Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ θα ρίξει στην Ευρώπη 850 με 900 δισ ρευστότητα – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Η ΕΚΤ θα ρίξει στην Ευρώπη 850 με 900 δισ ρευστότητα – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων είναι πλέον γεγονός και στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ μετά την Ιαπωνία, την Βρετανία και βεβαίως τις ΗΠΑ προχωράει σε αγορές κρατικού χρέους με στόχο να τονώσει την ρευστότητα της Ευρώπης.
Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει με ρυθμό 60 δισεκ. το μήνα για 19 μήνες δηλαδή 1,14 τρισεκ. ευρώ κρατικά ομόλογα και ιδιωτικό χρέος τραπεζών καλυμμένα ομόλογα και ABS.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα περιουσιακά  στοιχεία των τραπεζών δεν βρίσκονται στις ονομαστικές αξίες η ΕΚΤ θα προσφέρει περίπου 850 με 900 δισεκ. ευρώ ρευστότητα στην Ευρώπη μέσω κυρίως των τραπεζών.
Πρόκειται για μια τεράστια ένεση ρευστότητας που σίγουρα αποτελεί θετική είδηση.
Όπου εφαρμόστηκε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχε θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.
Το ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτό το πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Στο σκέλος των κρατικών ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να ενταχθούν έως 30 δισεκ. ευρώ που σημαίνει σε παρούσες αξίες 24 δισεκ. ρευστότητα σίγουρα ασήμαντο μέγεθος για τα δεδομένα της Ευρώπης αλλά ένεση βοήθειας για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόσα προβλήματα.
Ειδικά όμως για την Ελλάδα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και αυτό συμβαίνει γιατί ήδη η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος κοντά στα 35 δισεκ. άρα έχει υπερβεί ένα όριο που θέτει η ΕΚΤ.
Θα λήξουν ελληνικά ομόλογα θα αποπληρωθούν και η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικό χρέος αρκεί βεβαίως να βρίσκεται σε πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Άρα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την Ελλάδα θα έχει αξία μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει θετικά.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πετύχει συμφωνία με την Ευρώπη τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα σημειωθεί ράλι στο χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα.
Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τους το παρέχει θα ξεκινήσει μια νέα ελληνική bull market στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 22 Ιανουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης