Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H συντηρητική πολιτική της Alpha bank δικλείδα ασφαλείας στον ισολογισμό

tags :
 H συντηρητική πολιτική της Alpha bank  δικλείδα ασφαλείας στον ισολογισμό
Περίπου στα 365-370 εκατ ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη της Alpha bank στην χρήση 2009 σε σχέση με τα 512,1 εκατ ευρώ του 2008  καταγράφοντας πτώση 28%. Τα αποτελέσματα της Alpha bank θα ανακοινωθούν 16 Μαρτίου..
Τα κέρδη της Alpha bank έχουν επηρεαστεί όπως όλων των τραπεζών από τον έκτακτο φόρο που στην Alpha bank αναλογεί 42 εκατ ευρώ περίπου.
Ο ισολογισμός της Alpha bank θα καταδείξει ότι η συντηρητική πολιτική του ομίλου εν μέσω κρίσης διασφαλίζει τα περιουσιακά στοιχεία.
Τι σημαίνει όμως συντηρητική πολιτική;
Η Alpha bank ήδη από το  γ΄  τρίμηνο του 2009 αποφάσισε να μειώσει κατά 2,5 δις ευρώ το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων της κατά βάση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και εταιρικοί τίτλοι.
Η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συνεχίσθηκε πιο ελεγχόμενα εξέλιξη που
1)μετριάζει τις απώλειες κεφαλαίου κατά βάση από την αύξηση του spread και
2) απελευθερώνει ρευστότητα καθώς διακράτηση μεγάλου χαρτοφυλακίου ομολόγων σημαίνει ότι μια τράπεζα πρέπει να έχει διασφαλίσει και πηγές χρηματοδότησης.
3)Η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων μεταφράζεται ως μείωση των στοιχείων ενεργητικού μικρότερο ενεργητικό σημαίνει αυτή την περίοδο λιγότερη αναγκαία ρευστότητα και προφανώς καλύτερη διαχείριση.  
Σε επίπεδο ρευστότητας η Alpha bank κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία στον ισολογισμό της.
Η ισορροπία προήλθε από τις εκδόσεις ομολόγων που υλοποίησε 1,25 δις ευρώ τα 42 δις καταθέσεων , την μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και την ρευστότητα που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ και ανέρχεται περίπου στα 14 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Όσον αφορά τις προβλέψεις που αποτελούν τον καταλύτη για την διαμόρφωση της κερδοφορίας των τραπεζών   θα διαμορφωθούν οριακά υψηλότερα των 700 εκατ ευρώ για την χρήση 2009.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης