Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για το 2015 μετατίθενται οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ - Draghi: Συνδυασμός πολλών μέτρων οι άξονες ενός QE

tags :
Για το 2015 μετατίθενται οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ - Draghi: Συνδυασμός πολλών μέτρων οι άξονες ενός QE
Ασφυκτικές οι πιέσεις στην ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων
(upd12)Για το 2015 μετατίθεται η έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού σήμερα Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο, όπως δεσμεύθηκε εκ νέου ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δρομολογούνται οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί, γεγονός που καλλιεργεί αυξημένες προσδοκίες για πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), από την ΕΚΤ, εντός των πρώτων μηνών του 2015.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει ομόφωνα πιστό στη δέσμευση για νέα μέτρα σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν.
"Το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες για την ανάληψη νέων μέτρων αν χρειαστεί", τόνισε.
Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ο Draghi πως τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα αφορούν αύξηση του μεγέθους ή της διάρκειας των ήδη υπαρχόντων εργαλείων νομισματικής πολιτικής.
"Θα πρέπει η ΕΚΤ να είναι προετοιμασμένη για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο", επανέλαβε ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ακόμη περισσότερο πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη για αγορές ομολόγων στις αρχές του 2015.
Στις αρχές του 2015 θα επαναπροσδιορίσουμε το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής, εξήγησε για να συμπληρώσει πως η ΕΚΤ εξετάζει διάφορες επιλογές.
Οι επιλογές έχουν να κάνουν και με τη μορφή ενός QE (αγορές κρατικών ομολόγων), σημείωσε, αποφεύγοντας ωστόσο με έντονο ύφος να δώσει ακριβή ημερομηνία.
Ωστόσο ο Draghi προειδοποίησε πως η ΕΚΤ πρώτα θα εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις των υπαρχόντων μέτρων στήριξης και μετά θα αποφασίσει τη λήψη νέων μέτρων.
"Εάν χρειαστεί να αποφασίσουμε ένα QE, δεν απαιτείται η ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο", γνωστοποίησε στη συνέχεια, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για πιθανό "αντάρτικο" εκ μέρους του συνήθη υπόπτου... της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο ενός QE προγράμματος εξετάζουμε την αγορά όλων των assets πλην του χρυσού, διευκρίνησε επίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Draghi, το QE θα είναι συνδυασμός: διάρκειας, σύνθεσης, μεγέθους αρκετών υπαρχόντων μέτρων.
"Ένα πρόγραμμα QE είναι μεταξύ των πολλών εργαλείων και μέτρων που εξετάζουμε", επανέλαβε.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε ο Draghi, επανέλαβε τον στόχο για αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2012.
Όπως τόνισε, τα έκτακτα μη συμβατικά μέτρα θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα φτάσει στα επίπεδα του 2012.
Να σημειωθεί εδώ πως ο ισολογισμός της ΕΚΤ στις αρχές του 2012 κυμαινόταν μεταξύ 2,65 και 2,7 τρις ευρώ.
O Draghi δεν έκανε ειδική αναφορά σε καμία τάξη μεγέθους, ωστόσο επανέλαβε τη δήλωση περί επαναφοράς
του ισολογισμού της ΕΚΤ, στα επίπεδα του 2012.
Ο διοικητής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως στην Ευρωζώνη παρατηρείται αναιμική ανάπτυξη, χαμηλός πληθωρισμός, καθώς και μεγάλο μέρος ανεκμετάλλευτου παραγωγικού δυναμικού.
Ταυτόχρονα παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Draghi τοποθέτησε στο +1% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015.
Πρόκειται για μεγάλη καθοδική αναθεώρηση, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΚΤ τοποθετούσε στο +1,6% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2015.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στον πληθωρισμό, αναγνώρισε πως οι προσδοκίες μειώνονται.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης, σημείωσε ο Draghi.
"Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη την πτώση των τιμών της ενέργειας", πρόσθεσε.
"Σκοπός της ΕΚΤ είναι να διατηρηθεί κοντά στο στόχο ο πληθωρισμός", υποστήριξε, ενώ δεν δίστασε να επισημάνει πως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία είναι υπεύθυνες για την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του πληθωρισμού.
"Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% και παραμένουμε πιστοί στο guidance", τόνισε, στη συνέχεια, ο διοικητής της ΕΚΤ, κληθείς να τοποθετηθεί επί της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για τη διαμόρφωση των επιτοκίων.
"Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν περιορίσει την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη", διεμήνυσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Draghi.
Εξέφρασε ωστόσο στη συνέχεια την πεποίθηση πως το πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 26/12/2014 θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Για μια ακόμη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης απηύθυνε ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
"Είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων", τόνισε.

Aμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό επιτόκιο
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Όπως ανέφερε ήδη από νωρίς το www.bankingnews.gr, αναλυτές και αγορές αναμένουν με αγωνία μια απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή ένα «σήμα» για ποσοτική χαλάρωση (QE) στο α΄τρίμηνο του 2015.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ομόφωνα νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μάχη κατά του χαμηλού πληθωρισμού και της στήριξης της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει τονίσει το γεγονός ότι τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ (αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS), χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικών ομολόγων.
Παρόλα αυτά η Γερμανία και ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann παραμένουν αρνητικοί στην αγορά κρατικών ομολόγων, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους, ότι η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί πανάκεια και πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε νέα υποχώρηση τον Νοέμβριο, στο +0,3%, στοιχείο το οποίο εντείνει την πίεση προς την ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Οι αναλυτές της Credit Suisse είναι οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι ο Draghi θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα περιλαμβάνει και κρατικούς τίτλους.
Ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές στην Goldman Sachs, προβλέπει στο βασικό του σενάριο ότι η ανακοίνωση του QE θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Αλλαγή 180 μοιρών πραγματοποίησε η Societe Generale, η οποία ενέταξε στο βασικό της σενάριο για την Ευρωζώνη την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η γαλλική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως η αγορά κρατικών ομολόγων - στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - συνιστά το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, εκτιμά πως η ανακοίνωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η έναρξη του προγράμματος ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Ας σημειωθεί πως μέχρι πρότινος, η Societe Generale δεν περιελάμβανε την αγορά κρατικών ομολόγων στο βασικό της σενάριο.
Η ΕΚΤ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων σύμφωνα με την Bank of Tokyo-Mitsubishi, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πιθανότατα εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Όμως δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των μέτρων που έχει ήδη λάβει (αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS).

Πότε εκτιμούν ότι θα ανακοινωθεί το QE της ΕΚΤ οι 10 ισχυρότεροι αναλυτές παγκοσμίως

Μεγάλες αποκλίσεις εμφανίζονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες εντοπίζονται στο χρόνο ανακοίνωσης ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πιθανότατα εντός των πρώτων μηνών του 2015, όμως δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των μέτρων που έχει ήδη λάβει
Τι εκτιμούν όμως 10 αναλυτές;
Ειδικότερα:
Citigroup: Δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση σήμερα. Αναμένεται η απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων (QE) τον Ιανουάριο
Goldman Sachs: Θα υπάρξουν κάποιες λεκτικές αναφορές για το QE σήμερα, αλλά η ανακοίνωση αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015
RBC: Δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση σήμερα. Η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει ότι αναμένει τα αποτελέσματα των δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO)
Barclays: Δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση σήμερα.
Η ΕΚΤ θα περιμένει για έναν μήνα ακόμη.
UBS: Δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση σήμερα. Πιθανότατα τον Μάρτιο να δούμε νέες δράσεις
Rabobank: Το Μάρτιο του 2015 πιθανότατα θα ανακοινωθεί το QE
BNP Paribas: Αναμένεται η ΕΚΤ να ανακοινώσει διεύρυνση των αγορών ενεργητικού
Jefferies: Πιθανότητα 15% ο Μ. Draghi να δώσει κάποια στοιχεία για το QE.
Στο 15% και οι πιθανότητες οι αγορές να ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 70% πιθανότητες να συνεχίσει να δεσμεύεται για περαιτέρω δράση χωρίς συγκεκριμένα μέτρα.
Credit Suisse: Πιθανότα σήμερα η ΕΚΤ να ανακοινώσει διεύρυνση των αγορών ενεργητικού
Bank of America Merrill Lynch: Τα στοιχεία δεν είναι τόσο αρνητικά ώστε η ΕΚΤ να αναλάβει δράση άμεσα.
Πιθανή ημερομηνία νέων μέτρων στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου 2015

Η δημοσκόπηση του Reuters
Στις 5 Μαρτίου του 2015 - και όχι νωρίτερα - θα πρέπει να αναμένεται η μεγάλη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με τις θέσεις των αναλυτών και των οικονομολόγων που παρουσιάζει το Reuters, σιγά σιγά καλλιεργείται το έδαφος για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σε μια ύστατη απόπειρα για την τόνωση της αναιμικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει πως κατά πάσα πιθανότητα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου του 2015.
Και αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 - θεωρείται ότι είναι νωρίς για να αποφασιστεί πρόσθετη δράση...
"Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να ληφθεί καμία δράση από την ΕΚΤ", αναφέρει η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο ρόλος των πολιτικών εξελίξεων
Μια σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, είναι οι πολιτικές εξελίξεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν τον λαό της ευρωζώνης, τόσο κουρασμένο από την οικονομική κρίση, να λέει «όχι» στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Παγιδευμένοι από την «εντολή» για αποφυγή του αποπληθωρισμού, οι τα μέλη της ΕΚΤ ενδεχομένως αναγκαστούν να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο ωστόσο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Σε κάθε ομιλία τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Mario Draghi, καλούν τις κυβερνήσεις να συμπληρώσουν τις δράσεις της ΕΚΤ με αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Ωστόσο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, του φόβου πρόωρων εκλογών, κυρίως στην Ελλάδα, και της ενίσχυσης των κομμάτων διαμαρτυρίας.
Η απειλή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, την Καταλονία, την Ιταλία και την Αυστρία αφήνει την ΕΚΤ να απελπισμένη καθώς περιορίζονται οι ήδη μικρές ευκαιρίες για δράση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμνημονιακό κόμμα της αντιπολίτευσης που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης