Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν για τα 25 δισ. του ΤΧΣ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μεταφερθούν στον ESM

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν για τα 25 δισ. του ΤΧΣ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μεταφερθούν στον ESM
Όσο και αν φαντάζει περίεργο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή θέση σε ένα θέμα....
Μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων, των αλληλοκατηγοριών, της μαύρης προπαγάνδας και των επικοινωνιακών show που δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ….προέκυψε μια ενδιαφέρουσα…σύγκλιση.
Όσο και αν φαντάζει περίεργο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή θέση σε ένα θέμα.
Ποιο είναι αυτό;
Τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ που επενδύθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 των ελληνικών τραπεζών να μεταφερθούν στον ESM.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κατά καιρούς αναφερθεί – ίσως όχι επίσημα – στο ενδεχόμενο τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ να μεταφερθούν στον ESM και έτσι να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 25 δισεκ. ευρώ.
Την θέση αυτή την έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή υποστηρίζει ότι τα 25 δισεκ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ESM και να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ.
Οι τράπεζες βέβαια θα περνούσαν στον έλεγχο του ESM και όχι του ελληνικού κράτους αλλά αυτό είναι «τυπικό ζήτημα» άπαξ και όλα τα κεφάλαια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα είναι της Τρόικα και τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έλαβε 49 δισεκ. κεφάλαια υπό την μορφή ομολόγων και χρησιμοποίησε 25 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση και 14 δισεκ. για την κάλυψη του funding gap δηλαδή το κενό που δημιουργήθηκε μεταξύ ενεργητικού και παθητικού από την διάσπαση των τραπεζών σε καλή και κακή τράπεζα.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο να μεταφερθούν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ στον ESM και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την Τρόικα…όταν θα ανοίξει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων είναι λύση παρωδία αν δεν συνοδευτεί και με μέτρα άμεσης μείωσης του χρέους, σκληρή λύση το haircut, ήπια λύση η μεταφορά των 25 δισεκ. του ΤΧΣ στον ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης