Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό παράθυρο για αγορά και ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

tags :
Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό παράθυρο για αγορά και ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
To πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα ανακοινωθεί 22/1 αλλά θα εφαρμοστεί μέσα στον Μάρτιο - Θα υπάρχει ανοικτό παράθυρο για την Ελλάδα
Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το παράθυρο για αγορά και ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή «στις 22 Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων.
Την προηγούμενη εβδομάδα στο ΔΣ της ΕΚΤ είχαν υπάρξει απόψεις να αποκλειστούν τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο φαίνεται ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες φωνές και τελικώς θα υπάρχει παράθυρο ανοικτό για τια ελληνικά ομόλογα.
Συν τοις άλλοις το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί 22 Ιανουαρίου αλλά θα εφαρμοστεί μέσα στον Μάρτιο του 2015.
Μέσα στο διάστημα αυτό θα έχουν ξεκαθαρίσει οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την νέα ελληνική κυβέρνηση και κατά το πιθανότερο θα έχει υπογραφεί κάποιας μορφής ECCL γραμμή.
Εφόσον έχει υπογραφεί η ΕΚΤ θα αποδέχεται και τα ελληνικά ομόλογα»

Τα 21-24 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν Μάρτιο του 2015

Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί να αντικατασταθούν τα 21-24  δισεκ. των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 με covered bond δηλαδή με καλυμμένα ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν 21 -24 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων της Ελλάδος που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μέσω καλυμμένων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που λήγουν τέλη Μαρτίου.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα covered bond ύψους 20 με 21 δισεκ. με την Πειραιώς π.χ. να έχει ανακοινώσει 5 δισεκ. ενώ θα εκδώσει και επιπλέον 2 δισεκ. δηλαδή 7 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν έως το 30% των εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων δηλαδή από τα 22-23 δισεκ. τα 7 δισεκ και τα υπόλοιπα να διατεθούν στην διατραπεζική για repos.
Επειδή τα δεδομένα έχουν πλήρως ανατραπεί, οι ελληνικές τράπεζες προτείνουν τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων που φθάνουν τα 22 με 23 δισεκ. να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δηλαδή να μην πωληθεί το 30% αλλά όλα τα καλυμμένα ομόλογα να κατατεθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αναπληρωθούν τα collaterals του ελληνικού δημοσίου που λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές άπαξ και θεωρητικά θα δεχόταν το 30% των καλυμμένων ομολόγων για αγορά αυτομάτως σημαίνει ότι τα δέχεται και ως εγγύηση.
Προτείνεται λοιπόν οι εκδόσεις 22 με 23 δισεκ. καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών να κατατεθούν ως εγγύηση και με αυτό τον τρόπο να διευθετηθεί η λήξη 21 με 24 δισεκ. collaterals που λήγουν τον Μάρτιο του 2015 και προέρχονται από τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008.
H EKT για να δεχθεί τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πιστωτικής γραμμής δηλαδή την ECCL, δηλαδή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την ECCL γραμμή.

Υποσημείωση

Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν covered bond καλυμμένα ομόλογα αλλά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στην αγορά και υποχρεωτικά όλα καταλήγουν στην ΕΚΤ.
Τα καλυμμένα ομόλογα έχουν βάση τα στεγαστικά δάνεια.
Με δεδομένη την δομή των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (NPLs και αξία ακινήτων – υποθηκών) οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν έως 28-30 δισεκ. ευρώ το μέγιστο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων σε σύνολο στεγαστικής πίστης 69,3 δισεκ.

Παράθυρο αναβολής της πληρωμής ομολόγων 2,5 δισεκ. τον Μάρτιο

Παράθυρο αναβολής της αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας, τα οποία λήγουν τον προσεχή Μάρτιο, «αφήνει» ο C. Noyer, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt» κατέστησε πιθανή την αναστολή της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρούμε πως το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων είναι το πλέον κατάλληλο. Ωστόσο, άπτεται στις δύο πλευρές - τους δανειστές και τους δανειζόμενους - προκειμένου να καταστεί εφικτή η αναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί πως η αποπληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, κατέστησε πιθανή και τη μείωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί την ύστατη επιλογή».
Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο C. Noyer επισήμανε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία εκτιμάται πως θα συντελεστεί στις 22 Ιανουαρίου.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μικρό, εν συγκρίσει με το ερώτημα του πότε πρέπει να επεκταθεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, πως η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης