Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ αν υπάρξει ECCL θα δεχθεί να αντικατασταθούν 21-24 δισ collaterals του ελληνικού κράτους με covered bond

Η ΕΚΤ αν υπάρξει ECCL θα δεχθεί να αντικατασταθούν 21-24 δισ collaterals του ελληνικού κράτους με covered bond
H EKT δεν θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες, είναι συστημικές και θα τις στηρίξει...
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί να αντικατασταθούν τα 21-24  δισεκ. των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 με covered bond δηλαδή με καλυμμένα ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές τόσο στην ΕΚΤ όσο και στις ελληνικές τράπεζες.
Τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν 21 -24 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων της Ελλάδος που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μέσω καλυμμένων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου και την λύση αυτή να την δεχθεί η ΕΚΤ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα covered bond ύψους 20 με 21 δισεκ. με την Πειραιώς π.χ. να έχει ανακοινώσει 5 δισεκ. ενώ θα εκδώσει και επιπλέον 2 δισεκ. δηλαδή 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν έως το 30% των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων δηλαδή από τα 22-23 δισεκ. τα 7 δισεκ και τα υπόλοιπα να διατεθούν στην διατραπεζική για repos.
Επειδή τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που φθάνουν τα 22 με 23 δισεκ. να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δηλαδή να μην πωληθεί το 30% αλλά όλα τα καλυμμένα ομόλογα να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αναπληρωθούν τα collaterals του ελληνικού δημοσίου που λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές άπαξ και θεωρητικά θα δεχόταν το 30% των καλυμμένων ομολόγων για αγορά αυτομάτως σημαίνει ότι τα δέχεται και ως εγγύηση.
Προτείνεται λοιπόν οι εκδόσεις 22 με 23 δισεκ. καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών να κατατεθούν ως εγγύηση και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί η λήξη 21 με 24 δισεκ. collaterals που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 και προέρχονται από τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008.
H EKT για να δεχθεί τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής δηλαδή την ECCL, δηλαδή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την ECCL γραμμή.

Υποσημείωση

Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν covered bond καλυμμένα ομόλογα αλλά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στην αγορά και υποχρεωτικά όλα καταλήγουν στην ΕΚΤ.
Τα καλυμμένα ομόλογα έχουν βάση τα στεγαστικά δάνεια.
Με δεδομένη την δομή των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (NPLs και αξία ακινήτων – υποθηκών) οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν έως 28-30 δισεκ. ευρώ το μέγιστο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων σε σύνολο στεγαστικής πίστης 69,3 δισεκ.
Στην έσχατη των εσχάτων περίπτωση, υπάρχει και η λύση του ELA...της έκτακτης παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης