Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Εκτός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων η Ελλάδα

ΕΚΤ: Εκτός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων η Ελλάδα
Άνω των 500 δισ. ευρώ εκτιμάται το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με διαρροές από την ΕΚΤ
Αποκλεισμένα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ θα είναι τα ελληνικά ομόλογα, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
"Το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων δεν θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της χαμηλής αξιολόγησής τους", δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό ο Klaas Knot, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια επώνυμη δήλωση, γεγονός που της προσδίδει μεγάλη βαρύτητα, ενώ χρήζει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής. 
Ο τραπεζίτης καλλιεργεί το έδαφος για την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, ίσως και την επόμενη εβδομάδα - στις 22/1 - αφού δηλώνει πως "το QE είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση",
Ερωτηθείς για τη μορφή που θα λάβει το QE της ΕΚΤ, ο Knot αναλύει ως εξής:
- Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν τα δικά τους ομόλογα.
- Προκρίνεται η επιλογή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να έχουν την ευθύνη και τον έλεγχο για την πορεία εφαρμογής του QE.
- Εάν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα, μειώνεται ο κίνδυνος για τη μεταφορά του δημοσιονομικού ρίσκου.
- Η ΕΚΤ θα θέσει ένα όριο της τάξης του 20 - 25% για τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Όπως επίσης αποκαλύπτει το Der Spiegel, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble.

Reuters: Μυστική συνάντηση Merkel - Draghi την Τετάρτη - Κορυφώνεται η αγωνία για τις κινήσεις της ΕΚΤ
Μυστική συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, M. Draghi, είχε την Τετάρτη, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ang. Merkel, μόλις λίγες μέρες πριν την κρίσιμη απόφαση της 22ης Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αποκάλυψε πως Merkel και Draghi συναντήθηκαν την Τετάρτη, στα περιθώρια συνεδρίου της εφημερίδας Die Welt.
«Ήταν μίας από τις ανεπίσημες συναντήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τακτικά» σημείωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

ΕΚΤ: Άνω των 500 δισ. ευρώ το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Άνω των 500 δισ. ευρώ προσδιορίζουν το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 22ης Ιανουαρίου, αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη επισημαίνουν πως το μέγεθος του προγράμματος θα υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, διευκρινίζουν πως «το μέγεθος του QE δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».
Ας σημειωθεί πως οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη την έναρξη του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο M. Draghi έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη αύξησης του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης