Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει ECCL …έρχεται ράλι σε ομόλογα και ελληνικό χρηματιστήριο – Προσοχή βραχυχρόνια

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει ECCL …έρχεται ράλι σε ομόλογα και ελληνικό χρηματιστήριο – Προσοχή βραχυχρόνια
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί την ECCL γραμμή θα υπάρξει ράλι σε ελληνικά ομόλογα και ελληνικό χρηματιστήριο.
Όσο απομακρύνονται το Grexit και το bank run και το Χρηματιστήριο βελτιώνεται τόσο θα κερδίζει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κινδυνολογία της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και το bank run, πέραν του φόβου που έσπειραν στην κοινωνία αύξησε δραματικά την πολιτική πόλωση και οδήγησε στη συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Μετά το αρχικό, όμως, σοκ των σεναρίων περί Grexit επικρατούν ψυχραιμότερες φωνές και αρχίζει πλέον να ξεθωριάζει το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε αυτό έχουν συμβάλει και οι δηλώσεις πολιτικών, ειδικά της Γερμανίας, ο διεθνής Τύπος και οι επενδυτικοί οίκοι που δεν πιστεύουν το σενάριο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Όσον αφορά στο bank run, δηλαδή τη μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι αποτελεί κινδυνολογία και όχι ένα ρεαλιστικό κίνδυνο.
Υπό αυτό το νέο πρίσμα, δηλαδή αν αποτιμηθεί το γεγονός ότι ξεθωριάζει το Grexit είναι πιθανό να ωφελήσει εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Μάλιστα, με βάση κυλιόμενη δημοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν διαφορά μεταξύ 5-6 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, υψηλότερα δηλαδή από το μέσο όρο του 3% που δίνει η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα.

Η συμπεριφορά χρηματιστηρίου και ομολόγων

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την 7η Ιανουαρίου όπου κατεγράφησαν ιστορικά υψηλά στα νέα ελληνικά ομόλογα σημειώνεται αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Το 3ετές ομόλογο από το 15,79% στις 7 Ιανουαρίου του 2015 έχει υποχωρήσει στο 12,12% στις 12 Ιανουαρίου του 2015. 
Οι επενδυτές θεωρούν ότι το Grexit δεν υπάρχει ως πραγματικός κίνδυνος.
Η πτώση των αποδόσεων αποδίδεται και στην προσδοκία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 22 Ιανουαρίου από την ΕΚΤ.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων θα συντελεστεί μόνο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει την ECCL πιστωτική γραμμή, σενάριο που είναι βασικό.
Αν κλειδώσει η Ελλάδα ένα πρόγραμμα σταθερότητας ακόμη και αν διαφέρει από την ECCL γραμμή αλλά έχει αποδεχθεί η Τρόικα τότε το 3ετές ελληνικό ομόλογο από 12% θα υποχωρήσει στο 5% με 6%.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο, η ανοδική αντίδραση του έσχατου διαστήματος είναι τεχνικής υφής ωστόσο έχουν εμφανιστεί και αγοραστές που παίρνουν ρίσκο ποντάροντας στο αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξει Grexit.
Αν διασφαλιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει κάποιας μορφής οικονομική δέσμευση με την Τρόικα είναι 100% σίγουρο ότι θα αναιρεθεί το σενάριο σοκ της πτώσης και θα υπάρξει ουσιαστική άνοδος στην αγορά από 400 έως 500 μονάδες δηλαδή προς τις 1200 μονάδες.
Ωστόσο το καθοδικό σενάριο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα ότι το τέλος της διόρθωσης θα είναι στις 750 μονάδες.
Όμως αναφέρουμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί την ECCL γραμμή θα υπάρξει ράλι σε ελληνικά ομόλογα και ελληνικό χρηματιστήριο.

Πορεία ελληνικού 3ετούς ομολόγου




Embedded image permalink

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης