Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανακόπτει την επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ στις 22/1 – Ακραία η μόχλευση της ΕΚΤ 27 φορές τα κεφάλαια

Ανακόπτει την επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ στις 22/1 – Ακραία η μόχλευση της ΕΚΤ 27 φορές τα κεφάλαια
Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συμβάλλει εξ αντανακλάσεως θετικά και στην Ελλάδα με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων
Στις 22 Ιανουαρίου του 2015, σχεδόν όλοι αναμένουν την ΕΚΤ να ανακοινώνει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Η προσδοκία αυτή συντηρεί τις επιδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,23%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  2,64%, η Ισπανία 1,69% και η Ιταλία 1,88%.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώνεται μεγάλη επιδείνωση λόγω ανόητων σεναρίων Grexit, τα ομόλογα εκτινάχθηκαν έως το 15,8% στην 3ετία,  τα CDS έφθασαν έως τις 1623 μονάδες βάσης για να υποχωρήσουν στις 1536 μονάδες βάσης αλλά τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης δείχνουν εντυπωσιακή σταθερότητα θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στην προσδοκία αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα χωρίς το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να ήταν πολύ χειρότερη και αντί 15,8% στην 3ετία να είχαμε αποδόσεις 20% και 22% και στην 10ετία 13% με 15%.
Άρα η ΕΚΤ λειτουργεί ως μηχανισμός αποτροπής δραματικότερης επιδείνωσης στα ελληνικά ομόλογα.  
Οι ελληνικές τράπεζες με δεδομένο ότι δεν κατέχουν ελληνικά ομόλογα πέραν από έντοκα γραμμάτια από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επωφεληθούν έμμεσα καθώς αναμένεται – παρά το πολιτικό ρίσκο – να υπάρξει κάποιας μορφής αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συν τοις άλλοις και γιατί όλοι θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει Grexit.
To άμεσο όφελος ρευστότητας όμως για τις τράπεζες θα είναι έως ασήμαντο, συν τοις άλλοις και γιατί δεν είναι ασαφές αν θα συμμετάσχουν επί της ουσίας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν στρατηγικά μόνο αν αποφασίσει η ΕΚΤ να αποδεχθεί τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών που θα εκδώσουν για να αντικαταστήσουν τα 21-23 δισεκ. των κρατικών εγγυήσεων που έχουν υποβάλλει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και λήγουν τον Μάρτιο του 2015.
Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της αποδοχής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του μνημονίου ή της ECCL γραμμής θα είναι 100% σίγουρο ότι το κεφάλαιο ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και θετικά.
Όπως έχουμε αναφέρει και πρόσφατα στις ς 22 Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Δεν αποκλείεται να εξεταστούν τρεις επιλογές.
1)Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με την ΕΚΤ να αγοράζει από μόνη της κρατικά ομόλογα σε ποσότητα ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης χώρας στην ΕΚΤ.
2) Η ΕΚΤ να αγοράζει μόνο κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, ήτοι ΑΑΑ.
Με τον τρόπο αυτό, οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων θα υποχωρήσουν είτε σε μηδενικά, είτε σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που θα στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα πιο ριψοκίνδυνα κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
3) ) Χορήγηση ρευστότητας στο ευρωσύστημα, με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και όχι απευθείας η ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό, ο κίνδυνος περνά στη χώρα, της οποίας αγοράζονται κρατικά ομόλογα, μειώνοντας τα απευθείας ρίσκα για την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου θα κινηθεί συστημικά ούτως ή άλλως το μνημόνιο στην Ελλάδα λήγει 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Υπερβολική η μόχλευση της ΕΚΤ, θα φθάσει τις 27 φορές τα κεφάλαια

Παγκοσμίως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών τραπεζών αποτελούν τον καταλύτη για να συντηρείται η φούσκα των προσδοκιών ή κατά άλλους εύλογη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ωστόσο η πολιτική της FED που ξεκίνησε με την κρίση των subprime και κλιμακώθηκε στην συνέχεια απέδωσε καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται ενώ η Wall Street σημειώνει συνεχή ρεκόρ.
Η βασική αιτία της επιτυχίας της FED θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο ισολογισμός έχει φθάσει τα 4,54 τρισεκ δολάρια ή 3,78 τρισεκ. ευρώ.
Αν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς ομολόγων έχει ολοκληρωθεί από την FED η βασική στρατηγική της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι....συνέχισε να αυξάνει τον ισολογισμό…δηλαδή ακολούθησε μια κλιμακούμενη αύξηση του ισολογισμού σταθερά με στόχο να τονώσει την αμερικανική οικονομία, παρέχοντας συνεχή ρευστότητα προς τις αμερικανικές τράπεζες.
Τα 3,78 τρισεκ που είναι το ενεργητικό της FED αποδεικνύει ότι στρατηγικά τα τελευταία χρόνια ακολούθησε σταθερή πολιτική παροχής ρευστότητας.
Σε αντίθεση με την FED η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει μια πολιτική συρρίκνωσης του ισολογισμού τα τελευταία χρόνια.
Το παράδοξο είναι ότι όσο κλιμακωνόταν η κρίση στην Ευρώπη, τόσο μειωνόταν ο ισολογισμός με εξαίρεση το 2012 που κορύφωσε αποκλειστικά λόγω της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης κυρίως Ισπανία, Ελλάδα Ιταλία κ.α.  
Τον Δεκέμβριο του 2011 ο ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2,49 τρισεκ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο του 2012 ο ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 3 τρισεκ.
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2,28 τρισεκ.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2,15 τρισεκ. ευρώ.
Μια μεγάλη ποιοτική διαφορά μεταξύ FED και ΕΚΤ είναι ότι η αύξηση του ισολογισμού της FED ήταν μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, κοινώς τροφοδότησε με ρευστότητα τις τράπεζες με ένα σταθερό μηχανισμό σε αντίθεση με την ΕΚΤ που χορήγησε ρευστότητα με έκτακτους μηχανισμούς.
Η FED στήριξε τις αμερικανικές τράπεζες και την αμερικανική οικονομία με σταθερότητα και με μηχανισμό παροχής ρευστότητας από τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ ενίσχυσε την ρευστότητα με έκτακτους μηχανισμούς, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που απέκτησαν οι τράπεζες έπρεπε να επιστραφεί στην ΕΚΤ.
Το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ αρχίζει να υιοθετεί την στρατηγική της FED θα παρέχει ρευστότητα σε ποιο μόνιμη βάση και είναι πιθανό να βρεθεί ο ισολογισμός στα 2,6 με 2,7 τρισεκ ευρώ.
Στις 22 Ιανουαρίου του 2015 είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να λάβει την απόφαση αγοράς κρατικών ομολόγων εξέλιξη που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός αντιστάθμισης…μιας ελληνικής κρίσης.
Η ΕΚΤ καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι στον ισολογισμό της ΕΚΤ περιλαμβάνεται αξία χρυσού 334 δισεκ. ευρώ ενώ τα συνολικά κεφάλαια της ΕΚΤ ανέρχονται σε 94 δισεκ.
Αν ο ισολογισμός της ΕΚΤ φθάσει τα 2,7 τρισεκ. με 94 δισεκ. κεφάλαια σημαίνει ότι ο δείκτης μόχλευσης των κεφαλαίων είναι 27 φορές που σίγουρα….αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ…θα αυξάνει δραματικά το ρίσκο στον ισολογισμό.
H μόχλευση είναι ο μηχανισμός της φούσκας που ναι μεν στις κεντρικές τράπεζες υπάρχουν πολλαπλάσιες δικλείδες ασφαλείας αλλά πάντα μια φούσκα…είναι φούσκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης