Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ευέλικτη η στρατηγική της Alpha bank να μην προσδιορίσει όρους στην σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση – Θετικά τα μηνύματα από τους μετόχους….

tags :
 Ευέλικτη η στρατηγική της Alpha bank να μην προσδιορίσει όρους στην σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση – Θετικά τα μηνύματα από τους μετόχους….
Ακολουθώντας μια ευέλικτη στρατηγική η διοίκηση της Alpha bank σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ χωρίς να έχει προσδιορίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Η στρατηγική είναι απλή εφόσον ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί και προφανώς δεν θα είναι άμεσα από Φθινόπωρο θα αξιολογηθούν οι παράμετροι και θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος αλλά και οι όροι η διοίκηση θα επιδιώξει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακή συγκυρία και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η Alpha bank με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,3% και core tier 1 9,3% διαθέτει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση ωστόσο σε μια περίοδο όπου θα καταστούν αναγκαίες οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις η στρατηγική κίνηση της Alpha bank για νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη.
Η Alpha bank ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο στην προσπάθεια διατήρησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλά επίπεδα.
Μείωσε το ενεργητικό της κατά 4 δις στα 64 δις ευρώ και έτσι βελτίωσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς μειώθηκε αναλογικά και το σταθμισμένο ενεργητικό.
Το μείζον ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι 131,4 χιλ μέτοχοι το 45% ιδιώτες επενδυτές και το 36% των ξένων στην προσπάθεια της Alpha να συγκεντρώσει κεφάλαια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha bank έχει πραγματοποιήσει μια καλή προεργασία και ήδη η Morgan Stanley που είναι θεματοφύλακας με ποσοστό 4,5% θα συμμετάσχει στην διαδικασία, παρά την παρελθούσα κόντρα….
Παρ΄ ότι ακόμη η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή ο αντίκτυπος στους μετόχους είναι θετικός.
Η οικογένεια Κωστόπουλου με 9% θα επιδιώξει ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό της στην επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ποιοι θα μπορούσε να ήταν οι όροι;
Προφανώς υποθέσεις μπορεί να υπάρξουν καθώς δεν είναι γνωστή η σημαντικότερη παράμετρος η τιμή της μετοχής η οποία μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή και χαμηλότερα.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η τιμή θα μπορούσε να προσδιοριστεί στα 1,8 με 1,9 ευρώ ανά μετοχή και η ονομαστική αξία από τα 4,7 ευρώ θα αναπροσαρμοζόταν στο 1,5 ευρώ.
Πρόσφατα ανέκυψε και θέμα με το αν και ποιες τράπεζες υποχρεούνται να πληρώσουν μέρισμα για τις προνομιούχες μετοχές με βάση τον νόμο 2190 παράγραφος 44 α.
Στην Alpha bank αναφέρουν ότι «είναι αδιανόητο να παίρνεις χρήματα από το δημόσιο και να μην πληρώσεις». Η Alpha bank έχει λάβει οικονομική βοήθεια υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών 950 εκατ ευρώ άρα θα καταβάλλει για το 2010 περί τα 95 εκατ ευρώ το 10% του κεφαλαίου ετησίως.
Στην Alpha bank θεωρούν ότι άπαξ οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος από τον φορολογούμενο πολίτη είναι αδιανόητο να μην είναι συνεπείς οι τράπεζες προς τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι η Alpha bank διαθέτει επαρκή αποθεματικά και ως εκ τούτου δεν θα ενταχθεί στον νόμο 2190.

Τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα

Στις 21 Ιουνίου στην τακτική γενική συνέλευση θα τεθεί ο σχεδιασμός προς έγκριση από τους μετόχους.
Με δεδομένη την έλλειψη απαρτίας καθώς χρειάζεται το 67% των μετόχων θα συνέλθει η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση την 4η  Ιουλίου 2011, ημέρα Δευτέρα και αν δεν υπάρξει απαρτία καθώς χρειάζεται το 51% των μετόχων θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση στις  15 Ιουλίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00.
Άρα οι αποφάσεις θα παρθούν στις 15 Ιουλίου.
Η διοίκηση της Alpha bank λαμβάνει προκαταβολικά την απόφαση και όταν κρίνει δηλαδή όταν το ευνοήσουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση πραγματοποιείται και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ.

Το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης

Με βάση πρώτες πληροφορίες το ύψος της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται στα 800 εκατ με 1 δις ευρώ και το ομολογιακό περίπου 300 με 400 εκατ ευρώ.
Μάλιστα όπως αναφέρεται η γενική συνέλευση θα εγκρίνει την λήψη απόφασης περί δυνατότητος αντλήσεως κεφαλαίων, συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, έως του ποσού του νυν καταβεβλημένου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης, και παροχή εξουσιοδοτήσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο για την, εντός δωδεκαμήνου, υλοποίηση της αποφάσεως αυτής και ορισμό της τιμής διαθέσεως των νέων μετοχών. Κάλυψη της αυξήσεως διά καταβολής μετρητών, μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των κοινών.
Έκδοση και διανομή νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών.
Έκδοση υπό της Τραπέζης, και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως, ομολογιακού δανείου, ποσού κεφαλαίου έως ποσοστού 10% επί του νυν καταβεβλημένου συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, μετατρέψιμου σε κοινές μετά ψήφου μετοχές, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.
Η κατάργηση του δικαιώματος υπέρ των παλαιών μετόχων μπορεί να μεταφραστεί ότι νέος ή νέοι μέτοχοι θα συμμετάσχουν και θα καλύψουν το ομολογιακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης