γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Είναι θλιβερό οι έλληνες να υποκινούν σενάρια καταστροφής για Grexit και bank run στις καταθέσεις
Το bank run είναι ελληνικό κατασκεύασμα, αποτελεί προϊόν ακραίας επικίνδυνης και απαράδεκτης προπαγάνδας που συμμετέχουν δυστυχώς όχι οι ξένοι αλλά έλληνες....οι έλληνες είναι οι υποκινητές...
Οι ξένοι είναι μιμητές όχι υποκινητές.
Το bank run δηλαδή τον κίνδυνο για μαζικές εκροές καταθέσεων έλληνες τον προωθούν εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος.
Οι ξένοι δράττουν της ευκαιρίας να επιτείνουν το υπάρχουν πρόβλημα αλλά δεν κατασκεύασαν το σενάριο του Grexit και του bank run.
Έλληνες βρίσκονται πίσω από την διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Τα σενάρια του bank run εξυπηρετούν μόνο μια σκοπιμότητα όχι την σταθερότητα των τραπεζών, όχι την σταθερότητα στις καταθέσεις και την ρευστότητα αλλά αποτελούν μια δόλια και κατασκευασμένη στρατηγική χάους με στόχο να μειωθεί η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλη χώρα αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη θα είχε παρέμβει ώστε να διερευνήσει ποιοι υποκινούν τα σενάρια χάους εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ενός συστημικού κόμματος να διαρρέει περί Grexit και bank run έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο σε όλη αυτή την επαίσχυντη στρατηγική τρόμου.
Το Μέγαρο Μαξίμου επίσης έχει συντηρήσει ως περιρρέουσα φημολογία το Grexit και το bank run και προφανώς όταν συντηρείται σκοπίμως για μικροπολιτικούς λόγους μόνο ζημία προκαλεί στο τραπεζικό σύστημα ακόμη και αν αυτή η ζημία είναι ελεγχόμενη.
Η ΝΔ ένα συστημικό κόμμα με παραδόσεις στην σταθερότητα είναι ανεπίτρεπτο να υποκινεί στο παρασκήνιο σενάριο για μαζική εκροή καταθέσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας φέρει τεράστιες ευθύνες, ξεκίνησε το θέμα με τις ανεύθυνες ή καλύτερα σκόπιμες δηλώσεις του περί ρευστότητας ενώ παρασκηνιακώς διαρρέει περί κινδύνου bank run όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν.
Η Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ δεν λειτουργεί θεσμικά αλλά κομματικά παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης που ποντάρει στο χάος και στο bank run.
Ο Γιάννης Στουρνάρας – δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις – έχει υποκινήσει παρασκηνιακώς δημοσιεύματα τα οποία επιτείνουν το χάος, επιτείνουν την αβεβαιότητα και κυρίως προκαλούν πανικό σε μια κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλη ζημία.
Επίσης ορισμένα μέσα ενημέρωσης επίσης έχουν διαδραματίσει ρόλο άκρως επικίνδυνο και αντιθεσμικό.
Ήδη μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει ρότα και εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλα συνεχίζουν την σκληρή γραμμή παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια συστημικής ευστάθειας.
Προφανώς και δεν προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας αλλά κρύβουν την μεγάλη τους αγωνία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα ελέγξει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κάποια μέσα είναι τελείως ξεκρέμαστα, δεν διαθέτουν σοβαρά collaterals και είναι προφανές ότι αν αλλάξουν άρδην οι όροι δανεισμού ορισμένα «μεγάλα μέσα» θα καταρρεύσουν ή θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.
Η Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής συγκυρίας και με αντικειμενικά κριτήρια εύθραυστης περιόδου επηρεάζεται από κατασκευασμένες φήμες, από πολιτική προπαγάνδα, από στρατηγικές φόβου και από μηχανισμούς που σπέρνουν τον πανικό εις βάρος της Ελλάδος.
Τι αναφέρουν οι τραπεζίτες στο bankingnews.gr στις 10 Ιανουαρίου του 2015
Οι τραπεζίτες αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι η εκροή είναι της κλίμακας του 1,95 με 2,1 δισ. και σημειώθηκε κυρίως τις ημέρες των εορτών και μια μικρής κλίμακας εκροή αρχές Ιανουαρίου.
Αναλογικά με τα 75 δισεκ. που χάθηκαν σε 4 χρόνια από την Ελλάδα τα 1,95 με 2,1 δισεκ. είναι ένα μικρό και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι από τις τράπεζες έχουν φύγει 3 δισεκ. και μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει εκροή 5 δισεκ.
Τα 5 δισεκ. είναι μια ανοησία που δυστυχώς χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ορισμένοι επικαλούνται.
Το bankingnews.gr επικοινώνησε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και έθεσε το εξής ερώτημα ποιας κλίμακας είναι η εκροή στις καταθέσεις;
Κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει στο bankingnews.gr ότι
«η μείωση στις καταθέσεις που σημειώνεται είναι διαχειρίσιμη και μικρής κλίμακας.
Η Πειραιώς κατέχει το 1/3 του μεριδίου αγοράς καταθέσεων στην Ελλάδα περίπου 30% και οι μειώσεις που είχαμε ήταν 400-500 εκατ και οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος του μήνα.
Στην Πειραιώς λόγω της προεκλογικής περιόδου και της σπέκουλας με τις καταθέσεις, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στις καταθέσεις.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν την περίοδο των εορτών τάση λογική καθώς λόγω του τέλους του 2014 πληρώθηκαν οι τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις.
Ένα άλλο στοιχείο που έχουμε καταγράψει είναι ότι από τις καταθέσεις που έχουν φύγει συνολικά για τον κλάδο περίπου 2 δισεκ. ευρώ, το 50-60% θα πρέπει να αποδοθεί στα σενάρια bank run δηλαδή 1-1,2 δισεκ. και το 75% του 1 με 1,2 δισεκ. είναι εκροές σε μετρητά δηλαδή αφορούν μικροκαταθέτες που παίρνουν σε μετρητά τα χρήματα τους.
Μεγαλοκαταθέτες και εταιρίες δεν έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους»
Ο ίδιος κορυφαίος τραπεζίτης προσθέτει «κάθε φορά που γίνεται πολιτική συζήτηση για τις καταθέσεις είναι σκόπιμο να μιλούν οι ειδικοί και όσοι γνωρίζουν.
Δεν μπορεί οι καταθέσεις να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, να μείνουν μακριά οι τράπεζες και οι καταθέσεις από τα πολιτικά παίγνια και την προπαγάνδα»
Ο κίνδυνος bank run δεν είναι υπαρκτός
Ως προς την ουσία όμως του ζητήματος της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του bank run;
Θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;
Με βάση αξιόπιστες πηγές από θεσμικούς και τραπεζικούς κύκλους «στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 λήγει το μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο υποστηρίζει ότι θα δοθεί παράταση, άτυπη, λίγων εβδομάδων στην νέα κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Άρα στις 2 Μαρτίου του 2015 ημέρα Δευτέρα η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας της ΕΚΤ.
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα προέβαινε σε μονομερείς ενέργειες μπλοκάροντας την ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες ύψους 44,8 δισεκ. ευρώ.
Τα 44,8 δισεκ. είναι απολύτως απαραίτητη ρευστότητα καθώς καλύπτουν την διαφορά το χάσμα μεταξύ δανείων 213 δισεκ. και καταθέσεων 162-163 δισεκ. ευρώ.
Αν στο υποθετικό σενάριο, τραβούσε η ΕΚΤ την πρίσμα από τις τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε χάος και η Ελλάδα υποχρεωτικά θα ακολουθούσε τον δρόμο της Κύπρου και των Κυπριακών τραπεζών.
Το χάος η καταστροφή θα κυριαρχούσαν στην Ελλάδα.
Το ερώτημα όμως είναι υπάρχει πιθανότητα να κυριαρχήσει το χάος και το bank run δηλαδή οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες που θα τις οδηγούσε στην χρεοκοπία;
Όχι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ήδη γνωρίζουν ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο η νέα ελληνική κυβέρνηση ή θα δεχθεί παράταση του μνημονίου ή θα δεχθεί νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες διασφαλίζονται και το Grexit απομακρύνεται οριστικά ως δυνητικός κίνδυνος.
Υπάρχει plan B αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει;
Όχι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα τρόπο να καλύψουν τα 44,8 δισεκ. που λαμβάνουν από την ΕΚΤ.
Στην χειρότερη περίπτωση πάντως θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση και να οδηγηθούν οι τράπεζες στο ELA στο emergence liquidity assistance την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η γενική αίσθηση πάντως, αναφέρουν οι αξιόπιστες πηγές, ούτε στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός, οι καταθέτες είναι ψύχραιμοι κυρίως γιατί όλοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση καθώς η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ»
Τα 21-24 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τον Μάρτιο του 2015
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί να αντικατασταθούν τα 21-24 δισεκ. των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου του 2015 με covered bond δηλαδή με καλυμμένα ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν 21 -24 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων της Ελλάδος που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μέσω καλυμμένων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα covered bond ύψους 20 με 21 δισεκ. με την Πειραιώς π.χ. να έχει ανακοινώσει 5 δισεκ. ενώ θα εκδώσει και επιπλέον 2 δισεκ. δηλαδή 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν έως το 30% των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων δηλαδή από τα 22-23 δισεκ. τα 7 δισεκ και τα υπόλοιπα να διατεθούν στην διατραπεζική για repos.
Επειδή τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που φθάνουν τα 22 με 23 δισεκ. να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δηλαδή να μην πωληθεί το 30% αλλά όλα τα καλυμμένα ομόλογα να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αναπληρωθούν τα collaterals του ελληνικού δημοσίου που λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές άπαξ και θεωρητικά θα δεχόταν το 30% των καλυμμένων ομολόγων για αγορά αυτομάτως σημαίνει ότι τα δέχεται και ως εγγύηση.
Προτείνεται λοιπόν οι εκδόσεις 22 με 23 δισεκ. καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών να κατατεθούν ως εγγύηση και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί η λήξη 21 με 24 δισεκ. collaterals που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 και προέρχονται από τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008.
H EKT για να δεχθεί τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής δηλαδή την ECCL, δηλαδή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την ECCL γραμμή.
Υποσημείωση
Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν covered bond καλυμμένα ομόλογα αλλά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στην αγορά και υποχρεωτικά όλα καταλήγουν στην ΕΚΤ.
Τα καλυμμένα ομόλογα έχουν βάση τα στεγαστικά δάνεια.
Με δεδομένη την δομή των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (NPLs και αξία ακινήτων – υποθηκών) οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν έως 28-30 δισεκ. ευρώ το μέγιστο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων σε σύνολο στεγαστικής πίστης 69,3 δισεκ.
Το συμπέρασμα
Δεν θα υπάρξει bank run στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες, θα υπάρξουν κρίσεις, κραδασμοί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τον Τρόικα αλλά όχι bank run.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο και να μην διαρρέει στο παρασκήνιο.
Η καταστροφολογία δεν θα βοηθήσει την ΝΔ, τον Σαμαρά ή το ΠΑΣΟΚ.
Η ελληνική κοινωνία δεν πιστεύει το Grexit και το χάος.
Πορεία δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα
Οι εγγυήσεις ή collaterals είναι assets των τραπεζών που έχουν κατατεθεί ως εξασφαλίσεις στην ΕΚΤ και την ΤτΕ
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Οι ξένοι είναι μιμητές όχι υποκινητές.
Το bank run δηλαδή τον κίνδυνο για μαζικές εκροές καταθέσεων έλληνες τον προωθούν εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος.
Οι ξένοι δράττουν της ευκαιρίας να επιτείνουν το υπάρχουν πρόβλημα αλλά δεν κατασκεύασαν το σενάριο του Grexit και του bank run.
Έλληνες βρίσκονται πίσω από την διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Τα σενάρια του bank run εξυπηρετούν μόνο μια σκοπιμότητα όχι την σταθερότητα των τραπεζών, όχι την σταθερότητα στις καταθέσεις και την ρευστότητα αλλά αποτελούν μια δόλια και κατασκευασμένη στρατηγική χάους με στόχο να μειωθεί η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλη χώρα αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη θα είχε παρέμβει ώστε να διερευνήσει ποιοι υποκινούν τα σενάρια χάους εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ενός συστημικού κόμματος να διαρρέει περί Grexit και bank run έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο σε όλη αυτή την επαίσχυντη στρατηγική τρόμου.
Το Μέγαρο Μαξίμου επίσης έχει συντηρήσει ως περιρρέουσα φημολογία το Grexit και το bank run και προφανώς όταν συντηρείται σκοπίμως για μικροπολιτικούς λόγους μόνο ζημία προκαλεί στο τραπεζικό σύστημα ακόμη και αν αυτή η ζημία είναι ελεγχόμενη.
Η ΝΔ ένα συστημικό κόμμα με παραδόσεις στην σταθερότητα είναι ανεπίτρεπτο να υποκινεί στο παρασκήνιο σενάριο για μαζική εκροή καταθέσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας φέρει τεράστιες ευθύνες, ξεκίνησε το θέμα με τις ανεύθυνες ή καλύτερα σκόπιμες δηλώσεις του περί ρευστότητας ενώ παρασκηνιακώς διαρρέει περί κινδύνου bank run όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν.
Η Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ δεν λειτουργεί θεσμικά αλλά κομματικά παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης που ποντάρει στο χάος και στο bank run.
Ο Γιάννης Στουρνάρας – δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις – έχει υποκινήσει παρασκηνιακώς δημοσιεύματα τα οποία επιτείνουν το χάος, επιτείνουν την αβεβαιότητα και κυρίως προκαλούν πανικό σε μια κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλη ζημία.
Επίσης ορισμένα μέσα ενημέρωσης επίσης έχουν διαδραματίσει ρόλο άκρως επικίνδυνο και αντιθεσμικό.
Ήδη μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει ρότα και εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλα συνεχίζουν την σκληρή γραμμή παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια συστημικής ευστάθειας.
Προφανώς και δεν προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας αλλά κρύβουν την μεγάλη τους αγωνία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα ελέγξει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κάποια μέσα είναι τελείως ξεκρέμαστα, δεν διαθέτουν σοβαρά collaterals και είναι προφανές ότι αν αλλάξουν άρδην οι όροι δανεισμού ορισμένα «μεγάλα μέσα» θα καταρρεύσουν ή θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.
Η Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής συγκυρίας και με αντικειμενικά κριτήρια εύθραυστης περιόδου επηρεάζεται από κατασκευασμένες φήμες, από πολιτική προπαγάνδα, από στρατηγικές φόβου και από μηχανισμούς που σπέρνουν τον πανικό εις βάρος της Ελλάδος.
Τι αναφέρουν οι τραπεζίτες στο bankingnews.gr στις 10 Ιανουαρίου του 2015
Οι τραπεζίτες αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι η εκροή είναι της κλίμακας του 1,95 με 2,1 δισ. και σημειώθηκε κυρίως τις ημέρες των εορτών και μια μικρής κλίμακας εκροή αρχές Ιανουαρίου.
Αναλογικά με τα 75 δισεκ. που χάθηκαν σε 4 χρόνια από την Ελλάδα τα 1,95 με 2,1 δισεκ. είναι ένα μικρό και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι από τις τράπεζες έχουν φύγει 3 δισεκ. και μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει εκροή 5 δισεκ.
Τα 5 δισεκ. είναι μια ανοησία που δυστυχώς χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ορισμένοι επικαλούνται.
Το bankingnews.gr επικοινώνησε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και έθεσε το εξής ερώτημα ποιας κλίμακας είναι η εκροή στις καταθέσεις;
Κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει στο bankingnews.gr ότι
«η μείωση στις καταθέσεις που σημειώνεται είναι διαχειρίσιμη και μικρής κλίμακας.
Η Πειραιώς κατέχει το 1/3 του μεριδίου αγοράς καταθέσεων στην Ελλάδα περίπου 30% και οι μειώσεις που είχαμε ήταν 400-500 εκατ και οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος του μήνα.
Στην Πειραιώς λόγω της προεκλογικής περιόδου και της σπέκουλας με τις καταθέσεις, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στις καταθέσεις.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν την περίοδο των εορτών τάση λογική καθώς λόγω του τέλους του 2014 πληρώθηκαν οι τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις.
Ένα άλλο στοιχείο που έχουμε καταγράψει είναι ότι από τις καταθέσεις που έχουν φύγει συνολικά για τον κλάδο περίπου 2 δισεκ. ευρώ, το 50-60% θα πρέπει να αποδοθεί στα σενάρια bank run δηλαδή 1-1,2 δισεκ. και το 75% του 1 με 1,2 δισεκ. είναι εκροές σε μετρητά δηλαδή αφορούν μικροκαταθέτες που παίρνουν σε μετρητά τα χρήματα τους.
Μεγαλοκαταθέτες και εταιρίες δεν έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους»
Ο ίδιος κορυφαίος τραπεζίτης προσθέτει «κάθε φορά που γίνεται πολιτική συζήτηση για τις καταθέσεις είναι σκόπιμο να μιλούν οι ειδικοί και όσοι γνωρίζουν.
Δεν μπορεί οι καταθέσεις να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, να μείνουν μακριά οι τράπεζες και οι καταθέσεις από τα πολιτικά παίγνια και την προπαγάνδα»
Ο κίνδυνος bank run δεν είναι υπαρκτός
Ως προς την ουσία όμως του ζητήματος της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος του bank run;
Θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;
Με βάση αξιόπιστες πηγές από θεσμικούς και τραπεζικούς κύκλους «στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 λήγει το μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο υποστηρίζει ότι θα δοθεί παράταση, άτυπη, λίγων εβδομάδων στην νέα κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Άρα στις 2 Μαρτίου του 2015 ημέρα Δευτέρα η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας της ΕΚΤ.
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα προέβαινε σε μονομερείς ενέργειες μπλοκάροντας την ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες ύψους 44,8 δισεκ. ευρώ.
Τα 44,8 δισεκ. είναι απολύτως απαραίτητη ρευστότητα καθώς καλύπτουν την διαφορά το χάσμα μεταξύ δανείων 213 δισεκ. και καταθέσεων 162-163 δισεκ. ευρώ.
Αν στο υποθετικό σενάριο, τραβούσε η ΕΚΤ την πρίσμα από τις τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε χάος και η Ελλάδα υποχρεωτικά θα ακολουθούσε τον δρόμο της Κύπρου και των Κυπριακών τραπεζών.
Το χάος η καταστροφή θα κυριαρχούσαν στην Ελλάδα.
Το ερώτημα όμως είναι υπάρχει πιθανότητα να κυριαρχήσει το χάος και το bank run δηλαδή οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες που θα τις οδηγούσε στην χρεοκοπία;
Όχι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ήδη γνωρίζουν ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο η νέα ελληνική κυβέρνηση ή θα δεχθεί παράταση του μνημονίου ή θα δεχθεί νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες διασφαλίζονται και το Grexit απομακρύνεται οριστικά ως δυνητικός κίνδυνος.
Υπάρχει plan B αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει;
Όχι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα τρόπο να καλύψουν τα 44,8 δισεκ. που λαμβάνουν από την ΕΚΤ.
Στην χειρότερη περίπτωση πάντως θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση και να οδηγηθούν οι τράπεζες στο ELA στο emergence liquidity assistance την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η γενική αίσθηση πάντως, αναφέρουν οι αξιόπιστες πηγές, ούτε στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός, οι καταθέτες είναι ψύχραιμοι κυρίως γιατί όλοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση καθώς η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ»
Τα 21-24 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τον Μάρτιο του 2015
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί να αντικατασταθούν τα 21-24 δισεκ. των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου του 2015 με covered bond δηλαδή με καλυμμένα ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν 21 -24 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων της Ελλάδος που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μέσω καλυμμένων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα covered bond ύψους 20 με 21 δισεκ. με την Πειραιώς π.χ. να έχει ανακοινώσει 5 δισεκ. ενώ θα εκδώσει και επιπλέον 2 δισεκ. δηλαδή 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν έως το 30% των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων δηλαδή από τα 22-23 δισεκ. τα 7 δισεκ και τα υπόλοιπα να διατεθούν στην διατραπεζική για repos.
Επειδή τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που φθάνουν τα 22 με 23 δισεκ. να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δηλαδή να μην πωληθεί το 30% αλλά όλα τα καλυμμένα ομόλογα να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αναπληρωθούν τα collaterals του ελληνικού δημοσίου που λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές άπαξ και θεωρητικά θα δεχόταν το 30% των καλυμμένων ομολόγων για αγορά αυτομάτως σημαίνει ότι τα δέχεται και ως εγγύηση.
Προτείνεται λοιπόν οι εκδόσεις 22 με 23 δισεκ. καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών να κατατεθούν ως εγγύηση και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί η λήξη 21 με 24 δισεκ. collaterals που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 και προέρχονται από τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008.
H EKT για να δεχθεί τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής δηλαδή την ECCL, δηλαδή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την ECCL γραμμή.
Υποσημείωση
Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν covered bond καλυμμένα ομόλογα αλλά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στην αγορά και υποχρεωτικά όλα καταλήγουν στην ΕΚΤ.
Τα καλυμμένα ομόλογα έχουν βάση τα στεγαστικά δάνεια.
Με δεδομένη την δομή των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (NPLs και αξία ακινήτων – υποθηκών) οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν έως 28-30 δισεκ. ευρώ το μέγιστο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων σε σύνολο στεγαστικής πίστης 69,3 δισεκ.
Το συμπέρασμα
Δεν θα υπάρξει bank run στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες, θα υπάρξουν κρίσεις, κραδασμοί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τον Τρόικα αλλά όχι bank run.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο και να μην διαρρέει στο παρασκήνιο.
Η καταστροφολογία δεν θα βοηθήσει την ΝΔ, τον Σαμαρά ή το ΠΑΣΟΚ.
Η ελληνική κοινωνία δεν πιστεύει το Grexit και το χάος.
Πορεία δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα
Ημερομηνία |
Δανεισμός σε δισ |
Εγγυήσεις σε δισ |
Νοέμβριος 2014 |
44,8 |
100 |
Ιούλιος 2014 |
44,6 |
110 |
Δεκέμβριος 2013 |
83,2 ELA 9,7 |
155 |
Ιούνιος 2013 |
61,3 ELA 20,8 |
190 |
Μάρτιος 2013 |
70,37 ELA 21,22 |
210 |
Οκτώβριος 2012 |
6,5 122,79 |
250 |
Μάρτιος 2012 |
78,87 |
240 |
Οκτώβριος 2011 |
74,34 |
220 |
Μάρτιος 2011 |
87,92 |
148 |
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών