσμα δεν είναι η δουλειά της νομισματικής πολιτικής. Η διαχείριση των κρίσεων ανήκει στις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες και θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Sabine Lautenschlaeger .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης