Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το plan A και plan B για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Μερικώς αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Το plan A και plan B για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Μερικώς αποκαλυπτικό ρεπορτάζ
Προσεχώς θα ανοίξει το κεφάλαιο....κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διοικήσεις ελληνικών τραπεζών
Πριν μικρό χρονικό διάστημα το bankingnews.gr παρουσίασε την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε από 2 κορυφαία στελέχη του συνοψίζεται στο εξής ότι όσοι συνεργαστούν και εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες σε αυτή την γενική τοποθέτηση και το bankingnews επανέρχεται προσπαθώντας να ρίξει περισσότερο φως στην επόμενη ημέρα του ελληνικού banking.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το κράτος μέσω του ΤΧΣ να ασκήσει τα δικαιώματα του στις τράπεζες και θα ελέγξει τις διοικήσεις, τι σημαίνει όμως να ελέγξει τις διοικήσεις;
Η θέση του επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας αναμένεται να πυροδοτήσει ή κατά το ορθότερο να αποκαλύψει το ενδιαφέρον τραπεζικών στελεχών για τις καίριες διοικητικές θέσεις στο banking….θα προκαλέσει καραμπόλες.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο CEO της Εθνικής έχει κρατήσει μια θεσμική θέση στην τράπεζα το τελευταίο διάστημα, δεν έχει εμπλακεί με τα διαδραματιζόμενα στο παρασκήνιο και παρά τους δεσμούς του με τον Σαμαρά η στάση του αυτή έχει εκτιμηθεί.
Ωστόσο νομοτελειακά ο Τουρκολιάς θα αντικατασταθεί καθώς είναι επιλογή Σαμαρά.
Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική οι μνηστήρες είναι 3 οι δύο ενεργοί και γνωστοί έλληνες τραπεζίτες και ο τρίτος πολιτικό πρόσωπο.
Δεν αναφέρουμε τα πρόσωπα ειδικά στην Εθνική για πλείστους λόγους που δεν είναι ακόμη της παρούσης να αναλύσουμε.
Θα αντικατασταθεί και ο Ζανιάς ο πρόεδρος της Εθνικής παρ΄ ότι και αυτός έχει κρατήσει θεσμική θέση.
Ενδιαφερόμενοι είναι δύο πολιτικά πρόσωπα για την θέση του Προέδρου της Εθνικής.
Η περίπτωση της Εθνικής είναι πολύ σημαντική γιατί θα προκαλέσει σημαντικές καραμπόλες από τους εν δυνάμει διεκδικητές σημαντικών πόστων στο ελληνικό banking.
(Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την παράμετρο)
Στην Alpha bank επειδή έχουν υπάρξει διοικητικές αλλαγές με την έλευση του Ράπανου δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέος κύκλος αλλαγών στο management.
Η ιδιαιτερότητα της Alpha bank είναι ότι διαθέτει διοίκηση – μετόχους και η σχέση αυτή συνεχίζει να υφίσταται παρ΄ ότι η διοίκηση Κωστόπουλου – Μαντζούνη είναι μακράν η πλέον επιτυχημένη όπως αποδείχθηκε και από τα stress tests.
Το βασικό σενάριο θέλει ο Δήμος Μαντζούνης να παραμένει στην Alpha bank ενώ plan B είναι η ανάληψη της διοίκησης από τον Σπύρο Φιλάρετο Γενικό Διευθυντή του ομίλου.
Ο Σπύρος Φιλάρετος ούτως ή άλλως προορίζεται εδώ και καιρό για την θέση του CEO στην Alpha bank αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν ήρθε το πλήρωμα το χρόνου.
Στην Πειραιώς η διοίκηση Σάλλα θα παραμείνει αυτό είναι το βασικό σενάριο, ωστόσο υπάρχει και plan B.
Η διοίκηση Σάλλα έχει καταφέρει να έχει διαύλους επικοινωνίας με όλο το πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στην ισχυροποίηση της Πειραιώς με θετική συνεισφορά στο τραπεζικό σύστημα.
Το plan B δεν θα ενεργοποιηθεί αλλά αν χρειαστεί θα προέλθει από δυνάμεις εκ των έσω του ομίλου της Πειραιώς.
Ωστόσο για να αποφευχθούν παρερμηνείες δεν υπάρχουν ενδείξεις για αντικατάσταση της διοίκησης της Πειραιώς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Eurobank ο Χρήστος Μεγάλου στηρίζεται από τους μετόχους που ελέγχουν το 65% της τράπεζας ωστόσο υπάρχει κορυφαίος τραπεζίτης που έχει σχέσεις με μετόχους και με τον ΣΥΡΙΖΑ και….θεωρητικά θα ενδιαφερόταν για την διοίκηση της Eurobank.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις σε αυτή την φάση για τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για την Eurobank.
(Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά υπό την μορφή φημών αλλά δεν νομίζουμε ότι θα είχε νόημα σε αυτή την φάση)
Η διοίκηση Μεγάλου επιχειρεί αριστερά ανοίγματα παρ΄ ότι προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.
Η υπόθεση του email θεωρείται λήξασα.
Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την Αναστασία Σακελλαρίου θα αντικατασταθεί.
Αν και δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, ωστόσο κάθε νέα κυβέρνηση θέλει να ελέγχει το ΤΧΣ.
Η Σακελλαρίου έχει δεχθεί προτάσεις αρκετά ενδιαφέρουσες από το banking ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Επιτέλεσε πολύ θετικό έργο στο ΤΧΣ η Α. Σακελλαρίου., συνεργαζόμενη με την διοίκηση Προβόπουλου στην ΤτΕ.  
Γιάννης Στουρνάρας μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην διοίκηση της ΤτΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα τον αντικαταστήσει.
Το bankingnews.gr πήρε σκληρή θέση κατά των παρασκηνιακών διαρροών Στουρνάρα για το bank run και το Grexit.
Ωστόσο ο Στουρνάρας κατανοεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει τον θεσμικό του ρόλο και μόνο.
(Δυστυχώς γνωρίζουμε – πραγματικά - πολύ περισσότερα από αυτά που γράφουμε αλλά ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις υπό την μορφή κουτσομπολιού αλλά να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο που σταδιακά θα βρεθεί στο προσκήνιο).
Γνωρίζοντας όλες τις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να αποδώσουμε τιμή σε όλους για το έργο που έχουν παράξει και για την συνεισφορά τους.
Όταν χρειαστεί να τα γράψουμε όλα θα τα γράψουμε όλα…και τα κακώς κείμενα και τα καλώς κείμενα ή κατά το ορθότερο θα τα γράψει άλλος για εμάς.....(!!!!!)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης